23. OKT. 2024 KL. 10:00

Højhuset, der ikke vil dø: Domea vil redde Amagers ældste højhus

7Pederlykkesvej Larsmathiasen

Det ikoniske højhus på Peder Lykkes Vej på Amager. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

Domea København er ikke klar til at lægge deres højhus på Amager i graven. I stedet vil de transformere de 16 etager til 240 moderne ungdomsboliger – til gavn for Københavns mange unge.

Det føles som at træde ind i et spøgelseshus – med en sjæl, der nægter at forlade bygningen.  

Vi står i Amagers ældste højhus, som siden 2022 har været menneskeforladt. Svalegangene, der engang prydede det karakteristiske højhus, hænger i dag på lånt tid i 16 etager. De er trætte og slidte – kun holdt sammen af armeringsspyd i betondækket.

Lugten af gammel røg hænger i luften fra dengang, hvor smøger, bajere og billard var en del af hverdagen i det grå betonhus. Billardbordet står ensomt efterladt i ”Rød stue”, som engang var samlingsstedet for mange af beboerne.

I dag er højhuset fra 1971 erklæret uegnet og farligt at bo i – tilbage er kun navnene på dørene, som vidner om, at bygningen på Peder Lykkes Vej engang var en tryg base for flere hundrede unge og ældre.

Domea København har ikke opgivet håbet om, at det grå tårn på Peder Lykkes Vej kan få en lys fremtid som Amagers stolte vartegn for øens unge studerende.

Artiklen fortsætter under billederne.     

Om højhuset på Peder Lykkes Vej

Bygningen på Peder Lykkes Vej 61 er Amagers ældste højhus. Det er ejet af boligorganisationen Domea København. Den 16-etager høje bygning blev opført i 1971 og rummede 64 ældreboliger og 176 ungdomsboliger.

I 2009 blev det besluttet at nedrive højhuset, når det ikke længere var forsvarligt at bo der på grund af den svage betonkonstruktion på svalegangene, som omgiver bygningen hele vejen rundt. I sommeren 2022 konkluderede tekniske undersøgelser, at de sidste beboere blev nødt til at forlade deres boliger.

DR lavede I 2017 reportageprogrammet ”Jul i højhuset” om livet på Peder Lykkes Vej, hvor socialt belastede, arbejdere og studerende levede side om side.   

1 (1)

1 / 3Efterårssolen danser over Amagers ældste højhus, der har stået tomt i et par år. Nogle steder er sprækkerne i betonen tydelig, andre steder nægter bevoksningen at lade sig knække. Fotos: Lars Græsborg Mathiasen

2

2 / 3Indgangspartiet er åbnet op for vores besøg, men op ad husets betonfacade kan man se betonen forvitre. Indenfor er rummene som låst i en tidslomme, afventende og klar på forandring. Fotos: Lars Græsborg Mathiasen

5

3 / 3Det røde rum med billardbordet står der stadig, de lange gange til lejlighederne er oplyste, så gæsterne ikke farer vild i korridorerne. Fotos: Lars Græsborg Mathiasen

Nedrivning eller renovering

For 15 år siden indgik Domea København og Københavns Kommune en aftale om, at når betonbyggeriet ikke længere var forsvarligt at bo i, skulle det nedrives, for det var for dyrt at fremtidssikre huset.

Men meget har ændret sig siden 2009.

”Vi står med en klode, som ikke tåler, at vi bare river ned og bygger nyt. Vi står også med et stykke kulturhistorie på Amager, som set med et lokalt perspektiv er bevaringsværdigt. Derudover står vi med dugfriske tekniske beregninger, som slår fast, at råkernen i højhuset er intakt og lever op til nutidens byggekrav til armering og brandsikkerhed. Det forpligter os da til seriøst at arbejde videre med at renovere fremfor at sende bulldozerne ind,” siger Mette Mogensen, by- og boligudviklingschef i Domea.dk.

Se Realdanias nye rapport her, som dokumenterer, at renovering er bedst for klimaet

Med nye analyser i hånden, der viser, at betonen i højhuset er tilstrækkeligt armeret, og at robustheden lever op til kravene om, at bygningen kan stå imod en eventuel brand, har boligorganisationen regnet sig frem til, at de kan spare 40 millioner kroner på ekstra afstivning i en eventuel renoveringssag.

