20. JAN. 2025 KL. 14:41
I et alment boligområde er fodbold blevet en motor for forandring: ”Det er meget mere end en fodboldbane”
20. JAN. 2025 KL. 14:41
Langt flere unge i det almene boligområde Lundtoftegade er i dag en del af foreningslivet end for blot få år siden. Det skyldes blandt andet, at en lokal fodboldklub har rykket deres træning ind i hjertet af boligområdet, som netop har etableret en spritny fodboldbane og aktivitetsplads.
”Det ligner en fodboldbane. Men i virkeligheden er det meget mere end det,” konstaterer Søren-Emil Schütt, der er tidligere beboerformand for den almene boligforening AKB Lundtoftegade, nu næstformand i AKB København.
Han taler om det nyetablerede bevægelsestorv i det almene boligområde Lundtoftegade på Nørrebro, der officielt blev åbnet i slutningen af 2024.
Hjertet af bevægelsestorvet er en boldbane belagt med kunstgræs. Rundt om banen løber et såkaldt bevægelsestorv, der byder på en række aktiviteter – for eksempel fodtennis og en aktivitetsplads.
Væk er det forfaldne boldbur og det gamle trådhegn, der skærmede boligområdet for det omkringliggende bysamfund. Med det nye bevægelsestorv er boligområdet i langt højere grad blevet åbnet op og stiller sine faciliteter til rådighed for resten af Nørrebro.
Over en årrække er boldburene i Lundtoftegade nemlig blevet en motor for forandring i det almene boligområde i København, hvor et samarbejde med den lokale fodboldklub Nørrebro United har været katalysatoren.
På relativt få år er boligområdet gået fra at være på den ’hårde’ liste til i dag at være et forebyggelsesområde. Derudover er 54 af områdets børn i dag en del af fodboldklubben Nørrebro United. I 2017 var det tal blot 2.
Det er blandt andet i det arbejde, at idéen om det nye bevægelsestorv blev født.
Starter med ghettoliste
For at forstå den udvikling, som boligområdet på Nørrebro har været igennem, er det værd lige at spole tiden tilbage til 2018. Lundtoftegade var røget på den såkaldte ghettoliste.
Det fik beboere og afdelingsbestyrelsen til at sætte skub i en beboerdrevet udviklingsplan, forklarer Søren-Emil Schütt, som har været en af drivkræfterne bag det nye bevægelsestorv og er beboer i Lundtoftegade.
”I arbejdet med den plan blev der peget på tematikker som børn og unges manglende tilknytning til foreningslivet, som vi skulle arbejde med. Der var blandt andet en stor bekymring for det ry, boligområdet per automatik får, når man ryger på listen.”
”Helt konkret blev det tematikker, vi gerne ville arbejde videre med. De passede perfekt ind i en problem-konstruktion med den lokale fodboldklub Nørrebro United, der sad med nogle andre udfordringer,” forsætter Søren-Emil Schütt.
Nørrebro United er den første fodboldklub på Nørrebro, og den er født med stærke rødder i bydelens lokalmiljø. Egentlig startede fodboldklubben som et samarbejde med den boligsociale helhedsplan helt tilbage i 2008. Det var et led i at løfte bydelen.
Og i takt med klubben havde vokseværk, begyndte flere udfordringer at melde sig, blandt andet manglende træningsbaner, forklarer Aske Tybirk Kvist, der på daværende tidspunkt var involveret i Nørrebro United som projektleder og ligeledes er en af drivkræfterne bag bevægelsestorvet.
Klubben har samtidig en profil, der vægter at være lokal og social på tværs af befolkningslag i den københavnske bydel.