12. NOV. 2024 KL. 10:21
Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"
12. NOV. 2024 KL. 10:21
For anden gang i år er ØsterBo ramt af oversvømmelser i flere af deres ejendomme i Vejle. Nu står de med vandskadede boliger og kælderrum. Og 13 lejligheder, de måske ikke kan få lejet ud.
”Det er ganske forfærdeligt, at vi for anden gang i år akut må evakuere beboere, fordi deres boliger er oversvømmet af regn, og vi nu igen står med et kæmpe renoveringsarbejde til flere millioner kroner,” fortæller Pia Lyngdrup Nedergaard, der er direktør i ØsterBo i Vejle.
Den 27. september blev Vejle ramt af massiv regn, som silede ned over byen i et helt døgn. De enorme mængder vand endte med at totalskade de selvsamme 13 stuelejligheder og kælderrum, som et skybrud i februar havde ødelagt.
Boligorganisationen havde i august lige fået de sidste beboere hjem i de nyrenoverede boliger i Tønnesgade i Vejle midtby, da himmelen åbnede sig over byen igen.
”Vi ved jo godt, at Vejle er udsat, når det regner, fordi vi ligger lavt i landskabet og er omgivet af højderygge, som sender vandet ned. Men vi havde intet varsel fået om, at det kunne ende i oversvømmelser af byen. Ej heller fra Vejle Kommunes højtvandsvagt, som følger nøje med i den slags vejr,” fortæller en tydeligt påvirket boligdirektør.
ØsterBo er ellers tilmeldt flere vejrapps, som bimler og bamler, når der er kritiske vejrforhold, der kan risikere at beskadige deres boligafdelinger. Får de varsel om længerevarende, kraftig regn, kører driftspersonalet ud og skærmer døre, vinduer og afløb af for at forebygge, at vandet ikke trænger ind i de udsatte boliger og kældre. Denne gang nåede sandsække og skodder ikke ud i tide.
”Vi fik først varslet sidst på eftermiddagen, så der var det bare om at få de berørte beboere ud i en fart. Vi kunne godt regne ud, at det var et spørgsmål om kort tid, før de pludseligt opståede vandmasser i gaderne flød ind i opgange og videre ind under deres hoveddøre,” forklarer boligdirektøren.
På kun 20 minutter stod vandet i 40 cm højde inde i boligerne, og beskidt kloakvand sprøjtede op fra toiletter og afløb i badeværelser – trykket i byens kloaksystem var blevet for stort. Møbler, køkkenudstyr, tøj, sko, bøger, støvsugere, som var opbevaret i gulvhøjde og i de nederste skabe, blev ødelagt af vand.
På den anden side af vejen sejlede indbo rundt i en meters højde i kælderen i de 135 opbevaringsbure, som er beboernes depotrum. Det store kælderrum var forvandlet til et stort mudret vandbassin, og alle tekniske installationer og industri-vaskemaskiner blev nok engang totalsmadret.
”Det kostede over seks millioner kroner at udbedre vandskaderne fra skybruddet i februar. Denne hændelse vurderer vi er 30 procent værre, så det kan blive rigtig dyrt. Værst er, at det endnu ikke afklaret, om vi er dækket af vores forsikring,” fortæller Pia Lyngdrup Nedergaard med bekymring i stemmen.
Artikel fortsætter længere nede
Vejle Kommune i top 3 over mest regn
Den 27. september fik Vejle ifølge DMI en gennemsnitsnedbør på 45,2 mm over et døgn.
Det gav dem en tredjeplads på top10-listen over de kommuner, der fik mest regn – kun overgået af Esbjerg og Fanø.
1. Fanø: 100,6 mm
2. Esbjerg: 69,9 mm
3. Vejle: 45,2 mm
Kilde: DMI
Hvornår er det et skybrud?
Forsikringsmæssigt er der tale om voldsomt skybrud, når nedbøren er så kraftig, at utilstoppede, normal konstruerede og vel vedligeholdte afløbssystemer ikke kan lede vandet væk. Udtrykt i regnmængder dækker forsikringen som hovedregel ved mere end 40 mm regn på et døgn (24 timer)
Kilde: Forsikringsguiden