Samtidig er vurderingen, at der er en del bygningselementer og materialer, som sagtens kan genbruges. Det har givet Domea København et håb om, at der kan pustes nyt liv i Amagers ældste højhus.

Derfor er boligselskabet og Domea.dk gået i dialog med Københavns Kommune og Landsbyggefonden, om hvorvidt – og i givet fald hvordan – en transformation af Peder Lykke-højhuset kan komme i stand.

Artiklen fortsætter længere nede.

Renovere eller rive ned

Ved at renovere frem for at rive ned og bygge nyt udnytter man de ressourcer og den energi, der allerede er forbrugt på byggeriet, og man sparer dermed miljøet for et nyt klimaaftryk. Det gælder også ved større totalrenoveringer, har flere undersøgelser slået fast. 

Står man over for valget mellem at renovere eller rive ned og bygge nyt, bør man derfor overveje, om bygningen eller dele af den med fordel kan bevares. Det vil spare klimaet for en markant mængde CO2-udledning og forbrug af ressourcer. 

Kilde: Bolius

3

1 / 2Betonen i det yderste lag forvitrer og har måttet understøttes for sikkerhedens skyld. Fotos: Lars Græsborg Mathiasen

4

2 / 2Nogle steder har tiden taget en bid af betonen, andre steder kan man se, hvordan de sidste beboere boede med såkaldte "soldater" på svalegangene. Fotos: Lars Græsborg Mathiasen

Flere ungdomsboliger til København

Det er ikke en hemmelighed, at Domea.dk sammen med Domea København igennem længere tid har arbejdet med ideer til, hvordan det 16. etagers højhus, som i 53 år har været en del af Amagers skyline, kan ”genfødes” på ny.

Står det til dem, skal 12.445 af husets bevaringsværdige kvadratmeter transformeres til 240 moderne ungdomsboliger på hver 50 kvadratmeter i gennemsnit – suppleret af fællesområder op langs sydgavlen på bygningen, hvor de unge kan mødes på tværs af etagerne.

”Vores vision er at skabe de bedste rammer for en masse unge studerende. Det bliver ikke kun et plus for Amager, det vil også være en kæmpe gevinst for Københavns Kommune, at vi kan bidrage med flere ungdomsboliger, som der er stor mangel på i hovedstaden,” fortæller Villy Brejning, der er formand for Domea København og med på dagens besigtigelsestur.

Han har fulgt højhuset på Peder Lykkes Vej igennem flere årtier og har altid håbet, at der kunne findes en løsning.

”Jeg krydser alt for, at Københavns Kommune og Landsbyggefonden kan se det geniale i at støtte op om en version 2.0 af Peder Lykkes Vej,” siger han forhåbningsfuldt.

Artiklen fortsætter længere nede.

58Pederlykkesvej Larsmathiasen

1 / 3Udsigten fra de øverste etager er betagende, og på en god, klar dag er der ubegrænset vue til Øresund og Sverige. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

53Pederlykkesvej Larsmathiasen

2 / 3Der ses stadig mange spor efter de sidste beboere. Nogle af dem var, som man kan se, lokalpatriotiske. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

67Pederlykkesvej Larsmathiasen

3 / 3Højhuset, der ikke vil dø. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

Ny forklædning

Overlever højhuset på Peder Lykkes Vej, bliver de forvitrede og nedstyrtningstruede svalegange, som i dag kendetegner højhuset på godt og ondt, skraldet af hele bygningen, så kun kernen af huset bevares.

Byggeteamet i Domea.dk har gjort sig mange tanker om, hvilket visuelt udtryk de kunne tænke sig, at højhuset får i fremtiden.

”Huset er tænkt pragmatisk, og det er måske i den ånd, det skal gentænkes, så det står ved en ny tid, hvor kravene til vores boliger er nogle andre. Vi vil fx gerne trække mere dagslys ind, skabe gode fællesarealer – og så vil vi gerne udnytte potentialet i Amagers vel nok bedste udsigt. Naturligvis med en respekt for udgangspunktet,” siger Mette Mogensen fra Domea.dk.

Bygningens udtryk er i det hele taget et tema, der er mange holdninger til.

”Nogle elsker brutalismen i arkitekturen, andre synes, det er ganske forfærdeligt. Men vi skal nok finde et godt kompromis,” fortsætter hun.

