19. JUN. 2024 KL. 09:00

Jesper Fisker: Der er meget mere sundhedspotentiale i de almene boliger

BL 04140

Jesper Fisker, direktør for Kræftens Bekæmpelse og tidligere formand for Sundhedsstrukturkommisionen i debat på Folkemødet. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

Efter endt rapportering har Jesper Fisker, nu forhenværende formand for Sundhedsstrukturkommissionen, mulighed for at reflektere over indtrykkene fra granskningen af sundheden – og han er begejstret over det potentiale, han ser i de almene boliger.

Et løfte er et løfte - og det skal man holde! Det må være mantraet for Jesper Fisker, da han for et år siden på Folkemødet under et interview til Alment Inside lovede, at der ville blive en opfølgning samme sted et år senere, når Sundhedsstrukturkommissionen havde afsluttet deres arbejde. 

“Det er rart, at der er nogle, der holder, hvad de lover,” som Jesper Fisker selv konstaterer med et smil, da det aftalte interview går i gang. 

I mere end et år har Jesper Fisker og resten af Sundhedsstrukturkommissionen gransket et sundhedsvæsen, de mente, de kendte ret godt. Og alligevel er der ting, der står endnu mere klart for ham og hans kolleger. 

“Jeg er blevet endnu mere overbevist om, hvor meget sundhed, der defineres i de almene boliger. Det er helt åbenlyst, at der bor 1 million mennesker, som sundhedsmæssigt har større udfordringer end gennemsnittet. Så hvis man overhovedet vil noget med nærhed i sundheden, så er det der, man skal tage fat.” 

Vi skal have nærhed i sundheden. Det er blevet en sætning, der er blevet gentaget så mange gange, at de fleste, der beskæftiger sig med emnet, kan den i søvne. 

Det er der så også en god grund til, hvis man spørger manden, der har stået i spidsen for den største granskning af den danske sundhedsstruktur i årtier. 

“I er jo allerede godt i gang” 

Når nu diagnosen er stillet – at der i udtalt grad mangler nærhed i sundheden i særligt de almene boligområder - så er Jesper Fisker så til gengæld også blevet bekræftet i, at der allerede er masser af gode eksempler på, hvordan man har fundet løsninger på udfordringerne i den almene sektor. 

“Et område, hvor jeg måske er blevet lidt overrasket og reflektion fra min side er, hvor meget de arenaer kan tilbyde som løsningsmulighed. Der er allerede rigtig meget sundhed derude med sundhedshuse i Aalborg Øst og mange andre steder. Og jeg tror, vi kan få meget mere sundhed ud i de almene boliger ved at bruge dem som en slags facilitator for fælles sundhedsinitiativer,” siger Jesper Fisker og fortsætter: 

“Vi foreslår jo en relativ dramatisk omlægning af sundhedsinvesteringerne. De sidste 20 år har vi fokuseret på det højt specialiserede med stor succes. De næste 20 år skal vi fokusere på det nære, udenfor sygehusene, men i tæt samarbejde med sygehusene. Der får I en vigtig rolle, for en af de arenaer, hvor der er mest brug for sundhedstilbud, det er i jeres boligområder. I er nærmest en manifestation af uligheden i sundheden,” lyder det fra Jesper Fisker. 

Skal ikke genopfinde de vise sten 

Når Jesper Fisker peger på de tilbud, han allerede ser som gode eksempler på nærhed i sundheden, så sætter han også fokus på, at der er en masse at bygge på - og at man dermed ikke skal starte fra nul, når fremtidens sundhedstilbud skal strikkes sammen. 

“I har noget at tilbyde. Vi behøver jo ikke genopfinde de vise sten, men trække på de erfaringer, der allerede er. Man skal kunne behandles så tæt på sit hjem, som overhovedet muligt. Det stiller krav til, hvor vi leverer sundheden, og det har man vist, hvordan man kan gøre i de almene boligområder.” 

Derfor skal sundhed og boligpolitik også trækkes tættere sammen, hvis man spørger Jesper Fisker. For det nytter ikke noget at asfaltere der, hvor der allerede er lagt en vej. 

“Der er allerede en infrastruktur, som man med stor fordel kan bygge oven på og trække på i de almene boliger. Ved at bruge dem, kommer man langt. Det har vi også lagt op til i vores rapport, at man kigger på. Sundhedshuse, fællesskaber - alt det har I allerede arbejdet med i de almene boliger.” 

Nu skal politikerne holdes til ilden 

Med rapporten afleveret til regeringen har Jesper Fisker og hans kolleger kun mulighed for at se til og på, mens det politiske slagsmål om strukturer, ressourcer og finanser tager til. En ting håber han dog vil ske – nemlig at samtalen ikke kun kommer til at handle om det. 

“Politikerne skal holdes til ilden og huskes på, at det handler om borgerne og deres sundhed. Det går kun den gale vej lige nu, så det er afgørende, at der sker noget omkring den nære sundhed. Vi skal have sammenhæng mellem de forskellige aktører og skal sikre, at de trækker på samme hammel, for det er borgerne og beboerne, der kommer i klemme, hvis vi ikke gør,” lyder advarslen fra den tidligere formand. 

Se hele interviewet med Jesper Fisker på Folkemødet lige her:

Du kan også lytte til interviewet som podcast her:

Du kan også vælge at lytte og abonnere på Spotify eller Apple Podcast.

Læs senere artikler

Sundhedsstrukturkommission: Vi skal have sundhed ud til de borgere, der har mest brug for det

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Når indlæggelser bliver til udlæggelser

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Kommune rykker helt ind i opgangen i boligområde for at løfte beskæftigelse og sundhed

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Lars Græsborg Mathiasen BL
Lars Græsborg Mathiasen

Lars er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Sundhedsminister: Nu skal boligpolitik og sundhed tænkes sammen

Lars er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Sundhedsminister: Nu skal boligpolitik og sundhed tænkes sammen

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste