29. OKT. 2024 KL. 14:31
Tre læger drømmer om at åbne et lægehus i Tønder: ”Det kan være hårdt – men her kan vi gøre en forskel”
29. OKT. 2024 KL. 14:31
Stik imod tendensen drømmer tre læger om at etablere et lægehus i yderkommunen Tønder. Det kan være med til at afværge en fremtidig lægemangel. Den almene boligorganisation vil gerne hjælpe, men de nuværende regler spænder ben for mulighederne.
Det var på flere måder tilfældighedernes spil, da Nadja Westergaard, Elinor Sønderby og Helene Hørløck Karstensen rykkede teltpælene op og flyttede til det sydlige Danmark, kun få kilometer fra grænsen til Tyskland.
Som lægestuderende trak de i forbindelse med deres turnus et ’dårligt’ nummer, som de siger med et glimt i øjet.
Lodtrækningen sendte alle tre til Sønderjylland. Et område, der - ligesom flere andre yderområder - i fremtiden kan kigge ind i lægemangel.
Det er efterhånden seks år siden, Nadja Westergaard flyttede til Tønder fra Nørrebro med sin mand. Hun har i dag etableret sig i byen, købt hus og er i 2026 færdig med at specialisere sig i almen medicin.
Og det er netop i Tønder, at hun gerne vil fortsætte sit lægevirke i samarbejde med Elinor Sønderby og Helene Hørløck Karstensen, som ligeledes flyttede til Tønder-området for seks år siden. Drømmen er at åbne et lægehus i byen.
”Som læge føler man virkelig, man kan gøre en forskel i Tønder. Vi ser mange forskellige patienter, hvor flere af dem er multisyge og samtidig kan have svære psykiske sygdomme. Og selvom det kan være hårdt, kan man som læge virkelig være med til at gøre en forskel for de patienter. Det giver så meget mening,” siger Nadja Westergaard.
”Samtidig bliver jeg tit spurgt af patienter, om jeg er kommet for at blive. Det er en stor anerkendelse, og man bliver nogle gange lidt overvældet over, hvor meget de sætter pris på, at man er her. Folk er jo virkelig taknemmelige for, at vi som læger er til stede i Tønder,” fortsætter hun.
Kræver en bred faglighed
Fagbladet Boligen besøger de tre læger i en tid, hvor indretningen af det nære sundhedsvæsen er en af de varme politiske dagsordener, der lige nu forhandles om. Det er evident, at det er svært at trække læger til Vandkantsdanmark – for eksempel Tønder, som er den fjerde største kommune i Danmark målt på areal.
Netop i de dele af landet, hvor borgerne er mest syge – og der er flere såkaldte multisyge – er der langt mellem sundhedsydelser. Ser man helt konkret på antallet af diabetikere, er Tønder for eksempel den kommune i Syd- og Sønderjylland med flest patienter med type 2-diabetes. Samtidig er Tønder en af de kommuner, hvor der bor flest med en psykisk sygdom opgjort i procent ifølge en analyse fra 2019.
I deres daglige arbejde i det lokale lægehus møder Nadja, Elinor og Helene netop de patienter hver dag. De patienter, der kommer ind med flere kroniske sygdomme, og som godt kan kræve en længere konsultation. Patienter, som man gerne så vidt muligt vil hjælpe lokalt, så de ikke skal på en længere transporttur for at få behandling.
Med andre ord oplever og genkender de den ulighed i sundhed, som politikerne taler om. Og man skal ikke tage fejl af, at de tre læger netop er drevet af at udøve deres faglighed. At gøre en forskel for de borgere, som kan stå med et mere kompliceret og broget sygdomsbillede.
”Jeg kender jo kun til det at være læge i Tønder. Men når jeg møder og taler med kolleger fra for eksempel København, kan jeg godt høre, at der er forskel på sygdomsbilledet og tiden, vi skal bruge på hver patient. På den måde kræver det en bred faglighed at være læge i et område som Tønder, og det, synes vi, er rigtig givende,” siger Nadja Westergaard.
Er i gang med sidste del af specialsiering
Nadja er i dag i Tønder Lægehus Nord, Elinor skifter i november til Løgumkloster lægehus, og Helene skifter om lidt til Lægerne Skibbroen i Tønder som en del af deres specialisering i almen medicin.