05. FEB. 2025 KL. 09:19
BL er med i nyt partnerskab: Skal hjælpe flere unge i uddannelse og job
05. FEB. 2025 KL. 09:19
BL og Landsbyggefonden træder ind i det nationale partnerskab Ungeløftet, som skal hjælpe unge i uddannelse og beskæftigelse.
Flere unge mennesker skal hjælpes i uddannelse eller ind i et arbejdsfællesskab.
I Danmark er der 43.000 unge mellem 15 og 24 år, som hverken har tilknytning til uddannelse eller arbejdsmarkedet. Unge, som generelt har flere udfordringer, herunder lavere faglighed, psykiske diagnoser og kriminalitet.
28 procent af de unge bor i en almen bolig – helt præcist 12.000, som det tidligere er beskrevet i Boligen. En bred vifte af partier indgik en aftale om ungeløft i 2024. En aftale, der netop skal løfte flere i den gruppe godt videre og ruste dem til arbejdsmarkedet.
Som et centralt led i Ungeløftet er regeringen gået sammen med virksomheder, kommuner og civilsamfundsaktører. Her er både BL – Danmarks Almene Boliger og Landsbyggefonden inviteret med ind i partnerskabet, der løber i perioden 2025-2028.
Som del af partnerkredsen omkring Ungeløftet forpligter man sig til at bidrage til at nedbringe antallet af unge uden uddannelse eller beskæftigelse og øge antallet af fritidsjobs.
Det glæder Rikke Lønne, afdelingschef for samarbejde og udvikling i BL, som ser frem til at træde ind i Ungeløftet.
”At hjælpe børn og unge på vej til uddannelse og beskæftigelse er en kerneopgave i det boligsociale arbejde. Det er derfor helt naturligt, at BL inviteres til at træde ind i partnerskabet. I partnerskabet vil vi blandt andet dele vores store erfaring med fritidsjobindsatser rettet mod unge, der ikke har den samme adgang til fritidsjobs som andre unge," siger Rikke Lønne.
”Det kan være unge, der er vokset op i hjem, hvor forældrene står udenfor arbejdsmarkedet og derfor har svært ved at give vejledning og støtte. Det kan betyde en ringe adgang til netværk og kendskab til, hvordan man får et job, og hvad det betyder at være på en arbejdsplads. Her har vi en helt særlig viden og erfaring, vi kan bringe til bordet i samarbejdet med kommuner og virksomheder og andre organisationer i Ungeløftet”, slutter Rikke Lønne.
Et nationalt partnerskab
Ungeløftet er et landsdækkende partnerskab på tværs af samfundet og er en del af en bred politisk aftale, hvor der samlet set er afsat 1,3 milliarder kroner over ti år til at løfte de unge. Målgruppen er unge uden uddannelse eller arbejde.
Det er muligt at læse meget mere om partnerskabet på Ungeløft.dk.
Læs senere artikler
Flere unge i almene boliger skal hjælpes tættere på job og uddannelse
Stort potentiale i nationalt partnerskab
Formålet med Ungeløftet er at forene centrale samfundsaktører om at løfte gruppen af unge uden uddannelse og beskæftigelse. En af dem er Landsbyggefonden, som også er inviteret med ind.
I 36 af landets kommuner findes der i alt 48 boligsociale helhedsplaner, hvor boligorganisationer og kommuner indgår i forpligtende lokale partnerskaber sammen med civilsamfund og erhvervsliv, og hvor Landsbyggefonden støtter økonomisk, sikrer effektmålinger og monitorerer.
Derudover er Landsbyggefonden en central aktør i den sociale udvikling af boligsociale indsatser.
Indsatser, som over mange år har vist en dokumenteret positiv effekt på børn og unges livschancer. Aviaja Julie Sigsgaard, afdelingschef for Social Udvikling i Landsbyggefonden, ser frem til at være en del af det brede samarbejde.
”Som fond er vi optagede af, at vores støtte til boligsociale indsatser som for eksempel fritidsjob og uddannelsesstøtte giver mest mulig værdi. For de unge, for boligområderne og for samfundet," siger Aviaja Julie Sigsgaard og fortsætter:
"Vi ved fra evaluering, at det kræver et helhedsorienteret og tæt samarbejde. Både når det handler om at forstå problemet, få velfærden ud til dem der har behov, udvikle løsninger, som kan forankres og finansiere indsatserne. Derfor ser vi et stort potentiale i det nationale partnerskab.”
Boligsociale indsatser er tæt på beboerne
De boligsociale helhedsplaner igangsættes i boligområder, hvor flere borgere end gennemsnittet er langt fra arbejdsmarkedet, og hvor uddannelsesniveauet er lavt. Områderne er ofte børnerige, og der er derfor et stort potentiale i at investere i boligområder og gode opvækstvilkår.
Om skribenten
Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen, skriver om den almene sektor og er samtidig en del af presseteamet i BL.
Seneste Artikel
BL er med i nyt partnerskab: Skal hjælpe flere unge i uddannelse og jobNiklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen, skriver om den almene sektor og er samtidig en del af presseteamet i BL.
Seneste Artikel
BL er med i nyt partnerskab: Skal hjælpe flere unge i uddannelse og job