04. APR. 2025 KL. 09:40

Uklarhed om anke i straffesagen om Østjysk Bolig

Retten I Aarhus

Retssagen om Østtjysk ved byretten i Aarhus var så omfattende, at den tog 18 dage. /Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

To af de tre tiltalte, der ved retten i Aarhus blev idømt 2, 3 og 2,5 års fængsel, har accepteret deres straf. Men den tredje er rejst ud af landet.

I forbindelse med byrettens dom i sagen om Østjysk Bolig den 13. marts fik de tre, der blev dømt for mandatsvig af særlig grov karakter mod Østjysk Bolig, 14 dages betænkningstid i forhold til, om de ønskede at anke rettens afgørelse til Landsretten.

Boligorganisationens tidligere direktør, Allan Søstrøm, har meddelt, at han ikke anker sin dom på to og et halvt års ubetinget fængsel. Det samme har den tidligere administrerende direktør for Danjord, Stef Heykoop, der blev idømt to år og tre måneders ubetinget fængsel.

Rejst ud af landet

Til gengæld er der ikke kommet noget svar fra den tredje dømte – Østjysk Boligs tidligere økonomichef, Morten Friis Juhl Andersen, som er idømt to års ubetinget fængsel. Han var ikke til stede ved afsigelsen af dommen vedrørende strafudmålingen, hvorfor dommen i retssprog ikke er forkyndt for ham.

Ifølge retsplejelovens regler gælder de 14 dages betænkningstid først efter dommens forkyndelse. Forkyndelse kan ske på mange måder, hvis man ikke er til stede i retten, fx ved brevforkyndelse. Men den tidligere økonomichef i Østjysk Bolig, der undervejs i forløbet har ændret navn fra Morten Kraft til Morten Friis Juhl Andersen, har tilsyneladende forladt landet og befinder sig formentlig i Brasilien.

Mysteriet om ni millioner

Når Morten Friis Juhl Andersen var den af de tre tiltalte, der slap med den mildeste dom, hænger det formentlig sammen med, at anklagemyndigheden undervejs i retssagen meddelte, at de ikke kunne rejse den nødvendige bevisførelse i forhold til det, der ellers kunne opfattes som kronjuvelen i anklageskriftet mod de tre tiltalte.

Den tidligere økonomidirektør var tiltalt for over en årrække at have overført mere end ni millioner kroner fra boligorganisationens konto til hans egen konto og til ekskonens konto. Hans forklaring var, at overførslerne skete som betaling for diverse udlæg for Østjysk Bolig.

Straffesagen vedrørende Østjysk Bolig er dermed ikke helt slut, da retten fortsat afventer Morten Friis Juhl Andersen, både hvad angår dommens forkyndelse og om han vil anke.

Østjysk Bolig forholder sig til myndighedernes videre håndtering og følger sagen tæt.

Er din boligorganisation tilmeldt Landsbyggefondens whistleblowerordning?

Landsbyggefonden tilbyder og finansierer en fælles whistleblowerordning specifikt designet til den almene sektor. Whistleblowerordningen kan benyttes af alle almene boligorganisationer. Den fælles whistleblowerordning administreres af advokatfirmaet Kromann Reumert.

Landsbyggefonden afholder alle udgifter i forbindelse med løbende administration af boligorganisationens whistleblowerordning. Den løbende administration omfatter også udgifter til almindelig håndtering (ekspedition) af indberetninger fra whistleblowere.

Hvordan tilmelder man sig?

Boligorganisationer, der ønsker at tilmelde sig den fælles whistleblowerordning, kan finde yderligere information og tilmeldingsblanket på Landsbyggefondens hjemmeside.

Læs senere artikler

Østjysk Bolig: Tre er kendt skyldige i svindel

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Regnar 06111
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Uklarhed om anke i straffesagen om Østjysk Bolig

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Uklarhed om anke i straffesagen om Østjysk Bolig

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3046 )

0

Læseliste