17. FEB. 2025 KL. 10:50

Særlig jobindsats har forvandlet Heidis liv: ”Nu er der nogen, som er afhængige af mig”

Munkebo Kolding Andreas Hansen 2025 (12)

Det har haft stor betydning for beboerne Heidi og Lotte liv, at de nu er kommet i beskæftigelse. Og ikke kun på grund af de økonomiske fordele. Deres selvværd og stolthed er vokset betydeligt, siden de startede i arbejde hos Staff. Foto: Andreas Hansen

I Kolding er den almene boligorganisation ALFABO og flyttevirksomheden Staff gået sammen om at hjælpe beboere tættere på arbejdsmarkedet. For to beboere i boligområdet Munkebo har det forvandlet deres liv at blive en del af et arbejdsfællesskab.

Vejen til et job kan være brolagt med benspænd. Det har været tilfældet for 47-årige Heidi, der bor i et alment boligområde i Kolding.

I mere eller mindre hele hendes voksenliv har Heidi stået udenfor arbejdsmarkedet. Ikke frivilligt, men blandt andet fordi hun har været syg med depression.

I dag er virkeligheden en anden; Heidi er nemlig i fast arbejde hos den socialøkonomiske flyttevirksomhed Staff, og det har været med til at forvandle hende som menneske. Faktisk har dét at blive en del af et arbejdsfællesskab været med til at holde depressionen i skak, fortæller hun.

”Jeg har før haft meget depression, men siden jeg startede hos Staff, har jeg ikke haft skyggen af sygdommen – og det er altså i to og et halvt år,” uddyber Heidi, der i gennemsnit arbejder 31 timer om ugen i Staff, en flytte- og rekrutteringsvirksomhed med et socialt økonomisk sigte.

”Samtidig har jeg fået mere selvtillid og troen på, at jeg kan noget. Jeg har været i systemet, siden jeg var 18, fordi jeg altid har fået at vide, at jeg er dum som en dør – at jeg ingenting kan. Men i Staff får jeg den stik modsatte følelse, der bliver jeg taget alvorligt,” fortsætter Heidi.

Ikke Navngivet 1

1 / 2De sorte huer med det røde Staff-logo blevet en fast det af bybilledet i Munkebo, for flere af beboerne arbejder i dag for Staff. Foto: Andreas Hansen

Munkebo Kolding Andreas Hansen 2025 (6)

2 / 2Mette Nielsen fra Staffs adminitration er en af initiativtagerne bag samarbejdet med ALFABO. Hun har daglig kontakt med de udsatte beboere, hun har fået i arbejdet. Foto: Andreas Hansen

Er nu et forbillede

Heidis historie er ikke et enkeltstående tilfælde. Hun er flankeret af Lotte, som er beboer i Munkebo i Kolding og også ansat hos Staff. Lotte har i dag ”følelsen af at være et forbillede for sin søn”, som hun formulerer det. Og takket være et samarbejde mellem boligområder, jobcentre og andre aktører er flere beboere kommet i arbejde.

Historien starter tilbage i 2021, da ALFABO stod over for et stort antal permanente og midlertidige
genhusninger i boligområdet Munkebo. Boligområdet var i 2019 var havnet på den ”hårde ghettoliste”, og det betød store fysiske omdannelser. Det var i kølvandet på de forandringer, at ideen om at løfte beskæftigelsen i boligområdet blev støbt hos bygge- og udviklingschef Stefan Vestergaard i ALFABO.

To spørgsmål rumsterede i hovedet på udviklingschefen; kan vi få de af vores borgere, som i dag ikke er i arbejde, til at være flyttefolk for dem, der skal genhuses, og på den måde opkvalificere borgerne så de kan komme i arbejde? Og kan vi få borgere udenfor arbejdsmarkedet opkvalificeret til jobs på det kommende plejehjem?

De tanker blev startskuddet til et større samarbejde med den socialøkonomiske flyttevirksomhed Staff. I initiativets spæde start rekrutterede Staff beboere i Munkebo, som stod udenfor arbejdsmarkedet, til at hjælpe med de mange genhusninger, der var forbindelse med udviklingsplanen.

Initiativet har siden fået vokseværk og tæller i dag et samarbejde mellem Kolding Kommunes Jobcenter, Business Kolding og kommunens Ungeenhed, der på tværs har udviklet en model med et udvidet socialt værn til at hjælpe udsatte beboere i job.

Munkebo Kolding Andreas Hansen 2025 (11)

1 / 2For både Heidi og Lotte beyder det en stor del, at de kan gå på arbejdet tæt på det sted, hvor de bor. Foto: Andreas Hansen

Munkebo Kolding Andreas Hansen 2025 (7)

2 / 2Ikke kun Heidi og Lottes liv har forandret sig siden 2021. Som følge af at have været udpeget som udsat boligområdet, er der sket store fysiske forandringer i Munkebo, hvor der blandt andet er skabt søer og grønne åndehuller. Foto: Andreas Hansen

Systemet bliver menneskeligt

Kernen er at hjælpe udsatte beboere på kanten af arbejdsmarkedet ind i en ordinær – med vægt på ordinær - ansættelse på vilkår, som de kan se sig selv i.

