26. FEB. 2025 KL. 08:47
Boligdirektør: ”Vi opfører en bydel designet til fællesskab og trivsel”

Troels' store projekt Byens Haver skal fuldkommen omdanne Roskildes sydvestbydel. Det er særligt vigtigt for ham, at det grønne kommer til at spille en stor rolle. Foto: Andreas Hansen
26. FEB. 2025 KL. 08:47
Troels Riis Poulsen har nu været direktør i Boligselskabet Sjælland i et år, og hans energi og engagement er ikke til at tage fejl af. Med ansvar for 12.500 boliger og 27 igangværende helhedsplaner er der rigeligt at se til, men det er projektet Byens Haver, der virkelig brænder igennem som hans signaturprojekt.
Når Troels Riis Poulsen går gennem et af de mange boligområder, som hører under Boligselskabet Sjælland, møder han ofte beboere, der nysgerrigt spørger til de mange projekter, der er i gang i boligorganisationen.
"Der er efterhånden mange, der kender mig, og jeg gør alt for at komme så meget ud som muligt for også at lære beboerne at kende," fortæller han med et smil.
"Det betyder meget for mig at være til stede og en del af fællesskabet."
Som direktør for Boligselskabet Sjælland har Troels på kun ét år markeret sig som en engageret og visionær leder. Han har påtaget sig ansvaret for både den daglige drift af 12.500 boliger og det store, banebrydende projekt Byens Haver. Troels beskriver sin start som overvældende positiv:
"Jeg har fået så meget opbakning fra medarbejdere, beboerdemokratiet og hele branchen. Det har blæst mig bagover på den gode måde."
En åben og inkluderende bydel
Et af Troels’ signaturprojekter er Byens Haver, som skal omdanne Roskildes sydvestbydel til et levende og inkluderende område. Projektet omfatter grønne parker, ældreboliger, et sundheds- og fælleshus samt private boliger – alt bundet sammen af en kilometerlang haveforbindelse.
"Det her er mere end renovering. Vi skaber et område, hvor trivsel og fællesskab er i centrum," forklarer Troels, mens han viser rundt i området.
Projektet startede med udfordringer. Da den første plan blev præsenteret, stemte beboerne nej.
"Det var en gave i forklædning," fortæller Troels.
"Vi fik mulighed for at lytte til beboernes behov og genoverveje planen. Nu bygger vi 36 nye ældreboliger først, så ingen føler sig forbigået.”
Beboerinddragelsen har været afgørende, og projektet har siden fået massiv opbakning.
Fra vision til virkelighed
Byens Haver er et komplekst projekt, der kræver både tålmodighed og samarbejde. Projektet, der sammen med den fysiske helhedsplan i området, medfører, at der samlet investeres halvanden milliarder kroner i området, udvikles i partnerskab med Roskilde Kommune. Troels’ tilgang er klar:
"Vi skal bruge ressourcerne klogt og tænke langsigtet. Det handler om at skabe en bydel, der stadig står stærkt om 50 år."
Troels er bevidst om de udfordringer, der følger med et projekt i denne skala, men hans blik er fast rettet mod målet.
"Vi ser ind i en fremtid med stigende ensomhed og ulighed, men vi kan være med til at ændre det. Byens Haver er en model for, hvordan fremtidens bydele kan designes for at skabe fællesskab og trivsel," siger han.
På en gåtur gennem området peger Troels på en stor planche med en plan over den kommende park.
"Det her bliver en af Roskildes største parker. Jeg glæder mig til, at det står færdigt – selvom vi skal igennem en periode med larm og byggerod," siger han.
Mennesket bag direktøren
Troels er mere end direktør. Han er også far til to børn, bosat på Amager, og fodboldtræner i B1908, der spiller i Sundby Idrætspark.
"Jeg prioriterer at komme tidligt på arbejde, og på dage hvor jeg ikke har eftermiddagsmøder, kan jeg tage lidt tidligere hjem. Så går ungerne og jeg tit over på banerne og sparker til en bold. Balancen mellem arbejde og familieliv er vigtig for mig," fortæller han.
