23. OKT. 2024 KL. 11:47

Aftale om ungeløft skal hjælpe unge i arbejde

Ane H

Ifølge beskæftigelsesminister, Ane Halsboe Jørgensen, står alt for mange af vores unge mennesker står uden for arbejdsfællesskabet, og det er på trods af, at beskæftigelsen nærmest kun går frem. / Foto: Marie Hald

BL – Danmarks Almene Boliger hilser aftalen velkommen. Almene boligorganisationer er allerede sammen med kommuner, foreninger og private virksomheder aktive i indsatser, der sikrer udsatte børn og unge bedre muligheder for at klare sig godt i livet.

Regeringen, SF, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre er blevet enige om en aftale, der skal hjælpe med at løfte cirka 43.000 unge, som hverken er i uddannelse eller har et arbejde.

Aftalepartierne afsætter mere end 1,3 milliarder kroner frem mod 2035, som blandt andet går til styrkede indsatser til unge med psykiske eller sociale problemer. Indsatserne tager højde for hele den unges situation på tværs af blandt andet beskæftigelse, sundhed og psykiatri.

Målet er at hjælpe unge med psykiske diagnoser, over fysisk handicappede til kriminelle i beskæftigelse. Og værktøjerne strækker sig fra mentorordninger over massiv støtte på arbejdspladsen til at flere unge skal sendes på højskole.

Inviterer relevante aktører

Aftalen lægger op til et nyt, stærkt partnerskab mellem relevante aktører tæt på de unge, som både skal skabe jobåbninger og ruste de unge til arbejdsmarkedet. Regeringen og partierne bag aftalen vil blandt andet række hånden ud til kommuner, virksomheder og civilsamfund.

”Alt for mange af vores unge mennesker står uden for arbejdsfællesskabet, og det er på trods af, at beskæftigelsen nærmest kun går frem,” siger Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen.

”Det gør det kun mere tydeligt, hvor svær en opgave det her er, og at vi ikke kan løse den fra politisk hold alene. Derfor er næste skridt, at vi sætter os sammen med nogle af dem, som er tættest på de unge og deres hverdag, så vi her og nu for alvor kan gøre en forskel for det enkelte unge menneske og levere på vores løfte til dem,” fortsætter hun.

Aftale rettet mod unge med psykiske diagnoser

Næsten halvdelen af de 43.000 unge uden uddannelse eller beskæftigelse har en psykiatrisk diagnose. En psykiatrisk diagnose kan ifølge aftalen om ungeløft være en barriere, men det må ikke blive en uoverstigelig forhindring for at komme i arbejde eller uddannelse.

Aftalepartierne er enige om at udbrede den beskæftigelsesrettede og tværsektorielle IPS-indsats (Individuel Planlagt job med Støtte) til unge med psykiske udfordringer, der hverken er i beskæftigelse eller uddannelse.

Danske og internationale studier viser, at IPS-indsatsen har positive effekter for ledige med alvorlig psykisk sygdom. Studierne viser bl.a. en forøgelse i antal timer i ordinær beskæftigelse for personer i indsatsen. Samtidig oplever borgere, som deltager i forløbet tilfredshed med indsatsen.

”Allerede i dag er der med de boligsociale helhedsplaner gode tætte lokale samarbejder mellem almene boligorganisationer, kommuner, foreninger og private virksomheder om indsatser, der skal sikre udsatte børn og unge samme muligheder som andre unge til at klare sig godt i livet, og som skal åbne døren for, at flere finder vej til uddannelse og arbejde,”

Solveig Råberg Tingey

Viceadministrerende direktør for BL Danmarks Almene Boliger

En tredjedel bor alment

Cirka en tredjedel af de unge, der hverken er i uddannelse eller arbejde, skønnes ifølge BL at bo alment. Hver fjerde af dem bor i et såkaldt udsat boligområde med en boligsocial helhedsplan.

Reformkommissionen pegede allerede sidste år i deres rapport, Nye Reformveje 3, på den almene boligsektor som en vigtig brik i arbejdet med at bane en farbar vej for udsatte unge, der skal i job eller uddannelse.

Derfor hilses aftalen om ungeløftet da også velkommen hos BL – Danmarks Almene Boliger. Det samme er tilfældet med aftalens opfordring til oprettelse af et bredt nationalt partnerskab i forhold til at finde løsningerne.

Eksisterende indsatser virker

Mange års erfaringer viser nemlig, at eksisterende indsatser, der bygger på samarbejde, virker.

”Allerede i dag er der med de boligsociale helhedsplaner gode tætte lokale samarbejder mellem almene boligorganisationer, kommuner, foreninger og private virksomheder om indsatser, der skal sikre udsatte børn og unge samme muligheder som andre unge til at klare sig godt i livet, og som skal åbne døren for, at flere finder vej til uddannelse og arbejde,” siger viceadministrerende direktør hos BL – Danmarks Almene Boliger, Solveig Råberg Tingey.

”Det sker blandt andet via lommepenge- og fritidsjobsindsatser og mentorordninger, som styrker de unges selvværd og motiverer dem til at påbegynde uddannelse eller job. Det er håndholdte indsatser, der virker, og dem skal vi bygge videre på, og gerne i det nye partnerskab.”

Styrket indsats for kriminalitetstruede unge

Hver femte af de 43.000 unge uden uddannelse eller beskæftigelse har været sigtet eller dømt for en lovovertrædelse. Til sammenligning gælder det kun for 4 procent af de øvrige unge i Danmark.

Aftalepartierne er derfor enige om at afsætte et øremærket tilskud på i alt 73 millioner kroner over årene i 2025-2028 til tilskudsmodtager High:five, der hjælper kriminalitetstruede og tidligere kriminelle unge i beskæftigelse. Highfive har til formål at assistere landets private og offentlige virksomheder med at etablere job og uddannelsespladser til unge mellem 15-30 år, der er i fare for marginalisering på grund af kriminalitet.

Om skribenten

Regnar 06111
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Aftale om ungeløft skal hjælpe unge i arbejde

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Aftale om ungeløft skal hjælpe unge i arbejde

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2966 )

0

Læseliste