22. APR. 2025 KL. 09:47
Boligorganisation hjalp ung ind i byggebranchen

Abdiwahab elsker sit job som murerlærling. Det var den boligsociale indsats, der hjalp Abdiwahab ind i byggebranchen. Foto: Simon Jeppesen
22. APR. 2025 KL. 09:47
Fra lidt fortabt til megaglad. Fællesbo i Herning hjælper unge med at blive håndværkere. Det er ikke altid let, men nu er indsatsen sat i system.
For et års tid siden gik en ung mand og var lidt fortabt. Han er født i Somalia og opvokset i det almene boligområde Holtbjerg i Herning.
”Jeg var megalost og vidste ikke, hvad jeg skulle uddanne mig til. Jeg havde færdiggjort en HF og bagefter arbejdet i hjemmeplejen som opvasker og som salgskonsulent, siger Abdiwahab Abdirahman på 22 år.
Det fik hans mor til at spørge om et godt råd hos medarbejderne i den boligsociale helhedsplan ”Plads til Forskel” i Holtbjerg. Her har familien fået hjælp mange gange. Her fik han også sit første fritidsjob i 7. klasse.
”Jeg fik at vide, at de havde kontakt til byggebranchen, og så undersøgte jeg de forskellige håndværksfag. Da jeg hørte, at murerfaget er svært, valgte jeg det, for jeg kan godt lide udfordringer,” forklarer han.
”Plads til Forskel” kontaktede et murerfirma, der udfører en stor renovering af Holtbjerg. Først blev Abdiwahab ansat som arbejdsmand. Sidste sommer startede han på erhvervsskole, og i dag har han en læreplads som murer og arbejder på renoveringen i Holtbjerg.
”Det har været fantastisk, og jeg er megaglad for det. Det har også været udfordrende. For tiden går jeg sammen med facademurere, og de giver mig nogle opgaver, så jeg kan udvikle mig,” fortæller han.
Investering i de unge og håndværksfagene
Abdiwahabs historie lyder let og ligetil, men der ligger en lang indsats bag, forklarer Camilla Bjørn, projektleder i Fællesbo i Herning. Siden 2021 har den almene boligorganisation arbejdet systematisk med at hjælpe beboere ind i byggefagene. Almene boligorganisationer er nemlig forpligtet til at stille krav om 14 procent personer under oplæring på bygge- og renoveringssager, der får støtte af Landsbyggefonden.
”Vi vil selvfølgelig gerne sikre, at der er 14 procent lærlinge på vores byggesager, men vi gør også meget ud af at synliggøre overfor entreprenørerne, at vi ser det som en investering. Det er lige så vigtigt for os, at de skaber en kultur, hvor det giver mening at ansætte folk på kanten af arbejdsmarkedet,” siger Camilla Bjørn.
Hun har en ekspertfunktion på lærlingeindsatsen i alle byggesager, og dem er der mange af. I disse år renoverer Fællesbo 2.000 ud af sine 5.000 boliger.
”Jeg har opbygget en viden om uddannelsesaftaler og lærepladser, som det ikke giver mening, at alle projektledere på byggesager har. Når en nedbryder for eksempel siger, at nedbrydere ikke kan have lærlinge, så ved jeg, at det kan de godt,” siger Camilla Bjørn.
Disse typer uddannelser kan opfylde lærlingekravet
- Erhvervsuddannelser, bl.a. tømrer, VVS, murer
- AMU – kontraktuddannelser, bl.a. nedriver, stilladsmontør, betonmager
- FGU – Forberedende grunduddannelse – særlige forløb for unge under 25 år
- Integrationsgrunduddannelse – for flygtninge

Abdiwahab startede som arbejdsmand, men er nu i lære som murer og arbejder på en stor renovering i Holtbjerg. Foto: Simon Jeppesen
Læs senere artikler
Byggechef: Sådan kom vi godt i gang med lærlingeindsatsen
Boligsociale bygger bro til entreprenør
Lærlingeindsatsen er en del af den boligsociale helhedsplan, som er et samarbejde mellem boligorganisationerne Fællesbo, Lejerbo og Fruehøjgaard samt Herning Kommune, med støtte fra Landsbyggefonden.
”Vores boligorganisation og organisationsbestyrelse har en klar social profil, og vi vil gerne tage et socialt ansvar, men det er især vores gode samarbejde med 'Plads til Forskel', erhvervsskolen og jobcenteret, der er forudsætningen for, at vi som bygherre lykkes med at få 14 procent lærlinge, fordi vi løfter i flok,” siger Camilla Bjørn.
Den boligsociale helhedsplan dækker boligområderne Holtbjerg, Brændgaardområdet og Lyngbyen i Gullestrup. Nærheden er vigtig, fortæller boligsocial leder Carina Sohnemann.
”Når der kommer en mor ind på et af vores kontorer og siger, at nu er sønnen droppet ud af skolen, så kan vi ringe til vores samarbejdspartner på erhvervsskolen og få sat et møde op og det samme med en af entreprenørerne. Nogle gange tager det kun døgn fra, at der er en, der træder ind ad døren, til at de står ovre ved en potentiel arbejdsgiver eller har en uddannelsesaftale,” siger Carina Sohnemann.
Unge kender ikke byggefag
Hun oplever, at entreprenører gerne vil ansætte lærlinge, også beboere, men det kan være svært. Der er for eksempel for få elektriker- og VVS-lærlinge.
”Det er en udfordring at rekruttere lærlinge. Mange unge ved ikke, hvad det vil sige at arbejde indenfor de her fag, men vi oplever, at der er et kæmpe potentiale i at introducere byggefagene for dem,” siger Carina Sohnemann.
Derfor skal boligorganisationer også sætte ressourcer af for at få lærlingeindsatsen til at lykkes, mener Camilla Bjørn.
”Vi har valgt, at det er os i Fællesbo, der tager ansvaret for at gribe bolden i et hektisk arbejdsliv og sørge for, at vi kommer i mål med de 14 procent lærlinge, men vi kunne ikke gøre det uden vores samarbejdspartnere, som er enormt dedikerede til at få vores beboere i gang på byggepladserne,” siger hun.
Brug erhvervsskoler og AMU-konsulenter
Det er en god ide at få en fagperson fra den lokale erhvervsskole og en AMU-konsulent med på opstartsmødet med entreprenører og underentreprenører.
Konsulenterne kender alt til uddannelserne og kan svare på spørgsmål fra entreprenørerne. De kan også hjælpe med det praktiske, når der skal laves uddannelsesaftaler.
- Kontakt den lokale erhvervsskole og fortæl om jeres byggesag
- Kontakt lokal AMU-konsulent
Kontakt Byggeriets Uddannelser, der har to udkørende konsulenter som kan være behjælpelige med en snak om relevante brancheuddannelser, og som gerne stiller op til et opstartsmøde.
Kilde: Lærlingehåndbogen/ Landsbyggefondens ”Lærlingeindberetning”
Om skribenten
Seneste Artikel
Boligorganisation hjalp ung ind i byggebranchenMest læste
Se alle artikler (3053)0