22. MAR. 2024 KL. 13:02

Sundhedsminister: Alment projekt er et fremragende eksempel på nærhed i sundhed

BL 02289

Det var en interesseret sundhedsminister, der torsdag eftermiddag besøgte Aalborg Øst for at se nærmere på de borgernære sundhedstilbud. Foto: Malte Dan Møller Henriksen

Regeringen vil styrke det nære sundhedsvæsen. Her er sundhedshuset i Aalborg Øst et rigtig godt eksempel, lød det i går fra sundhedsministeren, da hun besøgte Himmerland Boligforening.

”Tilgængelighed og nærhed er udfoldet på fineste vis her i Aalborg Øst, i forhold til hvordan man har tænkt nærhed i sundhed sammen med boligpolitikken.”

Ordene falder fra indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V), efter hun i går blev vist rundt i det almene boligområde i Aalborg Øst for at se eksempler på, hvordan de arbejder målrettet med at bringe sundhedstilbud helt tæt på borgerne.

Det er regeringens store ambition at lande en sundhedsreform, der skal omstrukturere sundhedsvæsenet – og fokus er blandt andet på at rykke flere indsatser tættere på det levede liv.
 
Sundhedsministeren har tidligere på ugen gjort det klart, at der skal gøres noget ved uligheden i sundhed. En ulighed, der er særligt udtalt blandt beboerne i almene boligområder. Cirka dobbelt så mange almene beboere lider for eksempel af diabetes og KOL, som det er tilfældet blandt resten af befolkningen.

Vil man den ulighed til livs, er der brug for at styrke det helt borgernære sundhedsvæsen, lød det blandt andet fra Sophie Løhde i går, da hun landede i Nordjylland.  

Det gode eksempel

Netop nærhed i sundhed har de gode erfaringer med i Aalborg Øst og Himmerland Boligforening.

I boligområdet arbejder de – i tæt samarbejde med kommunen og regionen – med at løfte beboernes sundhed og bringe sundhedstilbuddene tæt på borgerne. En hjørnesten i den indsats er et sundhedshus, der ligger i hjertet af boligkvarteret – men benyttes af borgere i hele Nordjylland.

Flankeret af Bente Graversen, direktør for Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune, viste vicedirektør i Himmerland Boligforening, Claus Bjørton, ministeren rundt i rækken af forskellige tilbud, som Sundheds- og Kvarterhuset rummer – herunder alment praktiserende læger, kommunens indsatser og speciallæger, boligsociale tilbud og fitnesscenter. Man har altså samlet flere funktioner under ét tag.

Et initiativ, som ministeren ser perspektiver i, fordi man blandt andet når en gruppe borgere, man har svært ved at nå med de nuværende tilbud.

”Vi er i fuld gang med at planlægge en kommende sundhedsreform, hvor et af hovedformålene er at styrke det nære sundhedsvæsen. Det her er jo et fremragende eksempel på, hvordan man både kan levere noget nærhed og tilgængelighed, samtidig med at man løfter sundhedsindsatsen for grupper af mennesker, der ikke på samme måde som andre går til lægen eller benytter sundhedstilbud.”

BL 02259

1 / 2Sundheds- og Kvarterhuset i Aalborg Øst er kommet til verden i et tæt samarbejde med kommunen, som direktør for Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune, Bente Graversen, kunne fortælle. Foto: Malte Dan Møller Henriksen

BL 02293 (1)

2 / 2Det er særligt udviklingschef i Himmerland Boligforening, Sven Buch, der står bag tankerne om Sundheds- og Kvarterhuset. Han fortalte ligeledes om, hvordan Aalborg Øst har åbnet boligområdet med renovering af boliger og et nyt bydelscentrum op. Foto: Malte Dan Møller Henriksen

"Det her er jo et fremragende eksempel på, hvordan man både kan levere noget nærhed og tilgængelighed, samtidig med at løfte sundhedsindsatsen for grupper af mennesker, for hvem, det er dokumenteret, ikke benytter en række sundhedstilbud på samme måde som andre tilsvarende grupper, eller som for eksempel ikke kommer til læge."

Sophie Løhde (V)

Sundhedsminister

Læs senere artikler

Nærhed i sundhed er helt afgørende

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Godt eksempel på nytænkning

Undervejs lagde Sophie Løhde vægt på, at det ikke skal være postnummeret, der afgør adgangen til sundhedstilbud. Og her kan det give mening at tænke politikområder sammen.  

”Potentialet ligger i langt højere grad i at formå at tænke boligpolitik og sundhedspolitik sammen. En vigtig del i vores arbejde med en kommende sundhedsreform er at få opbygget det nære sundhedsvæsen, fordi der i dag, for rigtig mange borgere, er alt for langt til egen læge. Nogle bliver eksempelvis sendt ud på lange ture for at komme til kontrol i et ambulatorie, som for eksempel kunne være løst tæt på borgerens eget hjem – og nogle gange også i borgeneres eget hjem.”

Du har tidligere udtalt, at der vil være brug for at nytænke måden at gå til sundhed på. Kan et eksempel som Aalborg Øst være en del af den nytænkning, når det kommer til at øge de nære sundhedstilbud?

”Det kunne det bestemt. Det er også, hvad jeg tager med hjem til god inspiration – hvordan vi kan tænke fremtidens sundhedsvæsen.”

”Her er to helt oplagte gevinster i forhold til både at levere nærhed og tilgængelighed i al almindelighed, men med den helt særskilte unikke del, man har opnået her, med at kunne nå grupper af borgere, for hvem der i dag er for dårlige sundhedstilbud – eller som ikke selv rækker ud og bruger eksisterende sundhedstilbud.”

Anvendelsen stiger


I Himmerland Boligforening er erfaringen, at når sundhedstilbud rykker ind i boligområdet, så stiger anvendelsen også.

Og når man først har kontakt til borgeren, er det muligt at tage snakken med borgeren om flere af de tilbud, som sundhedshuset rummer.

”Boligorganisationernes rolle er meget interessant, i forhold til hvis sundhedstilbuddene skal rykke tættere på, hvor mennesker bor. Her vil vi meget gerne belyse, hvad vi kan bidrage med, og hvilke konkrete tiltag vi har oplevet, der har stor effekt,” lød det fra Claus Bjørnton i forbindelse med besøget.

”Samarbejdet med Aalborg Kommune og Region Nordjylland har været fuldstændig afgørende, da vi har en stor fællesmængde. Det har vi dels løst organisatorisk ved stærke partnerskaber med fokus på fremskudte indsatser og forebyggelser – men også i forhold til at der er kommet mange flere behandlende tilbud i lokalområdet,” slutter vicedirektøren i Himmerland Boligforening.

Om skribenten

Jbn Niklas Asp 00579
Niklas Asp Nielsen

Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen, skriver om den almene sektor og er samtidig en del af presseteamet i BL.

Seneste Artikel

Boligforening uddanner medarbejdere til at spotte demens og hjælpe beboere

Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen, skriver om den almene sektor og er samtidig en del af presseteamet i BL.

Seneste Artikel

Boligforening uddanner medarbejdere til at spotte demens og hjælpe beboere

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2979 )

0

Læseliste