Kort skitseret er det jobcenteret og ungeenhededens opgave at screene boligområdet for borgere og motivere dem til at starte i forløb. ALFABO er dernæst med til at sikre reelle arbejdsopgaver, som er realistiske for borgeren. Staff er arbejdsgiver, der tager borgeren i forløb og vurderer, hvornår de er klar til lønnede timer. Efterfølgende ansætter de, hvis alt går vel, borgeren på lønnede timer eller sætter vedkommende i kontakt med andre virksomheder, når borgerne vurderes at være klar til det.

Mette Nielsen, som sidder i administrationen i Staff, har tæt kontakt til de ansatte. Heidi og Lotte omtaler hende flere gange som en af de tungtvejende årsager til, at de i dag er fastansatte på over 20 timer ugentligt. Og Mette Nielsen lægger heller ikke skjul på, at det kræver en anderledes tilgang at hjælpe borgere som Heidi og Lotte ind på arbejdsmarkedet. Telefonen kan for eksempel ringe på alle tidspunkter af døgnet. Der er altså brug for en håndholdt indsats.

”Det bliver tit mere end et arbejdsgiver – medarbejderforhold. Der kan for eksempel være noget, der roder derhjemme, som vi også snakker om. Og sådan er det med flere af de borgere, vi starter i forløb – de skal hjælpes lidt i gang. Det betyder meget, at de føler sig set og hørt,” siger Mette Nielsen.

ALFABO har med initiativet stillet en lejlighed til rådighed i boligområdet, hvor Staff har haft mulighed for at samle både borgerne og jobkonsulenterne løbende. En fremskudt indsats, som fysisk har betydet, at trinnet til arbejdsmarkedet bliver lavere. ’Systemet’ bliver menneskeligt og nært, når det rykker ind i boligområdet, og det har været en gevinst, påpeger Mette Nielsen.

Har opsat træningsbaner

ALFABO og Staff har løbende arbejdet med det, de kalder ’træningsbaner’. Her bliver borgerne koblet på for eksempel et flytteprojekt, hvor de bliver lært op i deres tempo.

Træningsbanen er i boligområdet – og det samme er de forskellige småjobs i starten. Det må ikke være et benspænd, at beboeren har langt til arbejdspladsen, påpeger Mette Nielsen.

I takt med at genhusningerne – og deraf flytteopgaverne – med tiden er blevet færre, er der koblet rengøringsopgaver på initiativet. Det er mindre fysisk opslidende end flytteopgaver, og det er i den gren af virksomheden, Heidi og Lotte er ansat.

I alt er der 25 ansatte i Staff som både har flytte- og rengøringsjobs under den socioøkonomiske del. 15 ud af de 30 borgere, der har været i forløb, er i dag kommet i job og er selvforsøgende.

Når Stefan Vestergaard taler om den model, de har været med til at udvikle, er man ikke i tvivl om, at det står hans arbejdshjerte nært. Boligområdet er ikke på ghettolisten i dag, og det er initiativer som dette, der kan hjælpe området med at blive udenfor. 

For Stefan var det også vigtigt at finde en model, hvor driftsmedarbejderne ikke følte, at der blev taget opgaver fra dem, men de i stedet så Staff som en medspiller. Det betyder, at de i dag har opbygget en hel idébank med opgaver i boligområdet, som driften har en stor aktie i.

”Staff er det, jeg kalder en hushåndværker. Det er dem, vi altid ringer til, når der er noget, som vi skal have ordnet, og der ser jeg dem som en naturlig samarbejdspartner,” uddyber Stefan Vestergaard.

Munkebo Kolding Andreas Hansen 2025 (10)

1 / 1Stefan Vestergaard glæder sig over samarbejdet med Staff og håber, at de kan være en inspiration for andre. Foto: Andreas Hansen

Plejehjem åbner for nye opgaver

At samarbejdet har været en succes er også dokumenteret og udgivet i en erfaringsopsamling, der rummer udsagn fra alle parter – også borgerne. Særligt oplevelsen af at blive taget alvorligt er fremtrædende.

”Her er vi ikke praktikanter. Vi får alle løn først. Vi er alle ligeværdige. Vi er ikke bedre end alle andre her,” som en borger formulerer det i erfaringsopsamlingen.

Stefan Vestergaard håber, at de med initiativet kan være en inspiration for andre, der gerne vil skabe en model for borgere på kanten af arbejdsmarkedet. ALFABO er i gang med at bygge et nyt plejehjem for kommunen centralt i boligområdet, og her forestiller Stefan Vestergaard sig, at det kan åbne for flere arbejdsopgaver til beboere på kanten af arbejdsmarkedet.  

For Heidi startede arbejdsdagen klokken 5 om morgenen i biografen centralt i Kolding. Derefter skulle hun videre til to ejendomme i Munkevænget.

”Det betyder meget, at jeg nu har noget at stå op til. Mit arbejde giver faste rytmer, fordi jeg ved, hvad jeg skal. Jeg ved, jeg skal stå op, fordi der er nogen som er afhængige af mig,” slutter Heidi, inden hun iler videre til dagens sidste arbejdsopgave i Munkebo.

Om skribenten

Jbn Niklas Asp 00579
Niklas Asp Nielsen

Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen, skriver om den almene sektor og er samtidig en del af presseteamet i BL.

Seneste Artikel

Flere tomme boliger i Skive: Direktører efterlyser midler til at vende udviklingen

Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen, skriver om den almene sektor og er samtidig en del af presseteamet i BL.

Seneste Artikel

Flere tomme boliger i Skive: Direktører efterlyser midler til at vende udviklingen

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3025 )

0

Læseliste