23. JAN. 2025 KL. 12:31

”Der er stadigvæk mange arkitektstuderende, som ikke ved, hvad en almen bolig er”

Karen Og Caroline 2

Karen Marie Duus Terkelsen og Caroline Sloth på henholdsvis 23 og 21 år studerer normalt arkitektur på Holmen i København, men i dag har de taget turen til Hedehusene. Foto: Andreas Holm Hansen

På Det Kongelige Akademi er de studerende startet på et forløb med fokus på den almene sektor. Et forløb, der skal give de studerende kendskab til boligformen.

Omgivet af grå facader, der falder i med den tilsvarende grå himmel, går en flok unge mennesker rundt i Charlottekvarteret i Hedehusene. De er arkitektstuderende på andet semester fra Det Kongelige Akademi, og de har trodset sne og slud for at tage turen ud fra det indre København og se Charlottekvarterets almene boliger.

For almene boliger er en betydelig del af den danske boligmasse, hvorfor det er vigtigt, at fremtidens arkitekter har kendskab til dem. Ikke mindst fordi den almene sektor historisk har været en drivkraft for innovation i vores boligformer.

”Der er en vis tradition for, at en del af udviklingen af boliger finder sted i den almene sektor. Der har været arkitektkonkurrencer gennem årene, hvor man har afprøvet nogle ting i den almene sektor, som så efterfølgende er kommet ud på det kommercielle marked.”

Ordene tilhører Michael Asgaard Andersen, der er lektor på Det Kongelige Akademi. Det er ham, der har ansvaret for Det Kongelige Akademis netop kursus med fokus på almene boliger. Et kursus, som Domea.dk var med til at sætte i søen.

Formålet er at øge forståelsen for, hvad den almene boligform kan. For selvom hver sjette dansker bor alment, er det ikke hver sjette arkitektstuderende.

”Der er stadigvæk mange arkitektstuderende, som ikke ved, hvad en almen bolig er, og meget få arkitektstuderende, som har boet i en almen bolig,” siger Michael Asgaard Andersen.

Charlottekvarteret

1 / 1Cirka 20 minutters gang fra Hedehusene station ligger boligområdet Charlottekvarteret, der består af boligafdelingerne Charlottegården, der administreres af Domea.dk, og Charlotteager I og II der administreres af Vibo. Foto: Andreas Holm Hansen

En anden verden 500 meter væk

To af de arkitektstuderende, der vandrer rundt mellem grå bygninger og skrigblå altankasser, er Karen Marie Duus Terkelsen og Caroline Sloth. De er begge i starten af tyverne og er vokset op i, hvad de selv vil kalde, de københavnske forstæders villakvarterer.

Og selvom der lå et alment boligområde 500 meter væk, kunne det stadig føles nærmest som en anden verden, som de formulerer det.

”Før vi begyndte på forløbet her, havde jeg nogle lidt negative konnotationer med almene boliger. Jeg har tænkt, at det var sådan et område, som har været lidt socialt belastet og skabt problemer frem for at løse dem,” siger Karen, og Caroline supplerer:

”Man har jo altid lært Charlottekvarteret at kende som en ghetto, og det er jo bare sådan et område, man ikke forbinder med nogle specielt særligt rare ting.”

Det er netop de fordomme, som Michael Asgaard Andersen og Det Kongelige Akademi prøver at gøre op med.

”En problemstilling i de sidste mange år har været, at der i medierne har været et alt for stort fokus på det, der ikke fungerede. Det har tegnet et misvisende, negativt billede af den almene sektor, fordi i langt de fleste boligområder fungerer det jo rigtig godt,” siger Michael Asgaard Andersen.

Interessante idealer

At der til tider er blevet tegnet et misvisende billede, kan Karen og Caroline godt kan nikke genkendende til. For allerede et par uger inde i forløbet har de set nogle sider af almene boliger, de ikke havde forventet.

”Det er virkelig interessant, at der har været mange idealer bag, hvad sådan nogle områder skal kunne. Og man kan jo også se her i Charlottekvarteret, hvad det rent faktisk kan gøre ved et område, hvis der bliver brugt rigtig meget tid på, at det sociale fungerer,” siger Karen.

Det er særligt den boligsociale indsats i Charlottekvarteret, som har fanget interessen. Her har de nemlig arbejdet med at skabe et miljø, der gennem designet skaber trygge rammer samt sociale forhold mellem beboerne.

”Vi havde et spændende oplæg med to, der arbejder i en boligsocial indsats, hvor designere og andre kreative mennesker har samlet sig om at involvere borgerne i at lave noget fælles, der gjorde, at de kunne tage deres område tilbage,” siger Caroline.

Det er eksempelvis i initiativet ’byg selv sammen’, hvor beboerne samles om at bygge legepladser, udekøkkener eller pavilloner.

Og netop at opleve de almene boligområder og de mennesker, der bor der, er ifølge Michael Asgaard Andersen også en grundpille i forløbet.

”Det er et ret vigtigt element i undervisningen, at de studerende kommer ud og snakker med beboerne,” slutter Michael Asgaard Andersen.

Et succesfuldt samarbejde

Forløbet er en udspringer af et succesfuldt samarbejde mellem Domea.dk, Det Kongelige Akademi og Høje Taastrup Kommune med støtte fra AlmenNet.

Det startede på Domea.dk’s initiativ som et treårigt projekt, men erfaringerne var så gode, at man fra Det Kongelige Akademis side har valgt at integrere kurset og driver det nu af egen drift. Domea.dk og den boligsociale indsats i Charlottekvarteret hjælper dog stadig til med at facilitere kontakten til boligområdet og beboerne.

Studerende Forelæsning

1 / 1Efter at have inspiceret Charlottekvarteret samles de studerende til en forelæsning på Hedehusene Skole. Foto: Andreas Holm Hansen

Læs senere artikler

Kvinden der revolutionerede det almene køkken

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Malte Henriksen 03983
Malte Dan Møller Henriksen

Malte Dan Møller Henriksen er journalist i BL’s kommunikationsafdeling, hvor han primært skriver artikler for Fagbladet Boligen. Derudover er Malte i gang med at færdiggøre sin uddannelse i Journalistik og Politik og Forvaltning på Roskilde Universitet.

Seneste Artikel

Boligorganisationer indgår udlejningsaftaler: ”Der burde laves en i alle 98 kommuner”

Malte Dan Møller Henriksen er journalist i BL’s kommunikationsafdeling, hvor han primært skriver artikler for Fagbladet Boligen. Derudover er Malte i gang med at færdiggøre sin uddannelse i Journalistik og Politik og Forvaltning på Roskilde Universitet.

Seneste Artikel

Boligorganisationer indgår udlejningsaftaler: ”Der burde laves en i alle 98 kommuner”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3017 )

0

Læseliste