Hans ledelsesstil afspejler den samme jordnære tilgang:
"Folk skal finde en god balance, hvor der både er tid til arbejde og tid til fritid. Og så gør jeg en dyd ud af, at vi har det rart sammen og har respekt for hinanden på jobbet”.
Samme respekt bærer han og kollegerne med ud i boligområderne:
”Det, vi arbejder med, handler om at passe godt på menneskers hjem og skabe steder, hvor folk har lyst til at bo og blive. Vi prøver altid at sige ’hjem’ i stedet for ’bolig’ og ’beboere’ i stedet for ’lejere’. Det gør en forskel."
Et nationalt forbillede
Med Byens Haver håber Troels og Boligselskabet Sjælland at sætte en ny standard for, hvordan boligområder kan udvikles med fokus på fællesskab, trivsel og sundhed.
"Det er første gang, vi som boligselskab er med til at udvikle en hel bydel. Det her projekt har potentiale til at blive et nationalt pejlemærke," siger Troels stolt.
Når han ser fremad, er hans vision klar:
"Sundhedsdagsordenen er helt central i det her. Hvis vi kan skabe rammer, der forebygger ensomhed og mistrivsel, så gør vi en kæmpe forskel for både mennesker og samfund."
Troels viser rundt i den gamle beboercafé, hvor dagens frokost – forloren hare – serveres for 50-60 mennesker.
"Det her er fællesskabet i praksis. Caféen er åben for alle, og det er den slags initiativer, der skaber trivsel," siger han og forklarer, at caféen bliver revet ned, men erstattet af en ny, som bliver en del af de mange tilbud for både beboere og folk fra hele byen.
Sundhed som en central del
Byens Haver skal også være et sundhedsmæssigt fyrtårn. Sundhedshuset bliver et centralt samlingspunkt med tilbud som fysioterapi, forebyggende behandlinger og sociale aktiviteter.
"Vi vil nedbryde fordomme om området ved at tiltrække folk udefra med sundhedstilbud og aktiviteter. Det skal være et sted, der emmer af liv og tryghed – et sted, folk har lyst til at besøge," forklarer Troels. Han er klar over, at sundhed er en væsentlig faktor for trivsel i boligområder:
"Vi arbejder med sundhed på en ny måde. Det handler om mere end behandling – det handler om forebyggelse og trivsel for alle, både beboere og besøgende. Sundhedshuset skal være et sted, folk har lyst til at komme. Et sted, der dufter af kaffe og ikke af medicin."
Faktaboks: Byens Haver
Tidsplan:
- Forberedelse og fysisk helhedsplan: 2021-2025
- Byggefase: 2025-2031
- Ibrugtagning: Løbende fra 2027
Hovedindhold:
- Grønne parker og nyttehaver
- Sundheds- og fælleshus
- 36 ældreboliger og 100 private boliger
- Forbindelser mellem boligområder og byen
Ambitionen:
Med udviklingen af Byens Haver er det ambitionen, at beboernes sundhedstilstand kommer på niveau med resten af Roskilde Kommune.
Ambitionen er at skabe et område, hvor mennesker med forskellige baggrunde og perspektiver kan lære af hinanden og bidrage til fællesskabet, naboskab og den enkeltes livskvalitet.
Om skribenten

Christina Ove Holm er kommunikationschef og uddannet journalist. Hun bidrager i det redaktionelle arbejde med sparring og idé- og konceptudvikling.
Seneste Artikel
Boligdirektør: ”Vi opfører en bydel designet til fællesskab og trivsel”Christina Ove Holm er kommunikationschef og uddannet journalist. Hun bidrager i det redaktionelle arbejde med sparring og idé- og konceptudvikling.
Seneste Artikel
Boligdirektør: ”Vi opfører en bydel designet til fællesskab og trivsel”