04. DEC. 2025 KL. 09:00

Flere børn og grøntsager skal med i køkkenet: Læs hvordan

20250809 132055 Lille

Børn og forældre tester retter med grøntsager på en workshop, som Madkulturen afholdt i almene boligområder i Svendborg i august 2025.. Foto: Smag dig frem

Børn og forældre får en unik chance for at afprøve nye sunde råvarer og opskrifter i Svendborg, Slagelse og Kolding.

Børnefamilier i almene boligområder i Svendborg, Slagelse og Kolding får nu en særlig chance for at lære grønne køkkentricks. De er med i det store, landsdækkende projekt ”Smag dig frem – Gør Danmark grønnere”, der skal skabe en sundere madkultur hos børnefamilier.

Det fokus giver ekstra god mening i almene boligområder, fortæller Nanna Vestergaard, der arbejder med projektet i den boligsociale helhedsplan i Svendborg.

”Vi vil gerne have, at flere familier forholder sig til deres sundhed og indtager køkkenet med deres børn og viser dem vejen til at leve lidt grønnere, fordi beboerne generelt har flere livsstilssygdomme i forhold til resten af kommunen,” siger Nanna Vestergaard, projektmedarbejder i Aktive Boligområder i Svendborg.

Helhedsplanen dækker ti boligområder med cirka 3.700 beboere i 2.130 lejemål, der udlejes af Sydfyns Almene Boliger. Hver femte beboer over 16 år har diabetes, mens det kun er hver tiende i resten af Svendborg Kommune. Det viser et særtræk af sundhedsdata fra BL og Sundhedsstyrelsen.

Lidt skræmmende med flere grøntsager

Fødevarestyrelsen, Forbrugerrådet Tænk og Madkulturen står bag projektet, der foregår i kantiner, supermarkeder, foreninger, skoler og almene boligområder. Sideløbende sender DR en stribe tv-programmer om madkultur.

De boligsociale helhedsplaner i Svendborg, Slagelse og Kolding kommune er tovholdere på projektdelen i de almene boligområder. Her skal de afholde gratis familiekurser i sund og planterig madlavning i samarbejde med Madkulturen, der er en organisation under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

”Nogle af de børnefamilier, vi har kontakt med, synes, det lyder lidt skræmmende med flere grøntsager, men de er også nysgerrige på det og vil gerne have deres børn med i køkkenet, selvom de ikke er vant til det,” siger Nanna Vestergaard.

I Svendborg afholdes otte kursusforløb, hvor 15-20 børn og voksne mødes tre gange i skolekøkkenet på lokale folkeskoler for at hygge sig med at afprøve nye råvarer og opskrifter. Cirka 150 almene beboere får muligheden i løbet af 2026/27.

”Det er i nogle tilfælde familier med en presset hverdag. I nogle familier er måltidet et vigtigt element i det sociale fællesskab, mens det i andre familier er lidt stresset og kaotisk og mest skal overstås. Der bliver ikke tænkt så meget over, hvad der kommer på bordet, og det er en udfordring at ændre madvaner i hverdagen,” siger hun.

Tre kommuner udvalgt

Udvælgelsen af de tre kommuner - Svendborg, Slagelse og Kolding - er baseret på en omfattende kortlægning af alle landets 98 kommuner, der blev indsnævret ved hjælp af kriterier som pendling, størrelse på arbejdspladser, husstandsindkomst, indbyggertal og geografisk placering. 

Syv kommuner fik mulighed for at søge om at blive en del af indsatsen. Smag Dig Frem har valgt tre kommuner, der afspejler både forskellighed i geografi og befolkningssammensætning – men også et stærkt lokalt engagement og en opbakning på tværs af kommunens forvaltninger.

Kilde: Smag dig frem.

Nanna

Nanna Vestergaard, boligsocial projektmedarbejder i Aktive Boligområder i Svendborg. Foto: Aktive Boligområder i Svendborg

Læs senere artikler

“Vi kan se, at der hver uge kommer mellem 50 og 100 mennesker og henter mad."

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Hvad sker der, når en sundhedsbus rykker ind i boligområdet? I Hillerød blev der gjort nye fund

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Stram økonomi er største stopklods

Madkulturen afholdt allerede i august en workshop ved en bydelsfest i et af Svendborgs almene boligområder.

Over 200 børn og voksne kiggede forbi, og børnene var vilde med at designe deres egne retter med grøntsager. Mange beboere synes dog ikke, de har råd til at eksperimentere til hverdag.

”For mange familier fylder økonomien allermest i forhold til at prøve nye ting af. Det er familier med to-tre børn og et rådighedsbeløb på 3.000 kroner, der skal dække måltider, madpakker og alle andre variable udgifter. Derfor har vi fokus på, at retterne på kurserne skal være billige at lave. Familierne skal også have rester med hjem til madpakkerne dagen efter,” siger Nanna Vestergaard.

Desserten er fysisk og social sundhed

Det kan være svært for nogle familier at finde overskud til at deltage i et madlavningskursus. Derfor tilbyder Nanna Vestergaard at følge dem hen til kurset.

”Vi vil rigtigt gerne have det lykkes, fordi vi kan se en stor værdi i, at de kommer afsted, både for at få en spændende oplevelse med andre familier, men også for sundhedsdelen, hvor de smager nye råvarer og får nogle gode værktøjer, de kan implementere i en travl hverdag,” siger hun.

Hun håber, at kurserne kan være med til at forbedre beboernes sundhed på sigt, så færre får livsstilssygdomme fremover. 

”Hvis det skal lykkes, skal maden ikke kun være løftestang for den fysiske sundhed, men også for den sociale sundhed, og derfor er det rigtigt godt, at børn og forældre laver mad sammen,” siger Nanna Vestergaard.

Smag dig frem - Gør Danmark grønnere

  • Projekt løber 2025 – 2027
  • Inspirerer børn og forældre til flere grønne madvalg i hverdagen med udgangspunkt i De officielle Kostråd
  • Landsdækkende aktiviteter, som suppleres af lokale aktiviteter i de tre udvalgte kommuner Svendborg, Kolding og Slagelse. 
  • DR sætter sideløbende fokus på madkultur i Danmark.
  • De boligsociale helhedsplaner i Svendborg, Kolding og Slagelse kommuner er partnere med organisationen. Landsbyggefonden medfinansierer den boligsociale helhedsplan i Svendborg.
  • Madkulturen om at afholde kurser for børnefamilier i almene boligområder.
  • Fødevarestyrelsen, Forbrugerrådet Tænk og Madkulturen står bag projektet.
  • Novo Nordisk Fonden og Nordea-fonden støtter med i alt 47 millioner kroner.
  • Projektet evalueres i samarbejde med Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) ved Københavns Universitet.
  • Den boligsociale helhedsplan i Svendborg administreres i dag af Domea.dk, men fra 2026 overgår administrationen til Sydfyns Almene Boliger, der for nylig er fusioneret af flere almene boligorganisationer.

Kilde: Smagdigfrem.dk og sab.dk

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3144 )

0

Læseliste