De har også fokus på i videst muligt omfang at bruge genbrugsmaterialer til opbygning af facaden. Det vil de blandt andet gøre for at fremme den cirkulære økonomi, hvor materialer holdes i brug så længe som muligt.

”Vi undgår at fastlåse, hvilke materialer vi bruger som facadebelægning, da vi ikke ved, hvad der er af genbrugsmaterialer på markedet, når vi – forhåbentlig – kan starte op på en projektering. Men vi skal tænke bæredygtighed ind i vores materialevalg, også i forhold til at et højhus med så mange etager er tungt at drifte på det udvendige. Derfor er fx træ, som jævnligt skal udskiftes, nok ikke den rigtige løsning her,” forklarer Ionee Skovgaard, projektchef i Domea.dk.

Som tænkte eksempler nævner hun indfarvede sinusplader (alu), fiberbetonplader eller andre tilgængelige upcyclede materialer som mulige løsninger.

”Det afhænger helt af markedet på det givne tidspunkt, at projektet skal igangsættes.”

Artiklen fortsætter længere nede.

Om upcycklede materialer

Upcyclede materialer er genbrugte materialer, som er blevet opgraderet og har fået en større værdi, end hvad de havde i deres tidligere form, fx genanvendt metal, mursten, beton eller plastik og glas.

Det er en måde at udnytte udtjente produkter eller spildprodukter som ressourcer fremfor at skulle producere nye produkter.

45Pederlykkesvej Larsmathiasen

1 / 2Mette Mogensen, By- og boligudviklingschef​ hos Domea.dk, viser frem fra en af de øverste etager. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

15Pederlykkesvej Larsmathiasen

2 / 2Inspektionsholdet gør klar til at besigtige højhuset på Peder Lykkes Vej. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

Fokus på klimaaftryk

Genbrug af inventar og bæredygtige materialer går igen i alt, hvad Domea.dk taler om på dagens rundvisning i højhuset på Peder Lykkes Vej. For et sundt klimaregnskab er det helt fundamentale i, at højhuset skal renoveres – og ikke rives ned.

”Bygningen lever op til nutidens bygge- og brandkrav, så vi er ret fortrøstningsfulde i, at Københavns Kommune og Landsbyggefonden vil bakke op om en transformation af højhuset. Vi kan derudover fremlægge en projektplan, som ligger langt under værdigrænserne for CO2-udledning, fordi så meget af huset og inventaret kan bevares i den form, det har nu,” forklarer Ionee Skovgaard, da vi går ind i en af de tomme boliger på 4. sal.

Hun peger ned på bøgeparketgulvet og fortæller begejstret, at de ved gennemgangen af ejendommens boliger kunne konstatere, at de fleste massive trægulve er i så fin stand, at de kan genbruges. Det samme gælder de dyre stålbordplader i køkkenerne, som er de oprindelige fra 1971.

”Ikke nok med det, vil det også være muligt at bevare badeværelserne, nu hvor vi ved, at armeringen i byggeriet er i orden. De farveneutrale vægfliser og terrazzogulvene holder jo stadig i dag, så det ville være hul i hovedet at ændre på det. Det taler direkte ind i vores vision om at være et bæredygtigt renoveringsprojekt,” siger hun.

Hun tilføjer:  

”Vi håber virkelig, at vi på denne matrikel får lov at lave et eksempelprojekt, som kan være med til at skubbe den almene sektor i den rigtige retning. At vise, at vi kan lave noget rigtig attraktivt ud af sådan et hus. Det vil jo også være til inspiration for andre boligorganisationer,” siger hun, inden vi forlader den høje, grå betonklods på Amager – som måske forbliver en del af Amagers skyline mange år endnu.

Beregning af CO2-aftryk

Domea.dk har haft bæredygtighedsrådgivere til at kigge på forskellige scenarier for det gamle højhus. Både en genopførelse med en tung konstruktion i beton, en tilsvarende nyopførelse med en trækonstruktion og dermed et mindre CO2-aftryk og endelig en renovering med en klimaskærm af upcyclede materialer.

Konklusionen er, at renoverings-scenariet efterlader et CO2-aftryk, som er under en fjerdedel sammenlignet med en nyopførelse i beton, og kun cirka halvdelen af et træbyggeri.

Læs senere artikler

BO-VEST: ”Vi bevarer Galgebakkens unikke udtryk”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste