25. SEP. 2024 KL. 10:00
Afdelinger ramt af stormflod: Kystsikring kan tage år
25. SEP. 2024 KL. 10:00
Den værste stormflod i over hundrede år oversvømmede sidste år flere almene boligafdelinger. Nu er kommunale planer om stormflodsbeskyttelse på vej.
Stormfloden i oktober 2023 gik hårdt ud over flere almene boligafdelinger i Sønderborg, Gråsten og Kolding.
Beboere måtte forlade deres hjem, da vandet trængte ind, og boligerne er siden renoveret for millioner af kroner, som det blev beskrevet i Fagbladet Boligen.
Men hvad nu, hvis der kommer en stormflod til?
Det er der ingen lette løsninger på for Boligforeningen B42 i Sønderborg. Den har tre afdelinger, der blev oversvømmet under stormfloden. To af dem ligger cirka 25 meter fra havnebassinet i Sønderborg.
”Jeg tænker, at det stadig er attraktivt at have boliger på havnen. Vi er ved at undersøge, hvordan vi kan sikre vores boliger bedst muligt mod oversvømmelse indenfor en rimelig økonomi. Det er endnu uafklaret, om vi skal håndtere det på egen hånd, i samarbejde med naboer eller på et helt overordnet plan med kommunen,” siger Jens Christian Jessen, teknisk chef i B42.
Sønderborg Kommune godkendte i juni en overordnet plan for stormflodsbeskyttelse af havneområdet, men den realiseres kun, hvis grundejerne bidrager økonomisk til højvandsmure og diger.
”Den kommunale plan er endnu ikke konkret. Vi har en aftale med kommunen om at gå direkte i dialog med dem her til efteråret, fordi vi har så mange boliger på havnen og en viden om forholdene,” siger Jens Christian Jessen.
Værste stormflod i hundrede år
I dagene før stormfloden sikrede medarbejderne i B42 boligerne på havnen ved at aflukke kloakker, lægge sandsække og sætte skot foran dørene. Men vandet steg langt mere end forventet til 2.10 meter over normal vandstand, og 19 boliger i stueetagen blev oversvømmet.
”Beboerne har været rigtig kede af det. Det er selvfølgelig ikke sjovt at gå fra sit hjem og ikke vide, hvad der skal ske. De blev så efterhånden mere afklarede og trygge i det,” siger Jens Christian Jessen.
I dag er næsten alle beboere flyttet tilbage i renoverede boliger med nye gulve, køkkener og tapeter.
”Hvis man skal sikre sig mod et scenarie som stormfloden i 2023, så er det virkelig drastiske ting, der skal til. Vi vil vurdere mulighederne for at beskytte boligerne ved forskellige vandstandsstigninger. Det kan være alt fra at have et større beredskab til permanente fysiske tiltag på bygningerne, men vi må også vurdere, hvornår det bliver så dyrt, at vi desværre må leve med risiko for oversvømmelse igen,” siger Jens Christian Jessen.
Stormfloden medførte også oversvømmelser i en boligafdeling i B42, der ligger cirka to kilometer fra kysten, fordi flere pumper i det offentlige kloaksystem satte ud under stormfloden, ifølge Jens Christian Jessen. Herefter oversvømmede kloakvand tre fælles kældre og lavede store skader i beboeres depotrum, hobbyrum og teknikrum med eltavler og solcelleanlæg.
Hvem betaler for beskyttelse mod stormflod?
Det er som udgangspunkt en grundejers eget ansvar at sikre sin ejendom mod havoversvømmelse.
En kommunalbestyrelse kan beslutte at gennemføre et kommunalt fællesprojekt, der sikrer flere ejendomme mod havoversvømmelse med en fælles løsning.
Kommunen kan fastsætte bidragspligt for de ejendomme, som opnår beskyttelse mod havoversvømmelse eller anden fordel.