07. MAJ. 2025 KL. 08:18
Boligorganisation genbruger mest muligt fra nedrivning: Solgte toiletter og gav køkkener væk

Tømrerelever nedtager 30 køkkener til at træne elementmontage på deres uddannelse. Foto: Hansenberg
07. MAJ. 2025 KL. 08:18
ALFABO satte alt ind på at genbruge bygningsdele og inventar fra nedrivningen af 92 sunde boliger. Var det besværet værd?
Et brugt køleskab til 400 kroner og et toilet til 200 kroner. Mange glade købere kørte hjem med en læsset trailer, da ALFABO i januar holdt loppemarked over inventar og byggematerialer fra tre etagebygninger, der for tiden bliver revet ned i det almene boligområde Munkebo i Kolding.
”Det var en helt vild fed lørdag. Allerede en halv time før vi åbnede, kom folk kørende med trailere. Køleskabe og toiletter var i høj kurs,” siger Stefan Vestergaard, Bygge- og Udviklingschef i den almene boligorganisation ALFABO.
Loppemarkedet udspringer af den udviklingsplan som ALFABO og Kolding Kommune har lagt for Munkebo, der i 2018 kom på listen over omdannelsesområder. ALFABO skal bygge et kommunalt plejehjem, der hvor de gule bygninger har stået.
”Vi aftalte med Kolding Kommune, at vi skulle arbejde med cirkulær økonomi i udviklingsplanen og genbruge så meget som muligt. Men vi kunne ikke genbruge bygningerne, da plejehjem og boliger er for forskellige,” siger Stefan Vestergaard.
Reservedele til de andre boliger
ALFABO har fulgt en genbrugsstrategi med flere spor. For det første har ALFABO lavet et ”reservedelslager” til de resterende 518 boliger i afdelingen og gemt alt fra køkkenlåger og håndvaske til stikkontakter og vinduer.
For det andet skal nogle bygningsdele genbruges i byggeriet af plejehjemmet, blandt andet pladebeklædning, renovationsskur, cykelstativer, tagrender og et mindre antal vinduer.
”Det sværeste har været at genbruge inventar og byggematerialer i nybyggeriet. For eksempel har vi en masse nyere vinduer fra 2008, som man ikke må sætte ind i plejehjemmet, fordi de ikke lever op til nutidens energikrav,” siger Stefan Vestergaard.
Boligerne er ellers i god stand. De fik nye køkkener, badeværelser og klimaskærm med nye vinduer i 2009.
Tre gode råd om genbrug fra nedrivning
Genbrug skal planlægges, før nedrivningen går i gang. Det skal specificeres via en ressourcekortlægning og prissættes i udbudsmaterialet.
Timing er er vigtig. Der skal være et behov hos aftagere af inventar og bygningsdele i de måneder, hvor nedrivningen foregår, fordi det er umuligt at sætte det hele på lager.
Nedbryderfirmaet skal være indstillet på, at I har et fælles mål om at genbruge mest muligt fra nedrivningen, så nedbryderne hele tiden har fokus på det.

Tømrerelever fra teknisk skole har hentet køkkenskabe i etageboliger, der skal nedrives i Munkebo. Foto: Hansenberg
Tømrerelever får bedre uddannelse
For det tredje har tømrer- og VVS-elever på uddannelsesinstitutionen Hansenberg i Kolding fået inventar og byggematerialer til at øve sig på.
”Tømrereleverne var ude og skrue 30 køkkener ned, og det betød, at skolen kunne tilbyde eleverne et kursus i elementmontage. De har også fået en masse vinduer og VVS-produkter,” siger Stefan Vestergaard.
Derudover har ALFABO blandt andet givet et køkken til et frivillighus og doneret 90 komfurer til Østeuropa gennem en lokal borger i Kolding. Toiletter og håndvaske står nu til salg på et genbrugslager.
Boligernes altanpartier af glas og aluminium skal også genbruges til at bygge orangerier i området.
