02. APR. 2025 KL. 07:44

16 anbefalinger mindsker ulighed i sundhed: "Den almene sektor er oplagt"

Stock Nyhedsbrev (60)

16 anbefalinger fra Det Centrale Handicapråd skal mindske ulighed i sundhed. Foto: Det Centrale Handicapråd/BL

Et nyt sundhedspolitisk udspil skal lukke sundhedskløften mellem personer med og uden handicap. Det nye udspil, der indeholder 16 konkrete anbefalinger, kobler blandt andet boligpolitik og sundhedspolitik sammen.

Mere nærhed og tilgængelighed i sundhed. En styrket forebyggelse. Øget fokus på sundhed i en national handlingsplan på handicapområdet.

Det er blot et udpluk af et nyt sundhedspolitisk udspil, som Det Centrale Handicapråd netop har lagt frem.

Udspillet indeholder 16 anbefalinger, der skal mindske ulighed i sundhed mellem personer med og uden handicap. En ulighed, der viser sig på flere niveauer.

”Personer med handicap har generelt både et dårligere helbred, flere smerter og er mere ensomme end dem uden. De lever også mindre sundt, både i forhold til motion, rygning og alkohol. Og så er de oftere i kontakt med sundhedsvæsnet end andre – men har samtidig større risiko for at få dårligere behandling. Sidst, men ikke mindst, dør personer med udviklingshandicap og psykiske lidelser helt op til 20 år tidligere end resten af befolkningen,” siger Mogens Lindhard, der er formand for Det Centrale Handicapråd.

Der er derfor brug for mere viden om en ulighed, der både er ”omfattende og mangefacettet”, som Mogens Lindhard formulerer det.

”Selvom ulighed i sundhed er veldokumenteret, ved vi i dag ikke nok om, hvor og hvorfor uligheden opstår, og der er derfor behov for mere forskning på personer med handicap og deres møde med sundhedsvæsnet og de barrierer, der skaber ulighed, hvilket også er en af vores anbefalinger. Der er først og fremmest brug for mere forskningsbaseret viden og politisk handling med fokus på at mindske ulighed i sundhed for personer med handicap.”

Fakta om ulighed i sundhed

  • Mennesker med psykiske lidelser lever i gennemsnit 7-10 år kortere end den øvrige befolkning.
  • Mennesker med udviklingshandicap lever op til 20 år kortere end den øvrige befolkning.
  • En tredjedel af personer med større psykiske handicap er utilfredse med deres liv, sammenlignet med 4 % af personer uden handicap.
  • Personer med handicap har generelt oftere smerter, et dårligere helbred og en højere grad af ensomhed.
  • Mange oplever barrierer i sundhedsvæsnet, som gør det sværere at få den rette behandling og forebygge sygdom.

    Kilde: Det Centrale Handicapråd

Læs senere artikler

Fra tomme fælleslokaler til nye sundhedshuse: Her er fire bud på fremtidens almene sundhedsarkitektur

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Stærk kobling mellem boligpolitik og nærhed i sundhed

Dykker man ned i de 16 anbefalinger, er der samtidig en klar kobling mellem det nære sundhedsvæsen og boligpolitik. Og Mogens Lindhard ser bestemt et potentiale i den almene boligsektor.

”Den almene sektor er helt sikkert oplagt i forhold til at skabe mere nærhed i sundhed, og i vores udspil anbefaler vi derfor også at koble det borgernære sundhedsvæsen med boligpolitik i form af for eksempel etablering af lokale sundhedshuse, der kombinerer alt lige fra praktiserende læge og tandlæge til fysioterapeut,” siger Mogens Lindhard.

Netop den stærke kobling mellem boligpolitik og sundhedspolitik var en grundsten i et større partnerskab mellem KL og BL, som blev lanceret sidste år. Her er der blandt andet et fokus på sundhedsarkitektur; når almene boliger renoveres, skal sundhed og tilgængelighed integreres i den enkelte bolig, i fællesarealer og fællesfaciliteterne. Derudover er det oplagt at bygge videre på en række af de fremskudte indsatser, der allerede er etableret i almene boligområder.

Et eksempel kan være en gadesygeplejerske, der har et lokale i fælleshuset. Eller en fysioterapeut, der netop kommer ud i boligområdet som en fremskudt indsats.

Fokus på bredt udbud

Mogens Lindhard håber, at det nye udspil vækker genklang på Christiansborg og kan være med til at gøre sundhed til et fokusområde i en bred national handlingsplan på handicapområdet.

Og så ser han gerne, at den almene boligsektor fortsætter det store fokus med at understøtte mulighederne for etablering af sundhedsfaciliteter.

”Det kan være med til at skabe et bredt udbud af både almene og specialiserede sundhedstilbud, som er tilgængelige for personer med alle typer handicap, i nærområdet,” uddyber Mogens Lindhard.

Du kan læse alle de 16 anbefalinger fra Det Centrale Handicapråd her.

Om skribenten

Jbn Niklas Asp 00579
Niklas Asp Nielsen

Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen, skriver om den almene sektor og er samtidig en del af presseteamet i BL.

Seneste Artikel

16 anbefalinger mindsker ulighed i sundhed: "Den almene sektor er oplagt"

Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen, skriver om den almene sektor og er samtidig en del af presseteamet i BL.

Seneste Artikel

16 anbefalinger mindsker ulighed i sundhed: "Den almene sektor er oplagt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3045 )

0

Læseliste