04. SEP. 2024 KL. 08:51

Langt til sundhed: Theresa skal bruge 11 timer på to timers behandling

Teressa Andreas Hansen (9)

Theresa Amby har mange gange stået ved busstoppestedet ved Hjortestien i Varde. Der er hverken bænk eller læskur. Foto: Andreas Holm Hansen

Uden for landets store byer kan borgere have langt til sundhed. En af de borgere er Theresa Amby, som er nødt til at bruge en hel dag hver uge for at komme i behandling.

”Ja, der er ikke rigtig noget, der hedder læskure herovre. Heldigvis blæser det jo aldrig i Vestjylland.”

I en tør og samtidig humoristisk tone falder ordene fra 33-årige Theresa Amby. Med blæsten i håret står hun og venter ved busstoppestedet lige uden for boligområdet, hvor hun har hjemme. Klokken er lidt over syv om morgenen, og hun skal være til traumebehandling klokken 11.

Hun bor i et af de almene boligområder i Varde, og så er hun en af de danskere, som er nødt til at rejse langt for at få den behandling, de har brug for.

Et problem, som det stod klart i Sundhedsstruktur-kommissionens rapport, er størst uden for de store byer.

For at få løst det problem har NORD Architects arbejdet med fire konkrete eksempler og fremlagt ideer til, hvordan man kan tænke sundhed ind i de almene boligområders bygninger.

På den måde håber man på at bringe sundhedsvæsnet tættere på de mennesker, som har mest brug for det.

Læs senere artikler

Fra tomme fælleslokaler til nye sundhedshuse: Her er fire bud på fremtidens almene sundhedsarkitektur

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

5:35

Klokken slår halv seks torsdag morgen, og det blå skær fra mobiltelefonens alarm lyser væggene op i Theresa Ambys lejlighed i Varde. Allerede der starter den lange rejse til sundhedsvæsenet. 

Hun skal nå et tog fra Varde station allerede klokken 7:38, så hun kan være klar til individuel terapi klokken 11.

Varde Kommune er hjemsted for cirka 50.000 mennesker. Men selvom Theresa Amby bor i kommunens hovedby, kan hun ikke få behandling i Varde. Hun er nødt til at tage turen til Vojens.

”Jeg ventede i tre år, fra jeg fik henvisningen fra min læge, så selvom der er langt, og det er besværligt, tager jeg til Vojens, for jeg var nødt til at komme i gang,” siger Theresa Amby.

Hun går i to forskellige typer af terapi, en gruppebaseret og en individuel, og begge af dem i Vojens. Så hver torsdag morgen tager hun turen, om det er regn, slud eller blæst.

”Jeg skal pakke mine følelser væk og tage et skjold på. Det er hårdt, men når man har ventet så lang tid, bliver man klar til at gøre meget,” fortæller Theresa Amby.

Toget fra Varde klokken halv otte om morgenen skal sikre, at Theresa Amby kan være i Esbjerg for at nå et tog klokken 8:27 – ellers kan hun ikke nå at skifte til toget klokken 9:06 i Lunderskov, der kan tage hende det sidste stykke til Vojens.

Hvis alt går efter planen, er hun i Vojens klokken 9:21.

”Jeg bliver nødt til at kunne tænde og slukke mine følelser. Jeg skal jo få næsten to timer til at gå inden den første behandling og så en times ventetid efter den. Jeg kan jo ikke bare rende grædende rundt og være helt færdig,” siger Theresa Amby og fortsætter:

”Det ville være meget nemmere, hvis det var tættere på.”

Teressa Andreas Hansen (3)

1 / 1Stressen og angsten begynder at fylde i kroppen allerede dagen inden, Theresa Amby skal i behandling. Turen er lang og kræver meget af hende. Foto: Andreas Holm Hansen

Tomme lokaler

Varde Kommune, hvor Teresa Amby har hjemme, er arealmæssigt Danmarks fjerde største kommune, da den er cirka 13 gange større end Københavns Kommune.

”I en stor kommune som Varde er der borgere, som har langt til sundhedstilbud. Det gælder særligt i de små landsbyer,” fortæller direktør i Varde Bolig Administration, Heidi Nielsen.

Og ifølge Heidi Nielsen er tankerne om, hvordan man kan bringe sundhed tættere på kommunens borgere, allerede til stede.

Varde Kommune er nemlig en af de kommuner, som NORD Architects nye publikation tager udgangspunkt i. Forslaget lyder på, at man kan renovere fælleslokaler, så de kan huse en række forskellige sundhedstilbud.

Eksempelvis kan der være lokale lægetilbud, genoptræning samt andre faciliteter, som skiftende lægefagligt personale kan bruge på forskellige ugedage.

”Vi har nogle fælleslokaler rundt i de små landsbyer, der står tomme om dagen. Det ville da være en god fordel i, at der kom noget sundhedspersonale ind og brugte dem,” siger Heidi Nielsen.

Sundhedstilbud bliver, ligesom mange andre tilbud, mere brugt, hvis de er tæt på borgerne. Noget, som de har konkret erfaring med i Varde Bolig Administration.

De oplevede nemlig, at det blev nemmere for jobcentrene at komme i kontakt med borgerne, da de blev rykket ud i boligområderne.

”Der er noget tryghed i at komme et sted, man kender, med mennesker, man kender, der går det nemmere at komme afsted,” siger Heidi Nielsen.

Teressa Andreas Hansen 1 (3)

1 / 2Når Theresa Amby skal i behandling, skal hun tage skjoldet på, og hun kan først tage det af mange timer senere. Foto: Andreas Holm Hansen

Teressa Andreas Hansen 1 (4)

2 / 2

16:20

Små 11 timer efter alarmen ringede i morges, træder Theresa Amby ind ad døren til sin lejlighed igen. Hun har pakket følelserne væk for at kunne holde sammen på sig selv, men dagen efter rammer det.

”Jeg får meget angst, og al den kontrol, jeg havde dagen før, er helt væk. Selv små ting, jeg normalt har helt styr på, som hvor jeg skal handle, bliver svære at holde styr på,” siger Theresa Amby.

Har du overvejet at flytte, så du kan komme tættere på din behandling?

”Jeg er flyttet her til Varde fra Thy, hvor jeg havde en del dårlige oplevelser. Det var rigtig hårdt at flytte hertil, men jeg føler, at jeg endelig har fundet et sted, hvor der er gode mennesker omkring mig,” siger Theresa Amby og fortsætter:

”Jeg tror faktisk, det ville køre mig endnu længere ned, hvis jeg skulle finde et nyt sted igen.”

Hun er ikke i tvivl om, at det kræver en del at overkomme den barriere, det er, at have langt til sundhed.

”Man skal være stærk for at være syg,” siger hun.

Om skribenten

Malte Dan Møller Henriksen BL
Malte Dan Møller Henriksen

Malte Dan Møller Henriksen er journalist i BL’s kommunikationsafdeling, hvor han primært skriver artikler for Fagbladet Boligen. Derudover er Malte i gang med at færdiggøre sin uddannelse i Journalistik og Politik og Forvaltning på Roskilde Universitet.

Seneste Artikel

Nuværende regler sætter stopper for sundhedshus i Horsens

Malte Dan Møller Henriksen er journalist i BL’s kommunikationsafdeling, hvor han primært skriver artikler for Fagbladet Boligen. Derudover er Malte i gang med at færdiggøre sin uddannelse i Journalistik og Politik og Forvaltning på Roskilde Universitet.

Seneste Artikel

Nuværende regler sætter stopper for sundhedshus i Horsens

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2945 )

0

Læseliste