05. SEP. 2024 KL. 08:22
Ny optælling af hjemløse: Se tallene
05. SEP. 2024 KL. 08:22
Gadesovere, sofasurfere og andre borgere i hjemløshed findes stadig i stort tal i Danmark, ifølge VIVE. Ny hjemløsereform kan endnu ikke ses på tallene.
Den nye optælling af hjemløse er netop udkommet. Den landsdækkende kortlægning viser, at 5.989 mennesker lever i hjemløshed i Danmark. Det er en stigning på 200 personer i forhold til sidste kortlægning i 2022.
”Vi kan se, at der er en lille stigning. Det fald, der har været i alle optællingerne siden 2017, er ikke fortsat, og det er ikke lykkedes at nedbringe hjemløsheden yderligere,” siger rapportens forfatter, seniorforsker Lars Benjaminsen, VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Stigningen er størst blandt de 30-39-årige og i gruppen af personer over 60 år. Derimod er antallet af unge 18-29-årige næsten uændret. Cirka hver fjerde hjemløs er ung.
Tidligere undersøgelser peger på flere forhold, der står i vejen for at nedbringe hjemløsheden yderligere.
”Det er en væsentlig udfordring, at der mangler billige boliger til indsatsen. Vi ved også, at det er en udfordring at få udbredt de specialiserede støttemetoder, der understøtter tidligere hjemløse i egen bolig. Det er formentlig sådan nogle forhold, der gør, at det ikke er lykkedes at nedbringe hjemløsheden yderligere,” siger Lars Benjaminsen.
Hjemløsetællingen kommer fast hvert andet år.
Fælles opgave med at vende udviklingen
Samlet set viser optællingen, at cirka en ud af 1.000 borgere i Danmark lever i hjemløshed.
Det er bekymrende, mener Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger.
”Optællingen viser, at der desværre stadig er alt for mange unge som ældre, som er ramt af hjemløshed – og vi har en fælles opgave for at vende udviklingen. Vi er heldigvis i gang, og der hvor vi kan se, at der er indgået aftaler og etableret tætte samarbejde mellem almene boligorganisationer og kommuner, der gør det en tydelig forskel. De samarbejder er vigtige at få bredt ud,” siger hun.
”Samtidig viser tallene også, at to ud af tre personer ramt af hjemløshed også har psykiske udfordringer at slås med og mange også et misbrug. Det understreger endnu en gang vigtigheden af, at der følger den rette sociale bostøtte med til de hjemløse og udsatte grupper, der anvises en bolig. Også af hensyn til trygheden og naboskabet i de boligområder, hvor de hjemløse tilbydes et hjem,” siger Solveig Råberg Tingey.
Kortet viser antallet af hjemløse i hver enkelt kommune. Det er lavet på baggrund af den nye hjemløsetælling fra VIVE. Kilde: Hjemløshed i Danmark 2024 National kortlægning
Ny reform skal nedbringe hjemløsheden
Optællingen af hjemløse fandt sted under et halvt år efter, at den nye hjemløsereform trådte i kraft den 1. oktober 2023. Reformen bygger på Housing First-tilgangen.
Kortlægningen er foretaget kort tid efter reformen er trådt i kraft, og en mulig effekt vil derfor ikke kunne ses på tallene endnu, ifølge Lars Benjaminsen, VIVE.
Karina Amtkjær Schrøder er projektleder for Social- og Boligstyrelsens taskforce på hjemløshedsområdet.
Taskforcen hjælper kommuner med at bekæmpe hjemløshed gennem implementering af Housing First-tilgangen.
”Vi har både national og international evidens for, at Housing First-tilgangen er et effektivt afsæt for at nedbringe antallet af borgere i hjemløshed,” siger Karina Amtkjær Schrøder, specialkonsulent i Social- og Boligstyrelsen.
En af de byer, hvor der er en rigtig positiv udvikling, er Odense. For første gang i optællingens historie er antallet af hjemløse nemlig under 100. Det har vi skrevet om i en anden artikel i dag i Boligen.
Nye tal på hjemløshed hvert andet år
VIVE gennemfører hvert andet år i uge seks en optælling af personer i hjemløshed.
Personer i hjemløshed:
2009 4.998
2011 5.290
2013 5.820
2015 6.138
2017 6.635
2019 6.431
2022 5.789
2024 5.989
Hvem er de?
· 77 procent er mænd, mens kvinder udgør 23 procent
· 60 procent modtager kontanthjælp og 18 procent modtager førtidspension
· 65 procent har en psykisk sygdom
· 64 procent er afhængige af rusmidler
Hvor sover de?
· næsten halvdelen bor på herberg.
· hver fjerde overnatter hos familier eller venner
· knap hver tiende er gadesover
· en mindre del overnatter på natherberger, er indlagt på hospital, men har ikke noget sted at bo, når de er udskrevet eller overnatter på lignende institutioner.
Kilde: Hjemløshed i Danmark 2024, VIVE.
Læs senere artikler
Målet er ingen hjemløse
Kommunal støtte er vigtig i det nye hjem
”Den gode implementering af Housing First-tilgangen fordrer, at kommunen har en systematisk tilgang til arbejdet med boliger, for eksempel at kommunen bruger anvisningsretten og har gode aftaler med boligorganisationerne om at få adgang til de rette boliger,” siger hun.
”Det er desuden en forudsætning, at kommunen tilbyder borgeren social og praktisk støtte sammen med boligen. Det er typisk borgere, der er udfordrede på andet og mere end mangel på bolig, og derfor har de også behov for den rette hjælp til at kunne fungere i egen bolig,” siger hun.
Endelig kræver Housing First-tilgangen en god organisering internt i kommunen og med relevante aktører, så borgerne sikres en helhedsorienteret og koordineret indsats, forklarer Karina Amtkjær Schrøder.
Taskforcen samarbejder for tiden med syv kommuner spredt ud over hele Danmark.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført af VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd i samarbejde med Danmarks Statistik og Social- og Ældreministeriet.
VIVEs kortlægning af hjemløshed har været gennemført i uge 6 hvert andet år siden 2007 med undtagelse af 2021, hvor kortlægningen blev udsat til 2022 på grund af situationen med covid-19.
Om skribenten
Mest læste
Se alle artikler (2995)0