13. MAR. 2025 KL. 12:00

Tiltalte i sag om Østjysk Bolig får fængselsstraf

20241205 111850 7 5588X3725ma

Der har i dag været strafudmåling i byretten i Aarhus, hvor tre tiltalte fik fængselsstraf for svindel i millionklassen. Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Tre af de fire tiltalte i sagen vedrørende svindel mod Østjysk Bolig er idømt fængsel. Samtidig er de i en periode frataget retten til at lede erhvervsvirksomhed.

Som det har været tilfældet de foregående 17 dage, hvor byretten i Aarhus har behandlet straffesagen mod de fire tiltalte i svindelsagen omkring Østjysk Bolig, er salen fyldt til sidste stol. Spændingsniveaet er højt. Alle er klar over, at denne 18. dag i retten også er den sidste. I går afgjorde retten skyldsspørgsmålet. En af de fire tiltalte blev fundet uskyldig. Derfor er der i dag kun tre på anklagebænken, som afventer rettens udmåling af straffen.

Afgørelsen

Østjysk Boligs tidligere direktør, Allan Søstrøm, er idømt to år og seks måneders fængsel.

Østjysk Boligs tidligere økonomichef, Morten Friis Juhl Andersen, er idømt to års fængsel.

Den tidligere administrerende direktør for Danjord, Stef Heykoop, er idømt to år og tre måneders fængsel. Derudover er han af retten tildelt en advarsel i forhold til potentiel udvisning fra Danmark, da han ikke er dansk statsborger.

Alle tre er for en periode frataget retten til at lede virksomhed i Danmark og i udlandet.

På linje med anklagers begæring

De tre dømte var alle tiltalt efter paragraffer om mandatsvig af særlig grov karakter – paragraffer, der kan give op til otte års fængsel.

Anklagemyndigheden begærede dog straffen noget lavere end strafferammens yderste ramme til de tre, der i går blev fundet skyldige.

For den tidligere direktør for Østjysk Bolig Allan Søstrøms vedkommende havde anklageren ønsket tre års fængsel og fratagelse af retten til at lede erhvervsvirksomhed i Danmark.

For den tidligere administrerende direktør for Danjord, Stef Heykoop, begærede anklageren to år og ni måneders fængsel samt frakendelse af retten til at lede erhvervsvirksomhed. Derudover begærede anklageren udvisning fra Danmark. Stef Heykoop kom til Danmark i 1991 og har ellers ubegrænset opholdstilladelse.

Endelig begærede anklageren to år og seks måneders ubetinget fængsel til Østjysk Boligs tidligere økonomichef, Morten Friis Juhl Andersen. Hvad sidstnævnte angår, frafaldt anklagemyndigheden, undervejs i den lange sag, tiltaler for at have overflyttet knap 10 millioner kroner fra Østjysk Boligs konti til egne konti.

Straffene er alle tre udmålt lavere end det, der fra anklagemyndighedens side var begæret. Men anklageren frasagde sig med det samme muligheden for anke.

De tre dømte har 14 dages betænkningstid.

Forsvaret finder dommen hård

Forsvaret for de tre tiltalte lagde op til udmålingen af straffen vægt på, at sagen havde været meget lang tid undervejs siden 2020. Og at nogle af forholdene lå så langt tilbage som 2014.

For Allan Søstrøms vedkommende blev der fra forsvarets side lagt vægt på, at han er 68 år og folkepensionist, men stadig i forskellig sammenhæng erhvervsaktiv.

Desuden blev det påpeget, at en væsentlig del af den samlede sum på over 10 millioner, som Allan Søstrøm er dømt for at have franarret boligorganisationen, handlede om udgifter til det såkaldte golfnetværk. Det blev anført, at netværkets aktiviteter var godkendt af boligorganisationens daværende bestyrelsesforperson. Og forsvaret slog videre på, at det i øvrigt hverken er forbudt at netværke eller at spille golf.

Beskeden egenvinding

For Stef Heykops vedkommende lagde forsvaret vægt på, at selv om han er dømt for at have deltaget i svindel for over syv millioner, så er der tale om beskeden vinding for ham selv. Han er alene dømt for et køkken til 62.000 kr., som han har efterbetalt (Efter politiets anklageskrift red.). Resten af dommen handler om hjælp til de øvrige i forhold til blandt andet at sløre netværkets aktiviteter (Aktiviteter som han selv har været en del af, red.).

I forhold til anklagerens påstand om at ophæve Heykoops opholdstilladelse, gav forsvaret udtryk for, at det ville være en absurd kendelse, der ikke ligger inden for rammerne af de relevante paragraffer, som ifølge forsvaret kun giver anledning til udvisning ved vold og grov forstyrrelse af den offentlige orden.

Også for Morten Friis Juhl Andersens vedkommende talte forsvaret for, at det kun var en beskeden del af de aktiviteter, den tidligere økonomichef er dømt for, som var til egen vinding.

Hvad sker der nu

Dommene vil nu blive gransket grundigt af administratoren af Østjysk Bolig, Lejerbo, i samarbejde med Landsbyggefonden, og der vil herefter blive taget stilling til de civilretlige sager for at få dækket nogle af de tab, som Østjysk Bolig har lidt som følge af svindelsagen. Tabene er dækket af Landsbyggefondens garantiordning, og det betyder, at beboerne i Østjysk Bolig ikke har fået påført ekstraudgifter. Det ændrer imidlertid ikke på, at tabene skal søges mest muligt dækket i forhold til Landsbyggefonden.

Læs senere artikler

Østjysk Bolig: Tre er kendt skyldige i svindel

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Østjysk: Golffællesskab hjertet i mulig kriminel kultur

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Regnar 06111
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Tiltalte i sag om Østjysk Bolig får fængselsstraf

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Tiltalte i sag om Østjysk Bolig får fængselsstraf

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3039 )

0

Læseliste