04. SEP. 2024 KL. 08:51
Langt til sundhed: Theresa skal bruge 11 timer på to timers behandling
04. SEP. 2024 KL. 08:51
Uden for landets store byer kan borgere have langt til sundhed. En af de borgere er Theresa Amby, som er nødt til at bruge en hel dag hver uge for at komme i behandling.
”Ja, der er ikke rigtig noget, der hedder læskure herovre. Heldigvis blæser det jo aldrig i Vestjylland.”
I en tør og samtidig humoristisk tone falder ordene fra 33-årige Theresa Amby. Med blæsten i håret står hun og venter ved busstoppestedet lige uden for boligområdet, hvor hun har hjemme. Klokken er lidt over syv om morgenen, og hun skal være til traumebehandling klokken 11.
Hun bor i et af de almene boligområder i Varde, og så er hun en af de danskere, som er nødt til at rejse langt for at få den behandling, de har brug for.
Et problem, som det stod klart i Sundhedsstruktur-kommissionens rapport, er størst uden for de store byer.
For at få løst det problem har NORD Architects arbejdet med fire konkrete eksempler og fremlagt ideer til, hvordan man kan tænke sundhed ind i de almene boligområders bygninger.
På den måde håber man på at bringe sundhedsvæsnet tættere på de mennesker, som har mest brug for det.
Læs senere artikler
Fra tomme fælleslokaler til nye sundhedshuse: Her er fire bud på fremtidens almene sundhedsarkitektur
5:35
Klokken slår halv seks torsdag morgen, og det blå skær fra mobiltelefonens alarm lyser væggene op i Theresa Ambys lejlighed i Varde. Allerede der starter den lange rejse til sundhedsvæsenet.
Hun skal nå et tog fra Varde station allerede klokken 7:38, så hun kan være klar til individuel terapi klokken 11.
Varde Kommune er hjemsted for cirka 50.000 mennesker. Men selvom Theresa Amby bor i kommunens hovedby, kan hun ikke få behandling i Varde. Hun er nødt til at tage turen til Vojens.
”Jeg ventede i tre år, fra jeg fik henvisningen fra min læge, så selvom der er langt, og det er besværligt, tager jeg til Vojens, for jeg var nødt til at komme i gang,” siger Theresa Amby.
Hun går i to forskellige typer af terapi, en gruppebaseret og en individuel, og begge af dem i Vojens. Så hver torsdag morgen tager hun turen, om det er regn, slud eller blæst.
”Jeg skal pakke mine følelser væk og tage et skjold på. Det er hårdt, men når man har ventet så lang tid, bliver man klar til at gøre meget,” fortæller Theresa Amby.
Toget fra Varde klokken halv otte om morgenen skal sikre, at Theresa Amby kan være i Esbjerg for at nå et tog klokken 8:27 – ellers kan hun ikke nå at skifte til toget klokken 9:06 i Lunderskov, der kan tage hende det sidste stykke til Vojens.
Hvis alt går efter planen, er hun i Vojens klokken 9:21.
”Jeg bliver nødt til at kunne tænde og slukke mine følelser. Jeg skal jo få næsten to timer til at gå inden den første behandling og så en times ventetid efter den. Jeg kan jo ikke bare rende grædende rundt og være helt færdig,” siger Theresa Amby og fortsætter:
”Det ville være meget nemmere, hvis det var tættere på.”