27. JAN. 2015 KL. 00:00

Leder: Mure kan falde

folketinget_eksterioeryu2f0832fotograf_anders-hviid.jpg

Colourbox

Forandringer møder altid modstand og gør mere ondt på nogen end på andre. Men sådan er det.

MUREN FALDT I 1989. DDR og Vesttyskland blev til Tyskland, og verden har netop fejret 25-året for genforeningen. En sammensmeltningsproces, der har vist sig alt andet end let.

Boligen har været i Tyskland og oplevet, hvor store udfordringer hele lejeboligmarkedet står overfor hos vores sydlige naboer. Murens fald stoppede nemlig ikke folkevandringen fra øst imod vest. Slet ikke. Og nu skal Tyskland formentlig håndtere halvanden million tomme boliger i de kommende 15 år.

Set i det lys kan udfordringerne i Danmark synes beskedne. Og selv om Hans Thor Andersen, forskningschef ved Statens Byggeforskningsinstitut, i Boligens Tysklandsindblik kan berolige med, at vi næsten er for lille et land til at opleve så voldsomme folkevandringer, er det ikke tiden at ånde lettet op. I Danmark har vi unægtelig også vores at slås med: Segregering på boligmarkedet, usælgelige ejerboliger på landet og i mindre byer – og ja, også tomme almene boliger.

Berlingske skrev i en leder lige efter årsskiftet, at der var behov for at nytænke hele boligpolitikken, som ifølge avisen ikke har undergået de store forandringer siden boligforliget i 1966. Det er nu noget af en forenkling, men synspunktet er heller ikke helt forkert. BL’s formand, Palle Adamsen, kvitterede da også for lederen i Berlingske med et debatindlæg i avisen, hvor han foreslog, at man samler alle parter – partier og interesseorganisationer – inden for det boligpolitiske område for at tænke nye løsninger. Politisk er området sprængfarligt, men skal man komme videre, må man have modet til at tænke nyt og turde sætte fastlåste positioner i spil.

BL’s bestyrelse tog på et seminar i december fat på at tale om de store linjer i den fremtid, der meget snart bliver til de almene boligers nutid. Og holdningen var her, at vi skal være parate til at overveje alle løsningsmodeller, så vi er rustet til at gå i dialog med alle om boligpolitikken. Bestyrelsen er gået ind i dette arbejde, vel vidende at forandringer altid møder modstand og gør mere ondt på nogen end på andre. Men sådan er det. Og hvem troede for øvrigt på, at muren nogensinde ville falde?

Boligen nr. 2 - 2015

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste