12. NOV. 2024 KL. 10:21

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Vandskader Bolig

Regnen styrtede ned i et helt døgn i Vejle sidst i september. 13 stuelejligheder blev for anden gang i år totalskadet af vandmængderne, som kom ind under døre og op ad afløb. Her ser vi Bente Norvig Andersens bolig, som, efter vandet forsvandt, var en stor mudderpøl. Foto: BL

For anden gang i år er ØsterBo ramt af oversvømmelser i flere af deres ejendomme i Vejle. Nu står de med vandskadede boliger og kælderrum. Og 13 lejligheder, de måske ikke kan få lejet ud.

”Det er ganske forfærdeligt, at vi for anden gang i år akut må evakuere beboere, fordi deres boliger er oversvømmet af regn, og vi nu igen står med et kæmpe renoveringsarbejde til flere millioner kroner,” fortæller Pia Lyngdrup Nedergaard, der er direktør i ØsterBo i Vejle.

Den 27. september blev Vejle ramt af massiv regn, som silede ned over byen i et helt døgn. De enorme mængder vand endte med at totalskade de selvsamme 13 stuelejligheder og kælderrum, som et skybrud i februar havde ødelagt.

Boligorganisationen havde i august lige fået de sidste beboere hjem i de nyrenoverede boliger i Tønnesgade i Vejle midtby, da himmelen åbnede sig over byen igen.

”Vi ved jo godt, at Vejle er udsat, når det regner, fordi vi ligger lavt i landskabet og er omgivet af højderygge, som sender vandet ned. Men vi havde intet varsel fået om, at det kunne ende i oversvømmelser af byen. Ej heller fra Vejle Kommunes højtvandsvagt, som følger nøje med i den slags vejr,” fortæller en tydeligt påvirket boligdirektør.

ØsterBo er ellers tilmeldt flere vejrapps, som bimler og bamler, når der er kritiske vejrforhold, der kan risikere at beskadige deres boligafdelinger. Får de varsel om længerevarende, kraftig regn, kører driftspersonalet ud og skærmer døre, vinduer og afløb af for at forebygge, at vandet ikke trænger ind i de udsatte boliger og kældre. Denne gang nåede sandsække og skodder ikke ud i tide.

”Vi fik først varslet sidst på eftermiddagen, så der var det bare om at få de berørte beboere ud i en fart. Vi kunne godt regne ud, at det var et spørgsmål om kort tid, før de pludseligt opståede vandmasser i gaderne flød ind i opgange og videre ind under deres hoveddøre,” forklarer boligdirektøren.

På kun 20 minutter stod vandet i 40 cm højde inde i boligerne, og beskidt kloakvand sprøjtede op fra toiletter og afløb i badeværelser – trykket i byens kloaksystem var blevet for stort. Møbler, køkkenudstyr, tøj, sko, bøger, støvsugere, som var opbevaret i gulvhøjde og i de nederste skabe, blev ødelagt af vand.

På den anden side af vejen sejlede indbo rundt i en meters højde i kælderen i de 135 opbevaringsbure, som er beboernes depotrum. Det store kælderrum var forvandlet til et stort mudret vandbassin, og alle tekniske installationer og industri-vaskemaskiner blev nok engang totalsmadret.   

”Det kostede over seks millioner kroner at udbedre vandskaderne fra skybruddet i februar. Denne hændelse vurderer vi er 30 procent værre, så det kan blive rigtig dyrt. Værst er, at det endnu ikke afklaret, om vi er dækket af vores forsikring,” fortæller Pia Lyngdrup Nedergaard med bekymring i stemmen.

Artikel fortsætter længere nede

Vejle Kommune i top 3 over mest regn

Den 27. september fik Vejle ifølge DMI en gennemsnitsnedbør på 45,2 mm over et døgn.

Det gav dem en tredjeplads på top10-listen over de kommuner, der fik mest regn – kun overgået af Esbjerg og Fanø.

1. Fanø: 100,6 mm

2. Esbjerg: 69,9 mm

3. Vejle: 45,2 mm

Kilde: DMI

 

Hvornår er det et skybrud?

Forsikringsmæssigt er der tale om voldsomt skybrud, når nedbøren er så kraftig, at utilstoppede, normal konstruerede og vel vedligeholdte afløbssystemer ikke kan lede vandet væk. Udtrykt i regnmængder dækker forsikringen som hovedregel ved mere end 40 mm regn på et døgn (24 timer)

Kilde: Forsikringsguiden

"Lige nu står vi potentielt med 13 gode stuelejligheder i den bedste del af Vejle, som måske ikke kan lejes ud, fordi de ligger så udsat i forhold til oversvømmelser. Det skal vi jo have fundet en løsning på."

Pia Lyngdrup Nedergaard, direktør i ØsterBo

Kælder Vandskader

1 / 2"Der kom vand ind alle steder fra i kælderen, som totalsmadrede alt hernede," fortæller Lasse Hansen, der er ejendomsfunktionær i ØsterBo. Det var anden gang i år, at voldsom regn hærgede de 135 depotrum, teknikrum og fællesvaskeri, Nu forestår endnu et kæmpe genopretningsarbejde med at få affugtet og rengjort kælderen. Foto: BL

Lasse Ved Kældervæg

2 / 2Lasse Hansen fra ØsterBo viser med egen krop, at vandet stod i over en meters højde i kælderen i Tønnesgade den 27. september. Man kan se på den røde murstensvæg, hvor højt vandet stod. Foto: BL

Forsikringsklemme

At Vejle by og Tønnesgade fik voldsomme regnmængder den 27. september 2024, er ikke til diskussion. Det har DMI og Forsikringsvejret for længst dokumenteret.

Det bliver til gengæld stadig – her 1½ måned senere – diskuteret, i hvilket omfang det er ØsterBos forsikringsselskab, Tryg, Naturskaderådet eller boligorganisationen selv, der skal dække skaderne.

”Det er da vildt ubehageligt ikke at vide, om vi er købt eller solgt. Bliver vi helt, delvist eller slet ikke dækket? Udfaldet kan jo få alvorlige konsekvenser for økonomien i de ramte boligafdelinger,” siger Pia Lyngdrup Nedergaard.

Situationen er lige nu den, at Tryg i første vurdering af sagen har afvist at dække skaderne i ØsterBos vandskadede ejendomme. Boligorganisationen har derfor anmeldt skaderne til Naturskadenævnet.

Selvom Naturskaderådet for nylig har konkluderet, at oversvømmelserne i de ramte boliger på Tønnesgade kan karakteriseres som en 20 års-hændelse, så er det stadig op til ØsterBos og beboernes respektive forsikringsselskaber at tage stilling til, hvorvidt de mener, at skaderne i Tønnesgade er sket som en direkte følge af 20 års-hændelsen.

Fagbladet Boligen har kontaktet F&P, brancheorganisationen for forsikrings- og pensionsselskaber. De havde ikke yderligere at tilføje til sagen, da forsikringsselskaberne arbejder med forskellige vilkår for dækning af oversvømmelser.

Pia Lyngdryp Nedergaard og ØsterBo har dog besluttet ikke at tage de økonomiske sorger på forskud:

”Lige nu og her er vores ni genhusede beboere første prioritet. De har mistet deres hjem og skal ufrivilligt bo i en fremmed bolig de næste mange måneder. Derudover har de mistet deres ejendele i oversvømmelsen. Flere af dem er også blevet usikre på, om de har mod på at flytte tilbage til Tønnesgade,” fortæller hun.  

Artikel fortsætter længere nede

Om Naturskaderådet

Naturskaderådet administrerer lovgivningen om fire typer naturkatastrofer og dem, der afgør, om der har været stormflod, oversvømmelse fra vandløb og søer, tørke og stormfald.

Se Naturskaderådets video, som fortæller, hvordan man anmelder skader på bygninger og indbo, som er ramt af oversvømmelse, og som ikke er dækket af egen forsikring.

Bente I Haven

1 / 1Bente Norvig Andersen står på sin elskede terrasse og kigger ind i den vandskadede bolig, som har været hendes hjem i 5 år. Hun har besluttet ikke at flytte tilbage til stuelejligheden i Tønnesgade, da risikoen for, at den bliver oversvømmet igen er stor. Hun venter nu på at få et tilbud på en ny bolig i Vejle. Foto: BL

Bente flytter ikke hjem igen

Bente Norvig Andersen er en af de beboere, som i huj og hast måtte pakke et sæt tøj og skynde sig ud af sin stuelejlighed i Tønnesgade og hen på det hotel, hvor personale fra ØsterBo sad klar til at tage imod beboerne den regntunge dag.

Hun er førtidspensionist og bor alene, og havde ligesom ØsterBo heller ikke luret, at hendes bolig var i farezonen den 27. september.

”Det var frygteligt. Jeg var jo kun lige flyttet hjem efter det sidste skybrud, og så skete det igen,” fortæller hun til Fagbladet Boligen, som besøger hende i den genhusningsbolig, hun denne gang er landet i.

”Jeg fik heldigvis hjælp af ØsterBo med at redde nogle af mine ting ud, inden vandet stod for højt. Men jeg har mistet rigtig meget,” fortæller hun.

Som om, det ikke er slemt nok, at Bente igen har fået ødelagt sine ting og er tvunget ud af sin højtelskede bolig, er hun, ligesom ØsterBo, røget i en forsikringsklemme.

”Første gang jeg kontaktede mit forsikringsselskab, sagde de, at den sag skulle de nok tage. Efterfølgende blev jeg så afvist, for igen at blive lovet, at de ville tage den. Og nu er jeg så blevet afvist igen,” fortæller hun helt uforstående overfor, hvad der er op og ned.

Hun håber, at Naturskaderådets melding om, at regnvejret, der ramte Vejle den dag, er en 20 års-hændelse, vil gøre en forskel, i forhold til at hun får dækket sit skadede indbo og ikke mindst de meromkostninger, hun har fået, fordi huslejen i genhusningsboligen er et par hundrede kroner dyrere om måneden end den, hun kom fra, i Tønnesgade.

”Jeg føler mig ret magtesløs og sover dårligt om natten. Jeg har også besluttet, at jeg ikke flytter tilbage til Tønnesgade. Det tør jeg simpelt hen ikke,” fortæller hun om den situation, hun står i lige nu.

Bente Norvig Andersen har skrevet sig op i Vejles almene boligselskaber. Hvor lang tid der går, før hun får tilbudt en egnet bolig, er uvis.

”Jeg håber, at der snart er en ledig bolig til mig. Men hold op, hvor vil jeg savne min terrasse og have i Tønnesgade. Sådan en bolig får jeg aldrig igen,” siger hun med et trist blik i øjet.

Artikel fortsætter længere nede

Klimaparken

Klimaparken er en del af et større klimaprojekt i Vejle østby, som skal lede regnvand i et cirka 3,5 kilometer langt forløb fra den højtliggende nordlige del af Vejle Østby ned til fjorden. I de røde murstensblokke har ØsterBo cirka 1.200 boliger. Foto: Vejle Kommune.

Boligområder skal klimasikres

Klimaet har ændret sig, og eksperter er i flæng ude at sige, at kommunerne i Danmark bliver nødt til at klimasikre og tilpasse sig en ny virkelighed med mere vand.

Kystdirektoratet har udpeget Vejle som et af 14 oversvømmelsestruede områder i Danmark. Vejle Kommune har derfor lavet en risikostyringsplan, som skal skabe et samlet overblik over de udfordringer, de har, ved at vandet omgiver Vejle midtby fra stort set alle sider: forhøjet vandstand i fjorden, et højt grundvandsspejl og stejle bakker, som sender regnvandet ned i byen.

”Vi har sammen med Vejle Kommune og Vejle Spildevand gennemført et stort klimaprojekt i Vejle Østby, hvor vi har cirka 1.200 almene boliger. Men der er lang vej, til vi er i mål med at beskytte Vejle by. Det kræver store investeringer fra mange forskellige parter, og det vil tage lang tid,” fortæller Pia Lyngdrup Nedergaard og tilføjer:

”Lige nu står vi potentielt med 13 gode stuelejligheder i den bedste del af Vejle, som måske ikke kan lejes ud, fordi de ligger så udsat i forhold til oversvømmelser. Det skal vi jo have fundet en løsning på,” konstaterer Pia Lyngdrup Nedergaard, direktør i ØsterBo.

Hør Pia Lyngdrup Nedergaard fra ØsterBo fortælle om deres arbejde med klimaprojektet i Klimaparken i Vejle Østby

 

 

Læs senere artikler

Monsterregn i Esbjerg og Vejle: ”Vi slap billigt – men der skal gøres noget ved kloakkerne”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2979 )

0

Læseliste