09. OKT. 2024 KL. 10:00

Monsterregn i Esbjerg og Vejle: ”Vi slap billigt – men der skal gøres noget ved kloakkerne”

Foto Esbjerg Vand

Vejene stod under vand i det meste af Esbjerg den 27. september. Men beboerne i AB Esbjergs rækkehuse slap til alt held, at vandet trængte ind i boligerne. Foto: AB Esbjerg

Regnen stod ned i store dele af Syd- og Sønderjylland den 27. september. I Esbjerg slog de nedbørsrekord, og i Vejle flød vandet ned i flere almene kældre. Hør AAB Vejle og AB Esbjerg fortælle om det vilde regndøgn.

Himmelen åbnede sig over Esbjerg og Vejle den sidste fredag i september. På ét døgn blev Esbjerg by ramt af 144 millimeter nedbør – og satte ny regnrekord i Danmark.

Vandstanden i begge de jyske byområder spredte sig så hurtigt, at det ikke var muligt at holde vandet helt ude af de almene kældre hos AB Esbjerg og AAB Vejle. Vand, der kom ned fra kældernedgange eller op gennem afløb – og som især blev et problem for de boliger, der ligger lavt i terrænet.

”Det var ret vildt. I Vejle by var det til alt held kun to af vores opgange i Vestbyen, der blev ramt af oversvømmelse i denne omgang. Til gengæld stod vandet i 40-50 cm højde i de to kælderområder, blandt andet på grund af de gamle kloaksystemer i vores ældre boligområder, som blev overbelastet,” fortæller Erik Sylvestersen, der er inspektør i AAB Vejle.

Flere af AB Esbjergs kælderrum gik heller ikke fri den 27. september. Cirka en fjerdedel af kældrene blev ramt af vand. Men vandhøjden blev ikke så voldsom, som de kunne have frygtet. 

”Taget i betragtning, at vi druknede i regn den dag, og alt omkring os var et stort vandkaos, så kom vi ret fornuftigt ud af det. Vi rykkede ud, så snart vi fik meldinger om vand i kældre, fik tilkaldt skadeservicefirmaer, som pumpede tørt og satte affugtere op. De står nu og kører, til der er tørt i rummene igen,” siger Peter K. Larsen, direktør i AB Esbjerg.

At vandstanden i kældrene ikke blev højere end 4-5 cm, skyldes ifølge direktøren i AB Esbjerg, at Esbjerg Kommune igennem flere år har arbejdet med at reducere belastningen på kloaksystemet og mindske risikoen for oversvømmelser i kommunen – blandt andet med kloakseparering.

Artiklen fortsætter under billedet

Ældre kloaksystemer

Regn og spildevand løber mange steder i det samme rør i kloaksystemet. De gamle kloakker har dog svært ved at rumme de stadigt stigende regnmængder kombineret med en voksende by, hvor flere og flere husstande og virksomheder kobler sig til kloaksystemet.

Når der ikke er mere plads i kloakken, sker der såkaldte overløb, hvor kloakvand løber ud på veje, i kældre eller ud i naturen.

Kilde: vandcenter.dk

Vand I Vejle

I gaderne, tæt på Vestbyen i Vejle, steg vandet i gaderne med 15-20 cm på bare én time den 27. september. Foto: AAB Vejle

Vandafledning

I AAB Vejle har det massive regnvejr sidst i september givet boligorganisationen ekstra blod på tanden for at finde løsninger sammen med alle relevante parter i Vejle Kommune, som kan løse udfordringerne med vandafledning af regnvand.

De vil nemlig nødigt genopleve den oversvømmelse, de havde i en af deres afdelinger i 2015, hvor der stod vand i 180 centimeters højde. En vandstand, som nødigt skal opstå i andre afdelinger, hvis ikke man laver helhedsorienterede løsninger sammen med andre.

”Det er afgørende, at vi løser de her problemer i fællesskab, blandt andet med de lokalområder, vi er en del af. Uanset hvad vi laver af forbedringer hos os, kan vi ikke stille noget op, hvis vandet ikke kan ledes nogen steder hen,” fortæller Erik Sylvestersen fra AAB Vejle.

Med klimaændringerne skal vi i Danmark forberede os på hyppigere regn og større regnmængder. Også såkaldt ”monsterregn”, som de oplevede i Syd- og Sønderjylland her i september.

ØsterBO i Vejle har medvirket i et webinar hos AlmenNet. Her fortæller direktør Pia Lyngdrup Nedergaard om, hvordan de i ØsterBo arbejder med lokal afledning af regnvand.
Se interviewet her:

I Esbjerg Kommune har de igennem flere år haft en spildevandsplan, der blandt andet involverer kloakseparering af spildevand og regnvand. Og de er efterhånden langt, fortæller direktør i AB Esbjerg, Peter K. Larsen:

”Ét for ét bliver de almene boligområder koblet på de nye kloaksystemer. Det kan jo ikke fuldstændigt eliminere vandindtrængning, men vi får mindre vand ind, end hvis vi havde de gamle kloaksystemer.”

Hvordan kan I selv i det daglige forberede jer på, at kommende regnskyl ikke trænger ned i jeres kældre og ødelægger beboernes indbo?

Erik Sylvestersen, AAB Vejle: ”Vi sørger for at holde kloaksystemet trimmet. Får fjernet blade og grene fra kloakdæksler og riste, så rørene i kloakkerne bedst muligt kan aftage vandet. Og så deler vi løbende viden og erfaring med de andre boligorganisationer, så vi hele tiden bliver klogere på at løse vores vandudfordringer.”

Peter K. Larsen, AB Esbjerg: ”Udover at skabe fri passage i det øvre dæk, er det også en god ide at spule regnvandsrørene for sand og grus. Og så får vi rettet op på de fald, der hælder den forkerte vej ved trappenedgangene, så vandet ikke har fri adgang til kældrene. Derudover kigger vi også på mulige drænløsninger omkring bygningerne, så grundvandet kan trække væk og ikke ind.”

Begge boligorganisationer opfordrer også beboerne, at de sætter alt deres inventar i kælderrum på paller eller hylder, så de undgår at få vandskader på deres indbo. Og at de sørger for at tegne en indboforsikring.

”Det er beboernes egen forsikring, som dækker alt indbo – også det, som er opbevaret i et kælderrum. Vi plejer at sige, at alt inventar, der falder ud, hvis man ryster bygningen, skal beboerens forsikring dække, hvis det går i stykker. Skader på selve bygningen klarer vores forsikring,” afslutter Erik Sylvestersen.

Ser man på DMI’s langtidsprognoser, så indikerer de, at der kan falde lidt over det normale i oktober, men under normalen i november og december. Holder det stik, ender vi lidt under rekorden. Uanset hvad, så er det næsten sikkert, at 2024 ender i top-10 over de mest nedbørrige år.

Vil du have flere gode råd til den daglige drift og vedligeholdelse af terræn og fundamenter, så I undgår vandindtrængning og fugt? Så læs Byggeskadefondens anbefalinger her

 

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3011 )

0

Læseliste