05. FEB. 2025 KL. 10:03

Anbefalinger og forslag til initiativer til bekæmpelse af negativ social kontrol

Stock Nyhedsbrev (53)

”Et frit liv i Danmark” har fokus på fire overordnede og centrale indsatsområder. Foto: Canva/BL

Udlændinge- og integrationsministeriet har fremlagt 22 forslag til initiativer til bekæmpelse af negativ social kontrol. Kommissionen for den glemte kvindekamp har udgivet 13 anbefalinger. Fokus på negativ social kontrol hilses velkommen.

Der er gennem de sidste måneder kommet en del anbefalinger og forslag til konkrete initiativer fra regeringen, der skal gøre op med negativ social kontrol.

Torsdag den 19. januar udgav Udlændinge- og Integrationsministeriet publikationen ”Et frit liv i Danmark".

Torsdag den 30. januar udgav Kommissionen for den glemte kvindekamp 13 anbefalinger til hvordan, at alle, uanset køn og etnicitet, skal kunne nyde en tilværelse her i Danmark, som er fri for tvang og kontrol. Kommissionen er nedsat af regeringen i 2022, og kommissoriet understreger, at det i særlig grad er udfordringer blandt piger og kvinder med minoritetsetnisk baggrund, Kommissionen har fokus på.

Fire indsatsområder

Publikationen fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, ”Et frit liv i Danmark”, har fokus på fire overordnede og centrale indsatsområder med i alt 22 konkrete initiativer, der skal bakke op om frihedskampen mod negativ social kontrol. De fire overordnede indsatsområder er:

Æresrelaterede konflikter

Publikationen indeholder fakta om en voldsom stigning i henvendelser til korpset af sikkerhedskonsulenter (et nationalt korps, der yder rådgivning om æresrelaterede konflikter til primært kommunale myndigheder).

I 2024 modtog korpset 827 henvendelser. Til sammenligning blev der registreret 286 henvendelser i 2019. Det svarer til næsten en tredobling i perioden. Stigningen behøver dog ikke at være udtryk for et stigende problem. Det kan skyldes, at kendskabet til sikkerhedskonsulenterne løbende udbredes til flere fagpersoner. Og at sikkerhedskonsulenternes kapacitet er forøget.

Samlet bud på styrket indsats

Mens regeringens publikation har et bredere integrationspolitisk fokus, der også omfatter parallelsamfund og retslige problemstillinger, har Kommissionens rapport et skarpt fokus på kvinders rettigheder og et kulturkritisk opgør med æreskultur.

Sammen giver de to papirer et bud på, hvordan Danmark kan styrke indsatsen mod negativ social kontrol og sikre, at alle borgere kan leve i frihed uanset baggrund.

Regeringens foreslåede indsatser fokuserer på parallelsamfund og behovet for at styrke myndighedernes aktiviteter i blandt andet boligområderne, gennem øget rådgivning, samarbejde med kommuner og skærpede sanktioner mod aktører, der understøtter negativ social kontrol.

Kommissionens anbefalinger fremhæver risikoen for tavshedskultur i offentlige institutioner og behovet for at styrke indsatsen fra skoler, sociale myndigheder og foreningslivet, så kvinder og unge får bedre mulighed for at leve frit.

Begge publikationer foreslår, at der skal gøres en aktiv indsats for at bryde sociale strukturer, der fastholder æreskultur, og styrke kvinders rettigheder og handlemuligheder i parallelle normer og værditilbud med høj risiko for negativ social kontrol.

Om Kommissionen

Kommissionen for den glemte kvindekamp blev nedsat af regeringen i januar 2022 for at komme med anbefalinger til, hvordan piger og kvinder fra indvandrermiljøer bedre kan understøttes i og få mulighed for at bestemme over eget liv.

Allerede samme år præsenterede kommissionen for den glemte kvindekamp ni anbefalinger til en forbedring af børnelivet for minoritetsetniske piger, som er underlagt æresrelateret social kontrol.

"I de boligsociale helhedsplaner har vi igennem mange år arbejdet med at fremme medborgerskab, sammenhængskraft og integration gennem netværksskabende og forebyggende aktiviteter i samarbejde med kommuner, foreningsliv, politi, erhvervsliv med flere,”

Rikke Lønne

Afdelingschef for Samarbejde og udvikling hos BL – Danmarks Almene Boliger

Indsats i udsatte boligområder

Blandt de 22 indsatser, Udlændinge- og Integrationsministeriet lægger op til, skal det blandt andet undersøges, hvordan man kan målrette en indsats mod negativ social kontrol i udsatte boligområder. Blandt andet skal MÆRK (Det nationale Center mod Æresrelaterede konflikter) og CDE (Center for Dokumentation og Indsats mod Ekstremisme) etablere et nyt rådgivningstilbud til kommuner, der oplever bekymring for negativ social kontrol i et eller flere udsatte boligområder.

Kommissionen anbefaler, at unge kvinder med minoritetsetnisk baggrund, der ønsker at flytte hjemmefra, skal have øget information og støtte, således de har friheden til at gøre det. Det skal blandt andet sikre, at kvinder med minoritetsetnisk baggrund har samme frihed som andre borgere for at erhverve sig en bolig og for at bo og leve uafhængigt af deres familier, hvis de ønsker det.

Fritidsaktiviteter

Kommissionen anbefaler også, at relevante aktører prioriterer at styrke foreninger og organiserede fritidstilbud, der bidrager til at bygge bro - dels til forældre og unge kvinder med minoritetsetnisk baggrund og dels mellem forskellige befolkningsgrupper. I forlængelse heraf bør regeringen indføre tiltag, der styrker indsatsen mod æresrelateret vold og negativ social kontrol i forenings- og fritidslivet og mod foreninger, der modarbejder eller underminerer demokrati eller grundlæggende friheds- og menneskerettigheder.

Initiativer og anbefalinger hilses velkommen

”Man skal bo trygt og have frihed til at realisere sit liv efter ens egne ønsker uanset, hvor man bor i Danmark, og hvilken baggrund man har,” siger afdelingschef for Samarbejde og udvikling hos BL – Danmarks Almene Boliger, Rikke Lønne.

”Derfor hilser vi regeringens fokus på negativ social kontrol velkommen,” siger hun.

Afdelingschefen understreger i den sammenhæng, at mange almene boligorganisationer allerede gør en indsats for i mange sammenhænge at sikre trygheden og friheden i de almene boligområder.

”I de boligsociale helhedsplaner har vi igennem mange år arbejdet med at fremme medborgerskab, sammenhængskraft og integration gennem netværksskabende og forebyggende aktiviteter i samarbejde med kommuner, foreningsliv, politi, erhvervsliv med flere,” fortæller hun og fortsætter:

”De konkrete indsatser kan være alt fra danskundervisning, brobygning til fritids- og foreningsliv, ungeråd og børnedemokrati, familieindsatser og bydelsmødre.”

”Vi ser derfor frem til et styrket samarbejde om at fremme medborgerskab og modarbejde negativ social kontrol,” siger Rikke Lønne

Om skribenten

Regnar 06111
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Anbefalinger og forslag til initiativer til bekæmpelse af negativ social kontrol

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Anbefalinger og forslag til initiativer til bekæmpelse af negativ social kontrol

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3021 )

0

Læseliste