14. MAJ. 2025 KL. 10:00
Diabetessygeplejerske: ”Det vigtigste er, at beboerne føler sig taget alvorligt”

Johanne Baagøe har aldrig fået så meget tak, som hun får for sit arbejde i Tingbjerg. Foto: Lars Græsborg Mathiasen
14. MAJ. 2025 KL. 10:00
Tid og tillid er to vigtige ingredienser, hvis man skal lykkes med at hæve sundheden i et udsat boligområde. Johanne Baagøe har siddet som diabetessygeplejerske i Tingbjerg siden 2018, og hun følger blandt andet borgerne til lægen, hvis det er nødvendigt.
”Flere har kaldt mig en ildsjæl, og det er jeg måske også. Men jeg er bare så heldig, at det samtidig er mit arbejde, og jeg brænder for det, jeg laver.”
Mundvigen trækker sig længere og længere nordpå, når Johanne Baagøe taler om sit arbejde som diabetes-sygeplejerske i den københavnske bydel Tingbjerg.
Siden 2018 har hun haft kontor i hjertet af boligområdet i en fremskudt diabetes-indsats. Johanne Baagøe får både henvisninger, men beboere i lokalområdet kan også komme og banke på døren for hjælp – hvilket ofte er tilfældet.
At være diabetessygeplejerske i et udsat område handler ikke kun om at måle blodsukker. Langtfra. Det handler i lige så høj grad om at danne relationer til de borgere, der kommer til Johanne med en række komplekse problemer. Er der sprogbarrierer eller rod i økonomien kan det påvirke evnen til at tage hånd om sin sygdom – for blot at tage to eksempler.
”Min fineste opgave er at sortere i, hvem der egentlig har brug for min hjælp. Der kan være ressourcestærke, der kommer, og dem taler jeg selvfølgelig med. Men jeg siger også, at de godt selv kan komme til lægen, og jeg henviser dem til vores diabetes-tilbud på Nørrebro, hvor de både kan få hjælp og træning. De borgere skal jeg ikke bruge så meget tid på, for de kan selv,” siger Johanne Baagøe, der er ansat på Center for Diabetes og Hjertesygdomme i Københavns Kommune og er en central partner i projektet IDIT - Integreret Diabetesintervention i Tingbjerg.
”De mindre ressourcestærke borgere bruger jeg længst tid på. Det er dem, som virkelig har brug for at blive taget i hånden. En stor og vigtig del af mit arbejde består i at danne relationer, så borgerne altid ved, at de kan komme til mig. Det er ikke alt, jeg kan hjælpe dem med, men så skal jeg nok hjælpe dem videre til det rette sted,” fortsætter Johanne Baagøe, der er uddannet sygeplejerske med speciale i diabetes.
Hjælper beboerne til lægen
Ser man på udvikling i Tingbjerg, er den generelt positiv; trygheden stiger, og flere unge starter på en ungdomsuddannelse. Zoomer man ind på forekomsten af type 2-diabetes, er den i særdeleshed positiv. Færre beboere i bydelen får nemlig konstateret type 2-diabetes sammenlignet med tidligere år, som vi tidligere har beskrevet i Boligen. I 2023 modtog diabetes-indsatsen i Tingbjerg sågar Diabetesforeningens Handlingspris.
Den udvikling er Johanne Baagøe en vigtig del af. Og hun lægger ikke skjul på, at det kræver mere end en stærk faglighed.
”En af grundene til, at jeg arbejder i et område som Tingbjerg, er nok min åbenhed overfor mennesker, som har det svært. Jeg har altid været nysgerrig på, hvad der gør, at det er svært at være sund og blandt andet have kontrol over sin diabetes. Alle ønsker jo at være velbehandlet, men det er ikke alle, der ved, hvordan de kan komme derhen.”
Netop i et område som Tingbjerg, der huser flere udsatte borgere, er relationer og tillid nøgleord. Flere af de borgere, der kommer til Johanne Baagøe, har ofte svært ved at navigere i sundhedsvæsenet. Derfor er der også tilfælde, hvor hun går med borgeren til lægen, som har klinik på underetagen i det sundhedshus, der i dag ligger centralt i Tingbjerg.
”Der kan være ting, borgeren føler sig usikker på, så hjælper jeg dem med at forberede sig på, hvad det er, de skal tale med lægen om – og i flere tilfælde går jeg også med dem.”
”Så går vi op på mit kontor bagefter og taler om, hvad det så var, lægen sagde. På den måde kan jeg hjælpe med at oversætte lægens sprog, så de får en bedre forståelse for deres sygdom – og hvordan de bedre kan tage hånd om den.”