15. MAJ. 2024 KL. 10:00

Ny klub bringer foreningslivet helt tæt på pigerne i de udsatte boligområder

Randers Nord IF 1

Da Randers Kommune og Bysekretariatet inviterede til åben træning i Nordbyen, kom mellem 20-40 børn til træning. Det gjorde kommunen opmærksom på efterspørgslen. Foto: Malte Dan Møller Henriksen

Randers har fået en ny fodboldklub. En klub, der bringer foreningsidrætten helt tæt på de borgere, der ikke kommer til den.

”Hun bor lige her rundt om hjørnet, måske 100 meter væk.”

Get2sport- og boligsocial medarbejder, Jarek Bielawski, taler om en seksårig pige, der kommer cyklende forbi Nørrevangsskolens fodboldbane i Nordbyen i Randers.

I det kølige, men solskinsfyldte, vejr er hun på vej til fodboldtræning i byens nyeste fodboldklub: Randers Nord IF.

Klubben er en del af Danmarks Idrætsforbunds initiativ get2sport, som har til formål at bringe idrætten og foreningslivet helt tæt på dem, der ellers kan have svært ved at komme til den.

”Det startede et par år tilbage, hvor vi kunne konstatere, at der var mange børn og unge fra området, som ikke fandt vej til byens eksisterende klubber,” siger projektleder for Bevæg dig for livet i Randers Kommune, Jesper Bjørn Jakobsen.

Et problem, der ikke kun gør sig gældende i Randers. Børn og unge fra landets udsatte boligområder er generelt underrepræsenterede i foreningslivet og idrætsfællesskaber.

Og det er i særlig grad pigerne, der ikke kommer ud og bliver en del af foreningsidrættens fællesskab.

Men her på fodboldbanen, der på tre ud af fire sider omkranses af boligblokke, er Randers Nord IF lykkes med at få særligt pigerne ind. En kendetegnende succes for get2sport indsatsen, der for nylig vandt ligestillingsprisen ’Be Equal’ ved #BeInclusive EU Sport Awards 2023.

”Jeg har været til alle træningerne, og jeg tror, at opdelingen er 60-40 eller 70-30 i pigernes favør, hvilket jo bare er skønt,” fortæller Jarek Bielawski.

Siden 2021 har get2sport-foreningerne ifølge Danmarks Idrætsforbund oplevet en fremgang på 30 procent i antallet af piger, der er medlemmer af idrætsfællesskaberne.

HVAD ER EN BOLIGSOCIAL INDSATS?

En boligsocial indsats er en områdebaseret social indsats, der målrettet adresserer de udfordringer, der gør sig gældende i udsatte almene boligområder.

Offentlige og civile kræfter i boligområdet og det omkringliggende lokalsamfund bliver mobiliseret ud fra en helhedsorienteret tilgang og involverer et bredt udsnit af aktører fra bl.a. boligorganisation, kommune, politi og frivilligorganisationer.

Landsbyggefonden finansierer hovedparten af de boligsociale indsatser i Danmark.

Læs mere om boligsociale helhedsplaner på Landsbyggefondens hjemmeside.

Randers Nord IF 2

Jarek Bielawski havde regnet med, at han skulle stå for træningen et godt stykke tid, men allerede efter en måned styrer de unge trænere slagets gang. Foto: Malte Dan Møller Henriksen

En at spejle sig i

Det har ikke været et mål i sig selv, at Randers Nord IF skulle være en klub med flere piger end drenge, men et resultat af en klub, der er åben og inkluderende for alle.

”Vi har målrettet aldersgruppen 6-12 år, og så er alle velkomne, uanset køn og liv,” siger Jarek Bielawski.

Samtidig har det dog været klart at for at skabe en klub og et miljø, som alle føler sig velkomne i, skal der være rollemodeller for alle.

”Det har selvfølgelig været meget bevidst, at der på holdet af de unge trænere både er hankøn og hunkøn, fordi man spejler sig altid i nogle, og der er det vigtigt, at de mindre piger kan spejle sig i nogle af de store piger,” fortæller Jesper Bjørn Jakobsen.

En af de unge trænere er 16-årige Julie Jakobsen. Hun har ikke selv den store erfaring med fodbold, men hun er stolt over at kunne være med til at skabe Nordbyens egen fodboldklub.

