03. JAN. 2025 KL. 11:24
Retssagen om Østjysk Bolig starter i dag
03. JAN. 2025 KL. 11:24
Byretten i Aarhus har afsat 18 dage til behandling af den komplicerede sag, hvor tidligere medarbejdere og en tidligere leverandør er under anklage.
Efter over tre års politiefterforskning stilles fire personer den 8. januar for Byretten i Aarhus. De skal her stå til ansvar for en række forhold begået mod Østjysk Bolig i perioden 2010-2020.
Der er ved retten afsat 18 dage til den omfattende sag, som først ventes færdigbehandlet i slutningen af marts. Derefter vil der formentlig gå nogle uger, inden eventuelle domme afsiges.
Sådan begyndte sagen
I august måned 2020 modtog Magistraten for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune en anonym henvendelse fra en whistleblower om uregelmæssigheder i Østjysk Bolig.
Efter en intern undersøgelse og modtagelse af yderligere anonyme henvendelser blev det besluttet at bortvise og politianmelde direktøren for boligorganisationen. Tilsynet igangsatte sammen med boligorganisationen også en advokatundersøgelse finansieret af boligorganisationen. Undersøgelsen blev gennemført af advokatfirmaet Kromann Reumert.
Centrale dele af anklageskriftet, som blev offentliggjort i december 2023, hviler på denne advokatundersøgelse.
Beboerne omfattet af garanti
Sagen har naturligvis også stor interesse for beboerne i Østjysk Boligs knap 3.000 boliger.
De behøver dog ikke at frygte, at husleje og opsparing til for eksempel vedligeholdelse bliver ramt, for Landsbyggefondens garantiordning for afdelingsmidler dækker nemlig eventuelle tab, boligorganisationens afdelinger må have på baggrund af det her.
Uacceptabelt og ulykkeligt
”Det er helt uacceptabelt og ulykkeligt, at en sådan sag overhovedet kan opstå”, siger administrerende direktør i BL, Bent Madsen, og fortsætter: ”Vi kan aldrig garantere mod snyd og kriminalitet – det kan ingen i samfundet – men vi må spørge os selv, hvordan det mere effektivt og hurtigere kan opdages. Det vil helt sikkert også kunne have en præventiv effekt”.
Selv om sagen i Østjysk Bolig heldigvis er helt enestående i sit omfang, så er der arbejdet med, hvordan sagstyper som denne bedre kan opdages. Formodningen er nemlig, at der er sket det, som kaldes ”kick-back”, som betyder, at flere i fællesskab bekræfter, at en bestemt vare eller tjeneste er indkøbt, mens beløbet er gået andetsteds hen.
En oplagt løsning for den almene sektor, med ensartede virksomheder og et stort og velorganiseret data-apparat, vil være tværgående sammenligninger.
Landsbyggefonden har sammen med sin revision, Deloitte, arbejdet med dette, og det ventes, at der fra 2026 kan tages et værktøj i brug, som kan støtte revisionen i de enkelte selskaber i forhold til at afdække mulige uregelmæssigheder.
”Når vi har igangsat dette arbejde, skyldes det ikke, at vi tror, at der er flere uregelmæssigheder i den almene boligsektor end andre steder. Snarere tværtimod. For der er flere kontrolinstanser. Men vi har et unikt setup med mange data, som vi kan bringe i spil sammen med de nye muligheder med AI (kunstig intelligens),” udtaler Bent Madsen.
Afgørelserne følges nøje
Dommene i sagerne ved byretten ventes i april. Disse ankes eventuelt til Landsretten. Derfor er det ikke muligt på nuværende tidspunkt at sætte dato på, hvornår der kan sættes punktum for straffesagerne.
Sammen med boligorganisationen vil Landsbyggefonden følge retssagen nøje og vurdere mulighederne for at rejse krav mod Østjysk Boligs leverandører, revision og den daværende bestyrelse.
Derfor er det endnu for tidligt at komme med bud på, hvordan forløbet efter straffesagerne kan forme sig.
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Ny ledelse i Bo42Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Ny ledelse i Bo42