Vigtigt samarbejde med nedbryderfirma
Endelig skal nedbryderfirmaet videresælge byggematerialer til genbrug ad egne kanaler.
”Vi har stillet krav til nedbryderen om, at de skal sælge alle de ting, vi ikke kunne bruge og som har en fornuftig restlevetid, videre ad sine egne kanaler. Der er mange læreprocesser for alle parter i det her marked. Renser vi for eksempel fugerne, og skruer vi skruerne helt ud? Det har vi arbejdet med allerede i tilbudsfasen,” siger Stefan Vestergaard.
Han sørger selv for at være synlig og aktiv under nedrivningen.
”Vi har et godt samarbejde med rådgiver og nedbryderne, men jeg har måtte sige nogle gange, at jeg mener det rigtigt, når jeg siger, vi skal genbruge tingene. Den første halvanden opgang tog gravemaskinen altanpartier og vinduer, så de ikke kunne genbruges. Så siger jeg: Det går ikke. Det bliver fortalt, hver gang vi mødes, at vi mener det, og det vil være nødvendigt mange år endnu. Vi lærer alle rigtigt meget af samarbejdet som vi hver især kan tage med til kommende projekter,” siger Stefan Vestergaard.
Under nedrivningen har ALAFABO derudover forsøgt at efterleve de nye lovkrav om selektiv nedrivning, der for alvor gælder efter 1. juli 2025. De handler om, at byggematerialer skal sorteres mere, og at miljøfremmede stoffer skal udtages.
Økonomien skal også være bæredygtig
ALAFABO har hele vejen igennem haft fokus på, at det skal være økonomisk forsvarligt at genbruge.
”Det var lidt dyrere at genbruge end at smide det hele ud, men det var ikke ret meget dyrere. Vi skal behandle lejernes penge med omhu, og derfor har vi arbejdet meget med at prissætte tingene retvisende i tilbudsgivningen, så vi kan lægge tallene frem bagefter og se, hvad det kostede,” siger han.
Nedrivningen skal udmunde i en afrapportering over, hvad der er blevet genbrugt, og hvor tingene er endt.
”Det har helt sikkert været megasjovt og besværet værd at genbruge, men det har kostet mange timer. Afdelingsbestyrelsen og organisationsbestyrelsen er stolte over, at vi er kommet så langt med det. Jeg tror også, at de beboere, der har set deres hjem blive revet ned, føler projektet er i gode hænder, når vi viser den her omhyggelighed,” siger Stefan Vestergaard.
Sådan har ALFABO genbrugt inventar og bygningsdele fra 92 familieboliger:
- Lavet lager af ”reservedele” til andre boliger af samme type, for eksempel køkkenlåger, toiletter, håndvaske, spejle, spejlhylder, kroge, indvendige døre, hårde hvidevarer, døre, vinduer, stikkontakter, afbrydere osv.
- Doneret 30 køkkener, en masse vinduer og VVS-produkter til en erhvervsskole, så de elever, der ikke får læreplads, har bedre muligheder for at træne montage.
- Genbrugt næsten alle køkkenskabe eller låger. Resten bliver ligesom skabslåger fra soveværelser genanvendt til spånplader.
- Doneret køkken til frivillighus i Kolding.
- Genbrugt alle køleskabe, bl.a. ved salg.
- Doneret alle komfurer til Østeuropa via en lokal samarbejdspartner.
- Alle toiletter og håndvaske er sat til salg på genbrugslager. De, der ikke bliver solgt, vil blive overdraget til samarbejdspartner til genbrug i Østeuropa.
- Altanpartier skal genbruges i 5-10 orangerier i Munkebo.
- Nedbryderfirmaet videresælger byggematerialer med fornuftig restlevetid ad egne kanaler.
- Loppemarked har indbragt 15.000 kroner til et bydelsnetværk, der er en del af udviklingsplanen.
Læs senere artikler
Her er hovedpunkterne i de nye klimakrav til byggeriet
Om skribenten