08. MAJ. 2024 KL. 12:00

Ejendomsvurderinger: BL har tæt samarbejde med SKAT

PGM 31 .00 11 02 23.Still001

Claus Houmann, direktør for Vurderingsstyrelsen. Foto: BL

De foreløbige ejendomsvurderinger er udsendt, og her er der overraskelser for nogle. SKAT og BL - Danmarks Almene Boliger har et tæt samarbejde om at afdække, hvad der kan være årsagerne til tilsyneladende uforklarlige udsving. Det letter arbejdet for både boligorganisationerne og skattemyndighederne.

Det er næppe en overraskelse for nogen i Danmark, at det har givet mange udfordringer og forsinkelser at lave et nyt system for ejendomsvurderinger, som er grundlaget for de fremtidige ejendomsskatter.

De seneste vurderinger er mere end ti år gamle, men nu er der etableret et nyt vurderingssystem, også for erhvervsejendomme, som de almene boliger er en del af.

De foreløbige vurderinger blev udsendt i december, og mange var overraskede over de markante stigninger.

Med til historien hører dog også, at skattepromillerne nedsættes, så selv om ejendomsvurderingen stiger meget, så stiger skattebetalingen ikke på samme måde.

”Set over landet som helhed falder grundskyldspromillen fra 24 til 7,4, så selv hvis ejendomsvurderingen mere end fordobles, så vil skattebetalingen ikke stige. Samtidig er der i 2024 et loft, så ejendomsskatterne ikke kan stige med mere end 2,8 procent,” siger seniorøkonom i BL, Vibeke Borch Henning, og fortsætter:

”På længere sigt er der en stigningsbegrænsning på 3,5 procent for almene boliger, hvilket er lavere end de 4,75 procent, som gælder for andre ejendomme. Det skyldes, at der tilbage i 2017 blev politisk aftalt et særligt loft over skattebetalingen i den almene sektor.”

Selv om loftet over hele den almene sektors skattebetaling giver en vigtig tryghed, så har de nye ejendomsvurderinger nogle steder givet anledning til usikkerhed og undren.

Derfor har BL og SKAT indledt et tæt samarbejde, hvor de sammen ser ned i de konkrete vurderinger og data for alle de 43.000 ejendomme, som den almene boligsektor består af.

”Formålet med samarbejdet er at finde nogle systematiske udslag, som måske er udtryk for fejlregistreringer eller andet, som betyder, at vurderinger ikke er retvisende. Dette kan rettes administrativt, hvilket både for boligorganisationerne og SKAT er bedre end bureaukratiet med mange enkelthenvendelser og afgørelser. Samtidig kan arbejdet give vigtig viden til begge parter,” siger Vibeke Borch Henning.

En tæt samarbejdspartner i dette forløb er Vurderingsstyrelsen, og i denne udgave af Alment Inside fortæller Vurderingsstyrelsens direktør, Claus Houmann, om arbejdet med vurderingerne.

Se programmet som video her:

Eller lyt som podcast lige her:

Du kan også vælge at lytte og abonnere på Spotify eller Apple Podcast.

Man kan løbende følge BL’s arbejde med ejendomsskatterne - klik her - hvor der også kan rettes henvendelser til BL med spørgsmål til ejendomsvurderingerne både generelt og i konkrete sager, hvor BL også varetager kontakten til Vurderingsstyrelsen og andre relevante parter.

Alment Inside

Alment Inside er BL's digitale magasin, der giver dig indblik, indsigt og perspektiv på de vigtigste historier, der rører sig i den almene sektor lige nu og lidt længere ude i horisonten.

Vi inviterer egne eksperter og eksterne gæster ind for at fortælle og kaste lys over emner, der vedrører vores medlemmer og beboere.

Du kan abonnere på magasinet som video på YouTube og som podcast på SpotifyApple eller der, hvor du henter dine podcasts.

Læs senere artikler

Om skribenten

Lars Græsborg Mathiasen BL
Lars Græsborg Mathiasen

Lars er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Ejendomsvurderinger: BL har tæt samarbejde med SKAT

Lars er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Ejendomsvurderinger: BL har tæt samarbejde med SKAT

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste