05. MAR. 2024 KL. 08:35

Boligafdelinger oversvømmet under stormflod: ”Dybt frustrerende”

SALUS Vand

Ejendomsfunktionærer i SALUS fylder sandsække før stormfloden i oktober 2023. Foto SALUS

Medarbejdere i SALUS og Bovia gik i aktion under stormfloden i 2023. To almene boligafdelinger blev oversvømmet. Den ene er stadig ramt.

Ejendomsfunktionærer i SALUS fyldte tusindvis af sandsække i dagene inden stormfloden i oktober 2023. Den sønderjyske boligadministrator har almene boliger på havnefronten i Sønderborg, Aabenraa og Gråsten, og sandsækkene skulle beskytte dem mod vandmasserne. I Gråsten ligger boligerne en meter fra vandet, og de blev sikret ekstra med plader og presenninger.

”Medarbejderne har gjort en stor indsats. Folk stiller op, rykker ud og sikrer boligerne. De har virkelig kæmpet for det. Det er ikke første gang, vi sikrer vores boliger mod vandstigning, og det har altid virket tidligere,” siger Brian Skou Juhler Larsen, der er teknisk chef i SALUS Boligadministration

Men stormfloden blev den mest voldsomme i mere end 100 år, og vandet nåede i Sønderjylland to meter over normal vandstand. Det lykkedes at holde vandet ude i Aabenraa og Sønderborg, men beboerne i 15 familieboliger i Gråsten fik 20 centimeter vand i stueetagen.

Sikrede teknik og eltavler

Vandet steg også mere end forventet i Kolding. Dagen før havde ejendomsleder Michael Bæk Rosendal og hans kolleger sikret en etageejendom midt på havnen. Den ejes af AAB Kolding, der administreres af Bovia. I stueetagen er der parkeringshus og teknik-rum med eltavler helt nede i gulvhøjde.

”Vi sikrede teknikrummet med sandsække, så eltavlerne ikke ville blive ødelagt. Det var godt, for vandet steg 25 centimeter over gulvhøjde,” siger Michael Bæk Rosendal, ejendomsleder i AAB/Bovia.

I løbet af natten overraskede vandstigningen også i Kolding Å og oversvømmede 12 almene ungdomsboliger i midtbyen.

”Tidligt lørdag morgen tager fire af vores lokale ejendomsfunktionærer på eget initiativ ud for at besigtige skaderne og hjælpe de unge med at flytte vigtige ejendele og få dem genhuset. Man kan kun være stolt over sådan nogle medarbejdere,” siger Michael Bæk Rosendal.

De unge blev genhuset i ledige ungdomsboliger. Siden har de beskadigede boliger fået nye gulve og tekøkkener, og i starten af februar flyttede de unge tilbage.

Artiklen fortsætter efter billedet. 

Ejendomsfunktionærer Sikrer Boliger I Gråsten Andelsboligforening Før Stormfloden I Oktober 2023

1 / 2Ejendomsfunktionærer sikrer boliger i Gråsten Andelsboligforening før stormfloden i oktober 2023. Foto SALUS

Forhøjet Vandstand Efter Stormflod Ved Almene Boliger I Gråsten Andelsboligforening. Foto SALUS

2 / 2Forhøjet vandstand efter stormflod ved almene boliger i Gråsten Andelsboligforening. Foto SALUS

Læs senere artikler

Boligdirektør: ”Driftspersonalet har fingeren på pulsen med beboerne”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Genopbygning bremset af forsikringsspørgsmål

I Gråsten er det kun beboerne i en enkelt bolig, der er flyttet tilbage. De andre er stadig genhuset, blandt andet i sommerhuse og hos familie.

Det hænger sammen med, at beboernes ødelagte indbo dækkes af stormflodsordningen, der administreres af Naturskaderådet. Det er dog beboernes eget forsikringsselskab, der skal besigtige skaderne, og indboet måtte ikke flyttes før besigtigelsen.

Det har bremset genopbygningen. Der gik næsten tre måneder før alle boliger var besigtiget, fortæller Brian Skou Juhler Larsen.

”Det er dybt frustrerende for beboerne. Her bor mange ældre, og det slider på dem at være genhuset. Vi har affugtet lejlighederne fra starten, men alt vandet ligger i konstruktionerne, og for at åbne op i konstruktionen skal vi have indboet ud, men det kunne vi ikke, før beboernes forsikringsselskab havde besigtiget skaderne,” siger Brian Skou Juhler Larsen.

Ventetiden giver et betydeligt huslejetab for Gråsten Andelsboligforening, der ejer boligerne. Den har i alt 720 boliger.

”Da boligerne er ubeboelige, kan vi ikke opkræve husleje, så boligforeningen hænger på et huslejetab hver måned. Det betyder rigtigt meget i sådan en lille boligforening, når 15 boliger ikke betaler husleje, og det huslejetab dækkes ikke af vores forsikring,” siger han.

Kan være lang ventetid på taksator

Det kan være svært at fremskynde processen for en boligorganisation, der rammes af stormflod. Det forklarer Poul Jensen, sekretariatschef i Naturskaderådet.

”Det er ikke ualmindeligt, at det kan tage lang tid før taksator kan besigtige en skade efter en stormflod som i oktober 2023. Der vil typisk også være mange stormskader, som skal håndteres af de samme medarbejdere i forsikringsselskaberne som dem, der håndterer stormflodsskader,” siger Poul Jensen.

”Boligselskabet og beboerne har selvfølgelig en interesse i, at besigtigelsen sker hurtigt, men der kan være gode grunde til, at forsikringsselskabet ikke har mulighed for at handle hurtigt, for eksempel et stort antal sager. Stormflodsordningen er en offentlig ordning, og det er vigtigt, at dokumentationen er grundig, så ingen får mere eller mindre i erstatning, end de er berettiget til,” siger Poul Jensen.

Kommune har planer om sikring mod stormflod

SALUS forventer, at den næste bolig står klar til indflytning den 4. marts. Efter planen flytter de sidste beboere hjem i slutningen af maj.

Brian Skou Juhler Larsen håber, at Sønderborg Kommune snart udvikler konkrete planer for at sikre havnefronten mod stormflod, så skaderne ikke sker igen.

I februar har kommunen afholdt et dialogmøde med områdets beboere i boligafdelingens fælleshus om planerne.

”Nu skal der snart ske noget. Der er snakket om at stormflodssikre området i lang tid, og nu kom skaderne,” siger Brian Skou Juhler Larsen.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3011 )

0

Læseliste