”Vi har manglet noget heroppe. Randers har andre klubber, men de ligger for langt væk til, at seks- til otteårige kan cykle, og hvis forældrene heller ikke har tid, er det nemmere, at de kan komme herover på Nørrevangsskolen, som ligger lige uden for døren,” siger Julie Jakobsen.

Nordbyens helt egen klub

Ejerskab, ejerskab, ejerskab. Sådan kan Randers Nord IF’s tilgang meget vel beskrives. For er der en ting, der ligger Jarek Bielawski og Jesper Bjørn Jakobsen på sinde, er det, at Nordbyens børn, unge og voksne selv er med til at forme deres nye klub.

Derfor skal de have indflydelse på alt, fra hvordan klubrummet, der lige nu mest er et tomt lokale med bolde, skal se ud, til hvad klubbens vedtægter skal baseres på.

”De unge trænere har været med til at bestemme, hvilke værdier klubben skal have, som at der skal ikke være mobning, der skal være plads til alle og sådan nogle ting,” siger Jarek Bielawski og fortsætter med et smil:

”Jo mere de er inde over, jo mere ejerskab får de over klubben, så de forhåbentlig kan gøre mig arbejdsløs.”

At være med til at skabe noget fra bunden og det ansvar, som Randers Nord IF giver, er med til at gøre arbejdet givende for Julie Jakobsen.

”Det er bare fedt, at vi kan få lov til at starte noget her i Nordbyen og måske få nogle flere ud i gode det vejr, men også, at man kan danne nogle relationer til nogle, som er mindre end en selv,” siger hun.

En vigtig pointe ifølge Jesper Bjørn Jakobsen. For idrætten og foreningslivet kan nemlig mere end bare motion.

”Det handler ikke bare om, at de kommer til fodbold. Det handler om at lære at tage ansvar og være en del af et fællesskab,” siger Jesper Bjørn Jakobsen.

Randers Nord IF 3

Julie Jakobsen har ikke selv spillet fodbold, men spiller en vigtig rolle i klubben som socialtræner og forbillede. Foto: Malte Dan Møller Henriksen

Samarbejde er nemt, når alle er enige

Randers Nord IF er et projekt med mange mødre. For selvom det er Danmarks Idrætsforbund, der med get2sport-indsatsen har ydet et stort bidrag, står de ikke alene.

”Vi har rigtig mange tråde ud. Vi har fat i bydelsmøderne, venligboerne, Nørrevangsskolen, fritidshjem, afdelingsbestyrelser og sådan. Den boligsociale helhedsplan er også meget interesseret i, at man får det her op at køre, så der kommer gang i det lokale foreningsliv,” siger Jarek Bielawski.

Et af de bidrag, som den boligsociale helhedsplan har ydet, er ansættelsen af ung-trænere. Ung-trænerne er ansat med de midler, som den boligsociale helhedsplan har til indsatsen med lommepengejob.

Et samarbejde, der er nemt, fordi alle har et fælles mål om at skabe bedre rammer for borgerne i det nordlige Randers.

”Vi mødes omkring bordet, og alle kan se, at det her giver mening. Så er det at finde ud af, hvordan vi hver især kan tappe ind i den dagsorden, og hvordan vi kan bringe ressourcer i spil for at lykkes med det. Det er megafedt,” siger Jesper Bjørn Jakobsen.

Læs senere artikler

Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Malte Dan Møller Henriksen BL
Malte Dan Møller Henriksen

Malte Dan Møller Henriksen er journalist i BL’s kommunikationsafdeling, hvor han primært skriver artikler for Fagbladet Boligen. Derudover er Malte i gang med at færdiggøre sin uddannelse i Journalistik og Politik og Forvaltning på Roskilde Universitet.

Seneste Artikel

Ekspertgruppe: De almene boliger indeholder et arkitektonisk potentiale

Malte Dan Møller Henriksen er journalist i BL’s kommunikationsafdeling, hvor han primært skriver artikler for Fagbladet Boligen. Derudover er Malte i gang med at færdiggøre sin uddannelse i Journalistik og Politik og Forvaltning på Roskilde Universitet.

Seneste Artikel

Ekspertgruppe: De almene boliger indeholder et arkitektonisk potentiale

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste