27. NOV. 2024 KL. 08:55

Kommunal kovending sætter udviklingsplan på pause: ”Vi bliver nemt syv måneder forsinket”

Nørager

Nøragerblokkene kommer til at blive stående lidt endnu. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

Den første september skulle en større omdannelse af boligområdet Nørager i Sønderborg være gået i gang. Men i sidste øjeblik ændrer Sønderborg Kommune planerne, hvilket har skabt en større forsinkelse og en ekstraregning.

Planen var lagt. Bulldozerne stod klar, og beboerne var blevet genhuset. Alt var med andre ord gjort klar til, at der kunne trykkes på knappen, og udviklingsplanen af boligområdet Nørager i Sønderborg kunne gå i gang.

Planen havde været undervejs siden 2020, den var blevet godkendt af Boligministeriet i 2021, og den skulle endeligt været kommet i gang den første september 2024.

Men sådan skulle det ikke være. For den 13. august, blot lidt over to uger før omdannelsen skulle gå i gang, trækker kommunen i håndbremsen.

”Det er jo et lidt trælst tidspunkt. Vi havde en aftale på plads med en entreprenør, så vi får hurtigt kontaktet dem og fortalt, at vi lige må slå bremsen i,” fortæller Lisbeth Jakobsen, direktør i SALUS Boligadministration, der administrer Sønderborg Andelsboligforening.

Sønderborg Kommune finder nemlig i løbet af sommeren ud af, at der er en akut mangel på ungdomsboliger til at huse de mange nye studerende i byen. Optaget på Syddansk Universitet i Sønderborg er nemlig steget massivt de seneste år.

Derfor vil de undersøge, hvorvidt boligerne i Nørager kan laves om til en helt ny studieby. Og ambitionen kan Lisbeth Jakobsen sådan set godt forstå.

”Vi synes, det er ærgerligt, at det sker så sent i forløbet. Men vi har et godt samarbejde med kommunen, og som boligselskab har vi også en interesse i, at der kommer flere mennesker til byen,” siger Lisbeth Jakobsen.

Men Sønderborg Kommune må hurtigt indse, at økonomien i den nye plan ikke er holdbar. Derfor bliver planen endnu engang lavet om på et byrådsmøde den niende oktober.

Fagbladet Boligen har været i kontakt med Sønderborg Kommune, som skriver, at beboerne i Nørager ikke kommer til at bære udgifterne forbundet med forsinkelsen.

Flere år under vejs

For at forstå sagen spoler vi lige tiden tilbage til 2020.

Omdannelsen af Nørager startede nemlig, da området i 2020 blev udpeget som et omdannelsesområde, hvad der dengang blev kaldt et hårdt ghettoområde. Derfor blev boligselskabet pålagt at udvikle en plan, som kunne reducere andelen af almene familieboliger kraftigt.

Og i 2021 ligger der en plan klar, som bliver godkendt i Boligministeriet. Ti blokke skal rives ned i Nørager, og 550 beboere fordelt på 236 lejemål skal genhuses. I stedet skal der bygges 48 almene og 30 private rækkehuse.

”Det er noget, vi har brugt rigtig meget tid på. Det er jo en stor opgave, og der har været folk, der skulle flyttes ud. Det har været en kæmpe opgave i sig selv at få dem omplaceret. Det har der ligget rigtig mange timer i,” siger Lisbeth Jakobsen.

Med alt det forberedende arbejde på plads skulle omdannelse af Nørager være startet 1. september. Men sådan skulle de ikke gå, for den 13. august trækker Sønderborg Kommune i bremsen.

Det skal nu undersøges, hvorvidt der kan findes en privat investor, som vil investere i Nørager som studieby.

Sønderborg Kommune vil finde en privat investor, der skal bevare og omdanne otte af Nøragerblokkene til 540 studieboliger.

Det står dog hurtigt klar, at det ikke kan lade sig gøre, for økonomien vil ikke hænge sammen for en privat investor.

Jeg vil vurdere, det ikke er før første marts, vi kommer i gang. Hvis vi skulle have været i gang den første september, er det syv måneders forsinkelse

Lisbeth Jakobsen

Direktør, SALUS Boligadministration

Dobbelt kovending

I stedet beslutter byrådet på et møde den 9. oktober at arbejde videre ud fra en ny plan, hvor to af de ti blokke, der stod til nedrivning, renoveres og laves til studieboliger.

De resterende blokke skal igen rives ned, og Sønderborg Andelsboligforening kan vende tilbage til planen om at opføre 48 almene rækkehuse. De 30 private rækkehuse sløjfes.

En plan, Sønderborg Andelsboligforening godt kan se sig selv i, da de får deres 48 almene rækkehuse samt nogle nye naboer i studieboligerne.

Men selvom Sønderborg Andelsboligforening kan se sig selv i den nye plan, er det stadig en kovending, som ikke har været helt konsekvensfri for boligorganisationen.

For inden arbejdet kan starte, skal den nye plan godkendes i Boligministeriet, Landsbyggefonden, byrådet og Sønderborg Andelsboligforenings hovedbestyrelse.

Samtidig skal dele i udbud og meget af det forberedende arbejde starte forfra.

”Jeg vil vurdere, det ikke er før første marts, vi kommer i gang. Hvis vi skulle have været i gang 1. september, er det syv måneders forsinkelse,” siger Lisbeth Jakobsen.

Det er syv måneder med en tomgangsleje, der ifølge et referat fra et byrådsmøde i Sønderborg Kommune anslås til at koste 1,1 millioner kroner om måneden.

En udgift, som Sønderborg Kommune heldigvis ikke sender videre til beboerne.

Læs senere artikler

Boligdirektør: ”Vi skal huske at have mennesket i fokus”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Malte Henriksen 03983
Malte Dan Møller Henriksen

Malte Dan Møller Henriksen er journalist i BL’s kommunikationsafdeling, hvor han primært skriver artikler for Fagbladet Boligen. Derudover er Malte i gang med at færdiggøre sin uddannelse i Journalistik og Politik og Forvaltning på Roskilde Universitet.

Seneste Artikel

Kommunal kovending sætter udviklingsplan på pause: ”Vi bliver nemt syv måneder forsinket”

Malte Dan Møller Henriksen er journalist i BL’s kommunikationsafdeling, hvor han primært skriver artikler for Fagbladet Boligen. Derudover er Malte i gang med at færdiggøre sin uddannelse i Journalistik og Politik og Forvaltning på Roskilde Universitet.

Seneste Artikel

Kommunal kovending sætter udviklingsplan på pause: ”Vi bliver nemt syv måneder forsinket”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2986 )

0

Læseliste