11. MAR. 2024 KL. 13:27
Nu er Danmarkshistoriens største nedrivning overstået
11. MAR. 2024 KL. 13:27
Det har taget to år og tre måneder at rive de fem ikoniske højhuse ned i Brøndby Strand. Men nu er sidste betonelement i de 300 boliger pillet ned, og det er ifølge beboertalsmand, boligorganisationer og fagfolk gået godt.
Over to år skulle det tage at rive de fem ikoniske PCB-ramte højhuse ned i Brøndby Strand. Nu er det endelig slut - og Brøndby Strand har i dag fået en ny skyline.
300 boliger er fortid. 10.000 betonelementer er hejset ned fra de 16-etagers højhuse, og mere end 30.000 ton PCB-inficeret beton er fragtet til Holland til rensning for miljøgiften.
Brøndby Strand-projektet kan skrive sig ind i historiebøgerne som Danmarks største nedrivning til dags dato.
”Vi kan alle være stolte af at være nået så flot i mål. Og det skyldes primært et megasejt samarbejde på tværs af boligorganisationer, beboere, Brøndby Kommune, entreprenør og fagfolk. Vi har haft næsen i sporet hele vejen og været meget forstående og solidariske overfor hinandens udfordringer undervejs,” fortæller Ulrik Brock Hoffmeyer, der er administrerende direktør i BO-VEST.
BO-VEST administrerer boligorganisationen Tranemosegård, der sammen med boligorganisationerne PAB og BAB var ejere af de nu nedlagte højhuse.
Boligdirektøren forklarer til Fagbladet Boligen, at de siden 2017 har vidst, at det var uundgåeligt, at de fem ikoniske højhuse skulle rives ned. I forundersøgelser til en stor renovering af de fem store blokke fandt man et forhøjet PCB-niveau i fugemassen og på betonoverfladerne i hele byggeriet, som de hverken teknisk eller økonomisk forsvarligt kunne renovere sig ud af.
”Vi kunne heller ikke bare sprænge de PCB-inficerede højhuse i luften. Vi blev nødt tiI at pille betonelementerne ned ét efter ét for at undgå, at PCB-miljøgiften spredte sig i luften. Så det har været et fysisk nedrivningsprojekt, som har kørt fra august 2021 til november 2023,” forklarer Ulrik Brock Hoffmeyer.
I dag står de fem byggetomter klar til nye byudviklingsprojekter, som skal være med til at skabe et mere sammenhængende Brøndby Strand.
Læs historien bag de ikoniske højhuse i Brøndby Strand her
Artiklen fortsætter under billederne
OM NEDRIVNINGEN
- Den samlede tilbudssum for nedrivningen var 118.500.000 kr. inkl. moms
- Landsbyggefonden har betalt hovedparten af nedrivningen af de fem højhuse.
- Den fysiske nedrivning startede i august 2021 og sluttede i september 2023. Herefter reetablering af byggepladsen.
- Bygherre: De tre boligorganisationer BAB, PAB, Tranemosegård
- Entreprenør: Kingo Karlsen A/S
- Rådgivere: Bygherrerådgiver: sbs rådgivning A/S og teknisk rådgiver: WSP Danmark A/S
- Nedrivningen er en del af HP4 – Helhedsplan 4, der inkluderer renovering af de resterende syv højhuse og renovering af alle lavhusene i hele Brøndby Strand Parkerne
- Hvert hus var på 16. etager med 60-64 lejligheder
- Brøndby Strand området blev tegnet af arkitekterne Svend Høgsbro og Thorvald Dreyer og opført i årene 1968 til 1974