11. SEP. 2024 KL. 10:00

Se forvandlingen: Cirkusvogn er bygget om til mødested for udsatte

BL 06446

"Cirkusvognen er fra 1977. Vi har totalrenoveret den og fået installeret en ny varmepumpe, så vi kan have åbent hele vinteren," siger Jimmy Rohde. Foto: Andreas Hom Hansen

Sammen med en masse lokale kræfter har den tidligere boligsociale medarbejder Jimmy Rohde forvandlet en gammel cirkusvogn til et mobilt socialkontor for udsatte beboere.

Det er ikke, fordi cirkus er kommet til byen, at der står en gammel Cirkus Arena-vogn i Sydhavns almene boligkvarter.

Selvom vognen stadig tiltrækker skæve eksistenser og rummer megen latter, er det mange år siden, den har været brugt til cirkus. I dag fungerer vognen, nu kaldet SKURET, som et mobilt socialkontor, der tilbyder sundhedsfaglig, socialpædagogisk og specialrådgivende støtte samt fællesskab og aktiviteter.

Man kan kalde det en base i Sydhavn for aktiviteter og rådgivning.

"Mange borgere kommer til os med problemer, der er store for dem, men små problemer for mig. Når vi hjælper dem, er det samtidig en måde at fastholde dem i for eksempel deres bolig," forklarer Jimmy Rohde, som i dag står for den daglige drift af Foreningen Skuret.

Foruden Jimmy har en frivillig bestyrelse været inde over planlægning, indkøb og renovering af Skuret. De øvrige aktive parter er Morgencafé for Hjemløse, den lokale kirke, Opzoomerne og Det Grønlandske Hus.

Kortere vej til hjælpen

Jimmy Rohde fik for godt halvandet år siden lov til at købe cirkusvognen fra Cirkus Arena med midler bevilliget fra Socialforvaltningen i Københavns Kommune.

Målet med vognen er at skabe en kortere vej til hjælp, og Skuret fungerer som et bindeled mellem områdets udsatte beboere og kommunen.

"Jeg skulle bruge et sted, der var ufarligt og signalerede imødekommenhed. Et sted, hvor alle kan føle sig trygge. Da jeg så annoncen for cirkusvognen på DBA, var jeg ikke i tvivl om, at det var det rette. Her får folk et smil på læben," fortæller Jimmy.

"Vi tænker ikke i systemer, men ud af boksen. Hvis man skal gøre noget for denne gruppe beboere, skal man gøre det på en anderledes måde, og det gør vi her," tilføjer han.

Han var tidligere ansat som boligsocial medarbejder af AKB, men i dag er cirkusvognen Skuret sin egen forening, hvor Jimmy Rohde arbejder på fuld tid:

"Selvom jeg i dag arbejder for Foreningen Skuret, har jeg stadig daglig kontakt til AKB. De kontakter mig, hvis de kender til beboere, der har brug for hjælp, og som jeg skal række ud til," forklarer Jimmy Rohde.

Læs senere artikler

Målet er ingen hjemløse

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Stort fokus på den grønlandske gruppe

Jimmy Rohde er selv opvokset under svære kår, og han har i dag et bankende hjerte for samfundets udsatte grupper, særligt den grønlandske beboergruppe, som er en synlig del af bybilledet i Sydhavn.

"Vi har mange eksempler på, at beboere med grønlandsk herkomst kan have svært ved at forstå systemerne her i Danmark. Og mange af dem bor i Sydhavnen. Jeg forsøger at vejlede dem og forebygge, at de ikke ender i uheldige situationer, hvor de risikerer at blive smidt ud af deres bolig. Jeg hjælper med alt fra MitID og samtaler med kommunen til at hænge billeder op."

Skuret i Sydhavn er blandt andet opstået som en afledt effekt af metrobyggeriet i Sydhavn. I forbindelse med byggeriet blev den ikoniske Mozarts Plads, hvor mange grønlandske grupper opholdt sig, nemlig spærret af, så de ikke længere havde et sted at være. Her opstod ideen om cirkusvognen.

En hjælp for hele området

At cirkusvognen har været den rette løsning for områdets udsatte, mærker de i AKB København, som var med til at tage initiativ til at danne 'Foreningen Skuret'.

Det forklarer Mikkel Warming, der er formand for AKB:

"Cirkusvognen fungerer, fordi det er lokale ildsjæle, der står for den. De ved, hvad der skal til for at løse sociale udfordringer og fastholde beboerne i deres boliger uden konflikter. Uden dem var det aldrig lykkedes."

"Selvom det ikke var AKB’s kerneopgave, gik vi ind i situationen omkring Anker Jørgensens Plads, fordi vi føler et ansvar overfor Sydhavnen. Både overfor vores mange beboere, men også for selve bydelen, som vi er særligt knyttet til. Når Jimmy og de andre hjælper socialt udsatte i Sydhavnen, hjælper de hele bydelen,” siger Mikkel  Warming.

Fodterapi i baglokalet

Nok er cirkusvognen et lille sted, men initiativerne omkring den virker utallige.

I vognens baglokale har blandt andre den sociale fodterapeut Munna Jawa indrettet sig og tilbyder fodbehandling til socialt udsatte, der måtte have brug for det.

"Selvom cirkusvognen er indrettet som en fodterapiklinik, er det i høj grad også et sted, hvor de kommer med andre problemer. For mig er det vigtigt at se og behandle det hele menneske," forklarer Munna Jawa.

Når hun selv skal beskrive sit arbejde som social fodterapeut, lægger hun særligt vægt på den sociale del:

"Når jeg behandler deres fødder, taler vi også om, hvordan de ellers har det. Måske har de brug hjælp af en læge eller kontakt til en. På den måde er jeg et slags bindeled til resten af sundhedssystemet."

Så selvom brugerne af Munnas klinik kommer for at få tilset fodproblemer som sår, hård hud og ligtorne, ender de ofte med at dele helt andre sociale og fysiske problemer med Munna Jawa og de andre i Skuret i Sydhavn.

Cirkusvogn

1 / 1"Mange af vores hjemløse kan gå op til 20-30 kilometer hver dag, så de har selvfølgelig også brug for at få ordnet fødder," siger Munna Jawa.

Om skribenten

Andreas Holm 01745
Andreas Holm Hansen

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Alment bofællesskab huser beboere med 19 forskellige behov

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Alment bofællesskab huser beboere med 19 forskellige behov

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3014 )

0

Læseliste