28. APR. 2016 KL. 00:00

Hver anden kommune mangler boliger til flygtninge

flygtninge.jpg

Langt de fleste kommuner samarbejder med almene boligorganisationer om at bosætte flygtninge.Og næsten alle betegner samarbejdet som godt eller meget godt. 

 

RETTELSE:

Ikke regelfastsat tidsgrænse for midlertidige botilbud 

I Boligen nr. 5 har vi i artikel om kommuners mangel på flygtningeboliger skrevet, at det er regelfastsat, at kommunerne kun må have flygtninge i såkaldt midlertidig bosætning i et halvt år.

Dette er ikke korrekt. Der findes ingen centralt fastsatte regler for, hvor længe kommuner må lade flygtninge bo i en midlertidig bolig.

Nogle kommuner har dog valgt selv at formulere et vejledende loft for hvor længe, kommunens tildelte flygtninge bør bo i et midlertidig botilbud. Eksempelvis har et flertal af politikerne i Københavns kommune vedtaget et seks-måneds loft.


Kommunerne har modtaget besked fra Udlændingestyrelsen om, hvor mange flygtninge, de skal modtage i 2016. De er derfor i fuld gang med at danne sig et overblik over, hvor mange boliger til anvisning, de får behov for, ud over dem, de har på nuværende tidspunkt.


Ifølge en interviewundersøgelse, A&B Analyse har lavet for Boligen, blandt landets kommuner, mangler 53 procent af dem boliger at anvise de nye flygtninge til. 47 procent mener, de kan klare udfordringen med de boliger, de har. 


Det forhold kan dog ændre sig. 31 procent af kommunerne har nemlig endnu ikke et overblik over deres behov. 

Tallene bygger på svarene fra de 64 af landets 98 kommuner, der har deltaget i undersøgelsen.

Akut behov
I de kommuner, der mangler boliger, er behovet for manges vedkommende stort – så stort, at 30 procent af alle adspurgte kommuner er nødt til at lade tildelte flygtninge bo mere end det ellers regelfastsatte halve år i en såkaldt midlertidig bolig. Det kan være improviseret opførte boliger i en nedlagt institution eller lignende.


At efterleve tidsgrænsen, for hvor længe flygtninge må være bosat i en midlertidig bolig, synes sværest i de mindre kommuner med færre end 40.000 indbyggere. 72 procent af dem svarer ja til, at de lader flygtninge bo mere end et halvt år i de såkaldte midlertidige boliger.


I langt over halvdelen af alle kommunerne er man nødt til at anvise flygtningene til midlertidige boliger. Men 70 procent af dem lader ikke flygtningene bo i dem, ud over det halve år der er tilladt.


Undersøgelsen viser også, at over 40 procent af kommunerne anviser flere end 10 procent af deres tildelte flygtninge en delebolig eller en bolig
 i et bofællesskab. 


Samarbejder med boligorganisationen
Knap ni ud af ti kommuner meddeler i undersøgelsen, at de samarbejder med de lokale boligorganisationer om boliganvisningerne. Ifølge 80 procent af de kommuner, der er i et samarbejde med boligorganisationerne, fungerer samarbejdet godt eller meget godt. Ingen synes, det er dårligt.


Der er dog en grænse for, hvor langt samarbejdet går. 51 procent af kommunerne deltager ikke i det, vi i spørgerammen har kaldt ”den gode modtagelse i boligen”. Der er med andre ord ikke noget samarbejde imellem kommune og boligorganisation i forhold til flygtninges indslusning i boligen. 

Det er især de små kommuner med under 40.000 indbyggere, der ikke deltager i den såkaldte ”gode modtagelse” i boligen. 


Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Vi skal sikre de nødvendige plejehjemspladser

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Vi skal sikre de nødvendige plejehjemspladser

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste