28. APR. 2025 KL. 15:35

En ny generation af arkitekter lærer af den almene boligsektor: ”Det er jo velfærd i praksis”

Arkitektskolen I Aarhus Fagbladet Boligen

Malene Rieder og Camilla Gadegaard Nielsen går begge på 8. semester på Arkitektskolen i Aarhus og har fået et helt andet blik på den almene boligsektor. Foto: Mia Krogh

På Arkitektskolen Aarhus bliver velfærdens boligbyggeri ikke bare pensum - men levende virkelighed, når studerende møder beboerne, fællesskabet og historien i de almene boligområder.

Hvordan bygger man et samfund? Mursten og mørtel er ikke nok - det handler også om fællesskab, historie og visioner for det gode liv. Netop dette står i centrum, når arkitektstuderende i Aarhus dykker ned i hjertet af den danske velfærdsmodel: den almene bolig.

På Arkitektskolen Aarhus har man nemlig søsat et nyt kursus, som inviterer kandidatstuderende til at tænke kreativt med fokus på den almene boligsektors fremtid. Kurset følger i fodsporene på lignende initiativer i København og skal ruste de kommende arkitekter til at forstå både betonen og beboerne.

“Det er vigtigt, at kommende arkitekter forstår de almene boligers betydning og potentiale. Velfærdssamfundets arkitektur er ikke blot en historisk arv - den er en levende del af vores byer og vores hverdag,” siger Anne Corlin, ph.d. i arkitektur og underviser på kurset.

Kurset, med titlen Individ og Samfund - Velfærdssamfundets Arkitektur, skruer tiden tilbage til de årtier, hvor drømme om lighed og fællesskab blev støbt i beton. Især i perioden fra 1950 til 1980 - hvor over halvanden million boliger skød op - er i fokus. Det handler om at se med friske øjne på noget, der for mange er hverdag.

Ud af tegnesalen - og ind i virkeligheden

Det nye kursus er ikke kun noget, der foregår på skolen. Tværtimod. En central del af undervisningen foregår ude i boligområderne, hvor de studerende møder virkeligheden ansigt til ansigt - og får bekræftet, at arkitektur ikke bare er form og funktion, men også følelser, fællesskab og fortællinger.

Gennem interviews, samtaler og observationer træder de unge arkitekter direkte ind i beboernes hverdag. Her bliver teori til praksis, og fordomme bliver erstattet af erfaring.

“Det var virkelig fedt at komme ud og snakke med folk, der bor i de almene boligområder. Jeg mødte mange beboere, en foreningsformand og en ældre dame, der tilmed havde boet der hele sit liv. Jeg blev helt rørt over, hvor stærkt fællesskabet var - det havde jeg ikke forventet,” fortæller Malene Rieder, kandidatstuderende på kurset.

Lektor Charlotte Bundgaard, ph.d. i arkitektur og underviser på kurset, nikker genkendende til oplevelsen.

“En af de studerende kom hen og sagde: ‘Det er jo hele mit liv - jeg har gået i de skoler, boet i de boliger, men jeg har aldrig tænkt over, hvor vildt det egentlig er. Det er jo velfærd i praksis!”

Netop den erkendelse er en vigtig del af kursets DNA. For selvom mange af de studerende har en personlig relation til den almene bolig - enten direkte eller gennem venner og familie - mangler de ofte indblik i, hvad der gemmer sig bag facaden: beboerdemokrati, sociale strukturer og arkitektoniske ambitioner.

Fakta om kurset

Obligatorisk kursus på 8. semester for alle kandidatstuderende på Arkitektskolen Aarhus.

