25. SEP. 2024 KL. 10:00

Afdelinger ramt af stormflod: Kystsikring kan tage år

Sandsække, Plader Og Presseninger Bliver Sat Op For At Beskytte Almene Boliger I Gråsten Mod Stormflod I Oktober 2023. Foto SALUS

Sandsække, plader og presseninger bliver sat op for at beskytte almene boliger i Gråsten mod stormflod i oktober 2023. Foto: SALUS

Den værste stormflod i over hundrede år oversvømmede sidste år flere almene boligafdelinger. Nu er kommunale planer om stormflodsbeskyttelse på vej.

Stormfloden i oktober 2023 gik hårdt ud over flere almene boligafdelinger i Sønderborg, Gråsten og Kolding.

Beboere måtte forlade deres hjem, da vandet trængte ind, og boligerne er siden renoveret for millioner af kroner, som det blev beskrevet i Fagbladet Boligen.

Men hvad nu, hvis der kommer en stormflod til?

Det er der ingen lette løsninger på for Boligforeningen B42 i Sønderborg. Den har tre afdelinger, der blev oversvømmet under stormfloden. To af dem ligger cirka 25 meter fra havnebassinet i Sønderborg.

”Jeg tænker, at det stadig er attraktivt at have boliger på havnen. Vi er ved at undersøge, hvordan vi kan sikre vores boliger bedst muligt mod oversvømmelse indenfor en rimelig økonomi. Det er endnu uafklaret, om vi skal håndtere det på egen hånd, i samarbejde med naboer eller på et helt overordnet plan med kommunen,” siger Jens Christian Jessen, teknisk chef i B42.

Sønderborg Kommune godkendte i juni en overordnet plan for stormflodsbeskyttelse af havneområdet, men den realiseres kun, hvis grundejerne bidrager økonomisk til højvandsmure og diger.

”Den kommunale plan er endnu ikke konkret. Vi har en aftale med kommunen om at gå direkte i dialog med dem her til efteråret, fordi vi har så mange boliger på havnen og en viden om forholdene,” siger Jens Christian Jessen.

Værste stormflod i hundrede år

I dagene før stormfloden sikrede medarbejderne i B42 boligerne på havnen ved at aflukke kloakker, lægge sandsække og sætte skot foran dørene. Men vandet steg langt mere end forventet til 2.10 meter over normal vandstand, og 19 boliger i stueetagen blev oversvømmet.

”Beboerne har været rigtig kede af det. Det er selvfølgelig ikke sjovt at gå fra sit hjem og ikke vide, hvad der skal ske. De blev så efterhånden mere afklarede og trygge i det,” siger Jens Christian Jessen.

I dag er næsten alle beboere flyttet tilbage i renoverede boliger med nye gulve, køkkener og tapeter.

”Hvis man skal sikre sig mod et scenarie som stormfloden i 2023, så er det virkelig drastiske ting, der skal til. Vi vil vurdere mulighederne for at beskytte boligerne ved forskellige vandstandsstigninger. Det kan være alt fra at have et større beredskab til permanente fysiske tiltag på bygningerne, men vi må også vurdere, hvornår det bliver så dyrt, at vi desværre må leve med risiko for oversvømmelse igen,” siger Jens Christian Jessen.

Stormfloden medførte også oversvømmelser i en boligafdeling i B42, der ligger cirka to kilometer fra kysten, fordi flere pumper i det offentlige kloaksystem satte ud under stormfloden, ifølge Jens Christian Jessen. Herefter oversvømmede kloakvand tre fælles kældre og lavede store skader i beboeres depotrum, hobbyrum og teknikrum med eltavler og solcelleanlæg.

Hvem betaler for beskyttelse mod stormflod?

Det er som udgangspunkt en grundejers eget ansvar at sikre sin ejendom mod havoversvømmelse.

En kommunalbestyrelse kan beslutte at gennemføre et kommunalt fællesprojekt, der sikrer flere ejendomme mod havoversvømmelse med en fælles løsning.

Kommunen kan fastsætte bidragspligt for de ejendomme, som opnår beskyttelse mod havoversvømmelse eller anden fordel.

