01. APR. 2025 KL. 08:18
Byggechef: Sådan kom vi godt i gang med lærlingeindsatsen

Niels Eilersgaard, byggechef i Alboa, har oplevet, at et nyt værktøj gør det nemmere at opgøre og indrapportere antallet af lærlinge til Landsbyggefonden. Foto: Alboa
01. APR. 2025 KL. 08:18
”Vi famlede lidt i starten, men nye digitale værktøjer gør lærlingeindsatsen meget nemmere,” siger byggechef i Alboa, der opfylder krav om 14 procent lærlinge.
Det er blevet lettere at organisere arbejdet med lærlinge på byggesager i Alboa de sidste par år. Den almene boligorganisation i Aarhus har nemlig taget nye digitale værktøjer i brug.
”De nye værktøjer gør det nemmere at opgøre og indrapportere antallet af lærlinge til Landsbyggefonden. Før var det tidskrævende og svært at bevare overblikket over, hvor mange lærlinge, der var på hvilke tidspunkter på byggepladsen,” siger Niels Eilersgaard, byggechef i Alboa.
De nye værktøjer er beskrevet i den nye lærlingehåndbog – Flere lærlinge på byggepladsen: En håndbog for almene bygherrer, der indeholder gode råd om lærlingeindsatsen. Den er finansieret af Landsbyggefonden og udgivet i et samarbejde mellem BL, Landsbyggefonden og Bygherreforeningen og udkommer, fordi alle almene boligorganisationer i dag skal stille krav om 14 procent lærlinge på bygge- og renoveringssager, der modtager støtte fra Landsbyggefonden under Grøn Boligaftale. Og det er der god grund til, mener Niels Eilersgaard.
”Vi arbejder for at sikre fødekæden af faglærte håndværkere, for vi har behov for flere. Vi har byggesager med mange ufaglærte, blandt andet fra udlandet, og vi forventer, at de kan efterleve danske regler, men det er ikke altid, de kender dem og får lavet nogle ting uheldigt,” siger han.
En prognose viser, at der vil mangle 30.000 faglærte i byggebranchen i 2030, ifølge Bygherreforeningen.
Lærlingehåndbogen 2025
Lærlingehåndbogen 2025
- Få flere lærlinge
- Registrer jeres lærlinge
- Tjek udbud og kontrakter
- Skab god dialog med entreprenøren
- Indberet til Landsbyggefondens ”Lærlingeindberetning”
Find lærlingehåndbogen HER.
Læs senere artikler
Nyt samarbejde skal skabe flere lærlinge på de almene byggerier
Over 14 procent lærlinge
Alboa har i dag over 14 procent lærlinge på alle byggesager. På en enkelt sag med renovering af 400 badeværelser var tallet helt oppe på 24 procent lærlinge.
Boligorganisationen har da også haft fokus på lærlinge i mange år for at tage samfundsansvar. Derfor syntes Niels Eilersgaard og hans kolleger heller ikke, at de havde brug for nye værktøjer, da de i 2021, som del af et tilbud finansieret af bl.a. Landsbyggefonden, fik tilbudt hjælp og sparring af lærlingekonsulenterne fra Bygherreforeningen.
”Vi tænker i første omgang, at vi godt selv kan klare det, og at det bare vil pålægge os mere skrivebordsarbejde. Men vi finder hurtigt ud af, at det bliver besværligt at sætte vores egne systemer op, og så ser vi ideen i det,” fortæller Niels Eilersgaard.
Lærlingeplan giver overblik
Nu er lærlingeindsatsen systematiseret. Byggerådgiveren på hver enkelt byggesag har en digital ”Lærlingeplan” med til alle byggemøder med håndværkere, så Alboa hele tiden har overblik over lærlingeregnskabet.
”Bygherreforeningen kom med mennesker og ressourcer, og så føltes det ikke bare som en ekstra opgave, vi skulle stå alene med. Det betød, at vi kom godt i gang med det,” siger Niels Eilersgaard.
Bygherreforeningen deltog også i indledende møder på flere byggesager. Her fik entreprenører og underentreprenører undervisning i at opfylde kravene.
”Til at begynde med sagde entreprenørerne, at de ikke kunne leve op til kravene, men efterhånden har de fundet meningen med det. De synes faktisk alle sammen, at det er helt rimeligt,” siger Niels Eilersgaard.
Byggerådgiverne og de boligsociale medarbejdere i Alboa hjælper med at finde lærlinge til de travle byggepladser.
”Opgaven er brændt ind på nethinden hos dem. De gør det bare som en del af deres arbejde, og de er stolte, når det lykkes.”
Niels Eilersgaard har fem tip til at komme godt i gang med lærlingeindsatsen:
-
Få hjælp og sparring på lærlingeindsatsen af Bygherreforeningen, der samarbejder med BL og Landsbyggefonden.
-
Lav det til en fast rutine at gøre status på lærlinge på alle byggemøder med håndværkere.
-
Registrer og indberet lærlinge til Landsbyggefonden ved at bruge en Lærlingeplan og Lærlingeindberetningen under Landsbyggefondens selvbetjeningsløsninger.
-
Tag ansvar som boligorganisation og hjælp med at skaffe lærlinge. Nogle håndværksfag har svært ved at finde lærlinge.
-
Stil præcise krav om lærlinge i udbudsmateriale og kontrakter, så håndværksvirksomheder og entreprenører forstår kravene og lever op til dem. Brug Bygherreforeningens skabeloner og håndbogen.
Hvis I søger hjælp, sparring og kurser om lærlingeindsatsen, kan i kontakte Mette Kristensen, seniorprojektleder, mek@bygherreforeningen.dk eller Gitte Aarrejârvi, seniorkonsulent, gar@bygherreforeningen.dk
Fra Landsbyggefonden er det konsulent Lea Sørensen, laerlingeindberetning@lbf.dk
Hvad er Lærlingeplanen?
- Digitalt styringsredskab til at opfylde krav om 14 procent lærlinge
- Kan med fordel indgå i udbuddet
- Sikrer at der bliver lagt en plan for det nødvendige antal lærlinge på byggesagen, så kravet kan opfyldes
- Giver løbende status til dialogen med entreprenører og underentreprenører
- Opsamler de tal der skal indberettes til Landsbyggefonden, og understøtter dermed indberetningen.
Find læringsplanen/lærlingehåndbogen her.
Om skribenten