26. MAR. 2025 KL. 09:35

Udviklingsplanerne skal fortsætte uanset forslag fra generaladvokat

Sophie Hæstorp Samråd

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen flankeret af udvalgets formand, Henrik Møller / Foto: Lars Græsborg Mathiasen

Ifølge social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen overvejer ministeriets embedsværk løsninger, der skal sikre en fortsat effektiv parallelsamfundslovgivning i tilfælde af, at EU-domstolen følger generaladvokatens forslag til afgørelse.

Folketingets Boligudvalg havde i går kaldt social- og boligminister, Sophie Hæstorp Andersen, i åbent samråd. Her skulle hun besvare en række spørgsmål om betydningen af generaladvokat, Tamara Ćapetas, forslag til afgørelse ved EU-domstolen vedrørende parallelsamfundslovgivningen. Spørgsmålene var stillet af Enhedslistens boligpolitiske ordfører Søren Egge Rasmussen.

Generaladvokatens forslag til afgørelse, der blev læst op den 13. februar i år, er, at den danske stat med parallelsamfundslovens kriterium om ikke-vestlige indvandrere og deres efterkommere har gjort sig skyldig i direkte forskelsbehandling og stigmatisering af etniske grupper.

”Vi står i en situation, hvor der kommer en dom i løbet af kort tid. Og det er noget uvist, hvordan Landsbyggefonden, kommuner og boligorganisationer kan agere,” forklarede Søren Egge Rasmussen, da han motiverede indkaldelsen af ministeren.

Det skal understreges, at generaladvokatens forslag til dom netop kun er et forslag. Den endelige dom afsiges af de 15 dommere i retssagen ved EU-domstolen den 30. september sidste år. Hvornår den endelige afgørelse fra EU-domstolen falder i sagen, vides ikke.

Beredskab

Mere specifikt bad Folketingets Boligudvalg social- og boligministeren redegøre for, hvilket beredskab ministeriet har, så der hurtigt kan handles, hvis EU-domstolen følger generaladvokatens anbefalinger.

”Generaladvokatens forslag til afgørelse er ikke bindende for EU-domstolen. Betydningen af EU-domstolens afgørelse kan derfor tidligst vurderes, når dommen og dens konkrete præmisser er kendte,” svarede Sophie Hæstorp Andersen.

”Men embedsværket overvejer naturligvis løsninger, der skal sikre en fortsat effektiv parallelsamfundslovgivning i tilfælde af, at EU-domstolen følger generaladvokatens forslag til afgørelse,” fortsatte hun.

Om de berørte boligområder

Der er cirka 16.500 boliger i de 17 boligområder, der har en godkendt udviklingsplan, fordi de har været udpeget som omdannelsesområder. I områderne er man i gang med en samfundsinvestering på cirka 10 milliarder kroner. Der er planlagt opførelse af cirka 10.000 nye boliger, salg af cirka 700 almene boliger og der er cirka 4.000 boliger, som er eller skal nedrives. Lovgivningen pålægger boligorganisationer at nedbringe andelen af almene familieboliger, hvorfor det er andre boligtyper, der opføres.

Udviklingsplanerne fortsætter

Derudover bad udvalget ministeren redegøre for, i hvilket omfang ministeren mener, at tiltag i parallelsamfundslovgivningen bør stoppes, indtil EU-domstolen har afgivet dom i sagen.

Ministerens svar var klart:

”Parallelsamfundsloven gælder fortsat i Danmark. Når afgørelsen falder ved EU-domstolen, må vi eventuelt tilpasse lovgivningen. Indtil da skylder vi alle parter at fortsætte.”

Sophie Hæstorp Andersen henviste i den sammenhæng blandt andet til hensynet til de store investeringer, der er igangsat med alt fra omdannelser af boliger, infrastruktur over skoler, daginstitutioner til sundhedshuse. Og hun understregede, at der helt sikkert heller ikke kommer en opfordring fra ministeriet til kommuner og boligorganisationer om at skynde sig langsomt. Hun mindede tværtimod om, at det har klare konsekvenser, hvis ikke der arbejdes for at gennemføre udviklingsplanerne.

Uansvarligt

Søren Egge Rasmussen fandt regeringens standpunkt uansvarligt.

”Regeringsbussen kører videre ind i en betonboligblok uden at sætte farten ned eller spænde sikkerhedsselen,” sagde han.

”Vi kan jo risikere, at store erstatningssager venter, hvis EU-domstolen træffer den samme afgørelse, som er anbefalet af generaladvokaten. Der er boliger, der er blevet fjernet. Der er værdier i boligorganisationerne, der er fjernet.”

Enhedslistens boligpolitiske ordfører understregede videre, at det ikke skal være Landsbyggefonden og de almene beboere, der skal betale eventuelle efterregninger.

”Det ansvar ligger hos dem, der vedtog parallelsamfundsloven,” sagde han.

Omvendt forsvarede Sophie Hæstorp Andersen den fortsatte indsats med gode resultater.

”Antallet af udsatte boligområder er siden 2018 faldet fra 43 til 12. Også antallet af parallelsamfund er faldet. I 2018 var der 29. Nu er der otte. Ud af de 17 omdannelsesområder er der kun syv, som fortsat kategoriseres som parallelsamfundsområder,” sagde hun.

”Integrationsudfordringerne og de sociale problemer med eksempelvis kriminalitet og beskæftigelse er stadig ikke løst alle steder. Og vi er derfor ikke i mål,” fortsatte hun.

parallelsamfunds-loven

Parallelsamfundsloven blev vedtaget i efteråret 2018. Partierne, der stemte for loven, var Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti. Loven indeholder kriterier for, hvornår almene boligområder opnår betegnelse som udsatte boligområder, parallelsamfund og omdannelsesområder.

Udsatte boligområder opfylder 2 ud af i alt 4 kriterier om arbejdsløshed, dømte, uddannelse og indtægt.

Hvis et udsat boligområde samtidig har mere end 50 procent beboere, der er indvandrere eller efterkommer fra ikke-vestlige lande, udpeges området også som parallelsamfund.

Når et område har været parallelsamfund i 5 år i træk, udpeges det som omdannelsesområde. Kommunen og boligorganisationen skal så lave en udviklingsplan, der som udgangspunkt skal nedbringe andelen af almene familieboliger til 40 % inden 2030.

BL 01307

Spørgsmålene var stillet af Enhedslistens boligpolitiske ordfører Søren Egge Rasmussen. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

Om skribenten

Regnar 06111
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Udviklingsplanerne skal fortsætte uanset forslag fra generaladvokat

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Udviklingsplanerne skal fortsætte uanset forslag fra generaladvokat

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3042 )

0

Læseliste