Varighed: Tre uger

Kursets tre faser:

1. Visionen om velfærd - fokus på idéerne bag velfærdsstatens byggeri

2. Det gode liv - feltarbejde i almene boligområder

3. Udfordringer og visioner - diskussioner om fremtidens boligformer

2 (9)

1 / 4De studerende udarbejdede undervejs i kurset en studiebog i de forskellige grupper. Hver gruppe fik deres eget almene boligområde at arbejde med. Dette resulterede i en udstilling på skolens bibliotek. Foto: Mia Krogh

3 (8)

2 / 4Nogle af grupperne valgte, at deres færdige produkt skulle være digitalt fremfor en fysisk studiebog. Disse blev udstillet som et slideshow eller en film på en skærm i skolens bibliotek. Foto: Mia Krogh

5 (5)

3 / 4Charlotte Bundgaard og Anne Corlin har begge en ph.d. i arkitektur og underviste begge på kurset. De har nydt at være en del af et undervisningsforløb, der fremover skal være obligatorisk. Foto: Mia Krogh

4 (6)

4 / 4Udstillingen i skolens bibliotek bar frugt, og alle var velkomne til at kigge nærmere på de studerendes projekter om den almene boligsektor. Foto: Mia Krogh

“De almene boliger er et spejl af vores samfunds visioner for det gode liv. Det er ikke bare huse - det er hele tanken om, hvordan vi gerne vil bo og leve sammen"

Charlotte Bundgaard

Lektor, Arkitektskolen i Aarhus

Mellem ideal og virkelighed

Kurset stiller skarpt på balancen mellem vision og virkelighed. De studerende dykker ned i historien og forsøger at genskabe de oprindelige idéer bag forskellige bebyggelser. Hvad ville man egentlig med de grønne gårdrum, de sikre skolestier eller de fælles vaskerier - og hvad er gået tabt undervejs?

“Det kan være, at et område har mistet sin forbindelse til det grønne, fordi man har udvidet parkeringspladserne. Det er en vigtig erkendelse, når de selv en dag skal være en del af renovering og vedligeholdelse,” siger Anne Corlin.

De studerende lærer samtidig, hvordan boligarkitekturen afspejler samfundets skiftende værdier. Hvor det før handlede om adgang til lys og luft, handler det i dag måske om bæredygtighed, biodiversitet og socialt ansvar.

“De almene boliger er et spejl af vores samfunds visioner for det gode liv. Det er ikke bare huse - det er hele tanken om, hvordan vi gerne vil bo og leve sammen,” siger Charlotte Bundgaard.

En ny generation med nye fortællinger

Kurset er nu en del af 8. semester på alle kandidatlinjer på Arkitektskolen Aarhus - og er en obligatorisk del af skolens pensum. Underviserne håber, det kan være med til at skubbe til forestillingerne om, hvad det vil sige at være arkitekt i dag.

For det handler ikke kun om at kunne tegne smukt - men om at kunne lytte, forstå og formidle. Og måske endda fortælle nogle andre historier end dem, der ofte fylder i medierne.

“Vi vil gerne plante nogle nye fortællinger i deres hoveder - ikke bare ghetto-fortællinger, men fortællinger om fællesskab, arkitektonisk kvalitet og beboerdemokrati,” fortæller Anne Corlin.

Ved kursets afslutning samler de studerende undersøgelser, analyser og idéer i en række studiebøger, som udstilles i skolens bibliotek. Udstillingen er åben for alle.

Almene boliger har tidligere optrådt i undervisningen om den nordiske velfærdsarkitektur, men med dette kursus sætter skolen særligt fokus på vigtigheden af de almene boliger - både arkitektonisk og socialt samt arkitekternes rolle i den fremtidige udvikling og transformation af almene boliger.

Læs senere artikler

Dansk EU-formandskab har fokus på hjemløshed: Skæve boliger blev vist frem for EU-kommissær

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Ud af sin personlige tragedie voksede Lars Lehmanns ønske om at sætte fokus på sorg

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Mia Krogh
Mia Krogh

Mia Krogh er journalist i BL’s kommunikationsafdeling, hvor hun blandt andet skriver artikler for Fagbladet Boligen.

Seneste Artikel

En ny generation af arkitekter lærer af den almene boligsektor: ”Det er jo velfærd i praksis”

Mia Krogh er journalist i BL’s kommunikationsafdeling, hvor hun blandt andet skriver artikler for Fagbladet Boligen.

Seneste Artikel

En ny generation af arkitekter lærer af den almene boligsektor: ”Det er jo velfærd i praksis”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3057 )

0

Læseliste