Under Stormfloden. B42 Forsøgte At Sikre Sine Boliger I Den Gule Ejendom. Foto B42

1 / 2Under stormfloden. B42 forsøgte at sikre sine boliger i den gule ejendom. Foto B42

Vandskadet Bolig I Gråsten Andelsboligforening Efter Stormfloden I Oktober 2023. Foto SALUS

2 / 2Vandskadet bolig i Gråsten Andelsboligforening efter stormfloden i oktober 2023. Foto: SALUS

Læs senere artikler

Boligafdelinger oversvømmet under stormflod: ”Dybt frustrerende”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Retfærdig pris i Gråsten

Beboerne i 15 almene familieboliger på Gråstens havnefront blev også ramt af stormfloden. De kan glæde sig over, at Sønderborg Kommune nu har udarbejdet et konkret projekt for stormflodssikring af havneområdet. Projektet ser fornuftigt ud, siger Adde Jørgensen, der er inspektør i Gråsten Andelsboligforening.

”Beboerne er positive overfor planerne, for de er meget glade for at bo på havnen. De siger, ”vi bliver nødt til at gøre noget. Vi må betale og håbe, det holder.” Det er ældre mennesker, og det har været rigtigt hårdt for dem at få deres hjem ødelagt og være genhuset,” siger Adde Jørgensen.

Han har et godt kendskab til beboerne, hvoraf flere er kommet på plejehjem under genhusningen.

Havneområdet skal beskyttes med diger og højvandsmure. Derudover skal en kanal ved siden af boligafdelingen fyldes op med jord. 

”Under stormfloden trængte vandet ind i bygningen fra siderne, men det skød også op gennem gulvet fra drænrør, der løber under bygningen. De drænrør bliver nu lukket, så vandet ikke kan komme op gennem gulvet,” siger Adde Jørgensen.

Huslejestigning på cirka 200 kroner

Det fælleskommunale projekt i Gråsten skal efter planen koste 17-20 millioner kroner, der betales af de offentlige og private grundejere.

Gråsten Andelsboligforening administreres af Salus, der har beregnet, at afdelingens bidrag bliver 50.000-72.000 kroner per bolig, afhængigt af hvor stor boligen er. Beløbet vil blive opkrævet over ejendomsskatterne over en periode på 25 år.

Det vil give beboerne en huslejestigning på omkring 200 kroner om måneden per bolig, fortæller Brian Skou Juhler Larsen, teknisk chef i Salus Boligadministration.

”Kommunens oplæg til projektet ser grundlæggende retfærdigt ud og giver en fair fordeling af udgifterne mellem de forskellige grundejere, men vi er samtidig bekymrede for, om budgettet holder, og udgiften til kystsikring ender med at blive højere,” siger Brian Skou Juhler Larsen.

Planen er, at Sønderborg Kommunes byråd vedtager projektet ved udgangen af 2024. Derefter kommer en høringsperiode.

”Vi er også nervøse for, om det tager tre-fem år, før det bliver bygget, og får vi så en stormflod til inden da? Det vil være katastrofalt for beboerne, hvis man skal renovere boligerne en gang til. Det vil beboerne ikke kunne bære,” siger Brian Skou Juhler Larsen.

Omkostninger ved stormfloden

Stormfloden giver Gråsten Andelsboligforening et huslejetab på 460.000 kroner for den periode, hvor boligerne blev renoveret. Derudover får afdelingen en ekstra udgift til hårde hvidevarer.

Selve renoveringen af de 15 boliger koster over 7 millioner kroner, men det dækker den offentlige stormflodsordning under Naturskaderådet.

Under renoveringen viste der sig dog skader for yderligere 400.000 kroner, og det er endnu uafklaret, om Naturskaderådet også dækker det beløb.

Beskyttelse snart klar i Kolding

I Kolding fik boligorganisationen Bovia oversvømmet 12 almene ungdomsboliger under stormfloden, fordi Kolding Å gik over sine bredder. Kolding Kommune er imidlertid allerede i gang med at etablere et anlæg mod stormflod.

Det består blandt andet af et pumpe-sluseanlæg, der forventes at beskytte midtbyen fra efteråret 2025, ifølge kommunen.

Anlægget finansieres blandt andet over forbrugertaksterne i det kommunale spildevandsselskab, og berørte boligafdelinger skal ikke bidrage særskilt.

Flere kommuner skal lave planer mod oversvømmelse

I dag skal 27 af landets kommuner udarbejde risikostyringsplaner til at håndtere oversvømmelser og forebygge skader.

Kystdirektoratet er ved at udpege nye risikoområder og vurderer, at 51 kommuner fremover skal udarbejde risikostyringsplaner.

Kilde: kyst.dk

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste