10. OKT. 2024 KL. 10:00
Nynne Robinson er social vicevært: ”Mit ansigt er altid det første, de anviste unge møder”
10. OKT. 2024 KL. 10:00
Boligen kan ikke stå alene i en indsats mod hjemløshed. Social støtte er et helt essentielt element, og her kan sociale viceværter være et vigtigt supplement.
Da statsministeren i sidste uge åbnede Folketinget, var det med fortællingen om Henrik. Henrik havde levet i hjemløshed, men havde nu fået egen bolig. I overgangen fra hjemløshed til en bolig havde han dog mistet sit fællesskab, lød fortællingen fra Mette Frederiksen.
Selvom boligen er enormt vigtig i en hjemløshedsindsats, og vi i Danmark arbejder ud fra den såkaldte ’Housing First’-tilgang, hvor det at sikre egen bolig bliver anset som værende fundamentet for alt andet, kan den ikke stå alene.
For når en udsat borger som Henrik først sidder alene i en bolig, hvad skal der så ske?
”Hvis man har været i hjemløshed, har man mange andre problemer end bare det at mangle en bolig. Det kan være psykiske lidelser, stofafhængighed, dårlig økonomi eller mange andre ting,” fortæller Kira West, direktør i Hjem til Alle alliancen.
Derfor er det vigtigt, at den udsatte borger ikke bare får en bolig, men at den bolig kobles med en social støtte, der kan adressere de andre udfordringer.
”Man skal have en bolig, som er fundamentet for, at man kan arbejde med de problemer, man har, men man skal også have den støtte, der skal til. Det hedder ’Housing First’ ikke ’Housing Only’,” siger Kira West.
Og her kan samarbejdet mellem kommunerne og boligorganisationerne spille en central rolle. For det er ude i den lokale boligorganisation, at den daglige kontakt med den nu tidligere hjemløse finder sted.
Altid det første ansigt
Heldigvis er der også mange boligorganisationer, hvor der allerede i dag er ansat sociale viceværter, der er med til at løfte den vigtige opgave. De udgør nemlig et vigtigt tillæg til den sociale støtte, som kommunerne leverer.
En af de sociale viceværter er Nynne Robinson. Siden 2021 har hun haft titlen social koordinator på Øresundskollegiet – nordens største kollegium, som bliver administreret af FA09.
”Jeg tager imod anviste unge, der kommer via kommunen. Mit ansigt er altid det første, de ser, når de kommer herud første gang,” siger Nynne Robinson.
Hendes opgave, som blev defineret gennem et samarbejdsprojekt mellem Socialstyrelsen, tre fonde og Hjem til Alle alliancen, handler i høj grad om at hjælpe en anvist ung, som muligvis kommer direkte ind fra et herberg, i at føle sig tilpas i sine nye omgivelser og i fællesskab med øvrige unge.
”De kan altid kontakte mig, hvis de har brug for noget, og der er en tryghed i at gå igennem mig, som de har fået sat ansigt på. Det vigtigste i min rolle er kontinuerligt at vise, at jeg er her, hvis eller når de har brug for noget,” siger Nynne Robinson.
Housing First
Med en Housing First-tilgang gælder det grundlæggende om at sikre mennesker i hjemløshed hurtig adgang til egen bolig med den nødvendige støtte i boligen.
Erfaringer fra Danmark viser, at med den rette støtte, så kan otte-ni ud af ti fastholde boligen. For den resterende gruppe skal der en anden boligløsning til.
For at lykkes i kommunerne, skal tilgangen forankres bredt og mange aktører skal samarbejde. Derfor er politisk og ledelsesmæssig opbakning et centralt udgangspunkt for god implementering.
Derudover peger VIVE på følgende tre forudsætninger for at lykkes lokalt: En systematisk tilgang til at skaffe boliger, en struktureret praksis omkring støtteindsatsen samt organisering og tværgående samarbejde.
Kilde: Hjem til Alle alliancen.