19. JUN. 2024 KL. 09:00

En almen grundlovsbevægelse er født

Grundlov15 (1)

Demokratiet blev fejret i de almene boligområder. Foto:Katrine Nadia Jørgensen

Over hele landet har Grundlovsfesten banet vejen for nye venskaber og flere beboerdemokrater.

Der blev for alvor sat strøm til demokratiet, da hele 53 almene boligafdelinger på tværs af landet fejrede Grundlovsdag. Alt fra folkeskoler til boligafdelinger var nemlig gået sammen for at styrke den demokratiske bevidsthed med en række grundlovsfester i boligområderne.  

Demokrati foregår ikke kun mellem valgene. Der er mange demokratiske strukturer i hverdagen, og her er grundlovsfesterne en måde at give næring til netop de strukturer og mødes om demokratiet.

Det var første år, at den almene sektor tog del i Grundlovsfesten – men det er bestemt ikke sidste. Her er demokratiet nemlig en hjørnesten, og spørger man grundlægger og leder af Grundlovsfesten, Olav Hesseldahl, er det kun begyndelsen på en grundlovsbevægelse.

”Den almene sektor og boligorganisationerne har virkelig grebet idéen og gjort grundlovsfesterne til deres helt egne. Der er virkelig musik i samarbejdet med BL, og jeg kan mærke, vi har ramt noget fælles her. Man kan sige, vi har et åndeligt slægtskab, fordi vi er demokratisk funderet, men der er to ting, der særligt har overrasket mig. Det er bredden og dybden,” siger Olav Hesseldahl.

”Bredden, fordi det blev til 53 Grundlovsfester i boligområder rundt i hele landet. Det er langt flere, end jeg turde håbe på, og jeg er helt overbevist om, at endnu flere kommer til at gribe den næste år. Dybden handler om, hvordan man på tværs af boligafdelinger får det til at lykkes sammen som i for eksempel Herlev. Eller hvordan man i Rødovre har fokus på børnedemokrati. Der var en helt fantastisk energi,” fortsætter han.

Fortsætter det gode partnerskab

I BL er man også glade for den store opbakning til Grundlovsfesten.

”Vi gik ind som partnere i Grundlovsfesten, fordi den almene sektor er en stor demokratisk muskel. Med Grundlovsfesten fejrer vi det demokrati, der hver dag udspiller sig i boligområder og i vores samfund. Vi er glade for, at mange boligorganisationer allerede i år greb ideen om en Grundlovsfest og gjorde det til deres helt egen,” siger Rikke Lønne, der er afdelingschef for strategisk udvikling og samarbejde i BL – Danmarks Almene Boliger.

Samarbejdet med Grundlovsfesten fortsætter til næste år, og her vil der være mulighed for, at endnu flere boligorganisationer kan være med til at fejre demokratiet.   

Fik besøg af Det Kongelige Teater

Et af de boligområder, hvor der var godt gang i Grundlovsfesten, var i 3B’s boligafdeling Højstensgård i Herlev. Det myldrede med mennesker, og godt 200 var mødt op for at tage del i festen.

”Det er en tradition for beboerne at samles til havefester, fastelavnsfester og meget andet. Men corona satte en stopper for mange sammenkomster. Grundslovsfesten viste os, at det igen kunne lade sig gøre at samle mange mennesker om noget af det vigtigste i verden lige nu - demokratiet,” siger Iris Gausbo, der er forperson for boligforeningen 3B.

Derfor håber hun, at flere festdeltagere får lyst til at blive en del af det beboerdemokrati, der former livet i de almene boliger.

I 3B fik fejringen samtidig et ekstra nyk op, da BL havde sat en præmie på højkant til en fest, der udmærkede sig. I Herlev havde fire afdelinger slået sig sammen og lykkedes med at skabe et vellykket samarbejde og et fornyet fællesskab på tværs af afdelingerne. Præmien var fællessang med musiker og komponist Katrine Muff. Og små forestillinger med en operasanger og en balletdanser fra Det Kongelige Teater, der blev en del af det fælles festprogram. 

Tanken om en stor demokrati-fest var en af grundene til, at Sus Nielsen, der er formand for boligafdelingen Højstensgård, for et år siden fik lyst til at samle fire boligafdelinger om en stor grundlovsfest. Og heldigvis gik samarbejdet godt.

For flere af beboerne er det første gang, de ser en forestilling fra Det Kongelige Teater. Freya Buch Olsen er 14 år og har stadig til gode at glide ned i de bløde stole foran de dyre scener.

”Men jeg kunne godt få lyst til det, hvis jeg fik en masse penge. Det var sejt,” siger hun om ”Den døende svane”, der bliver fremført af en balletdanser, som springer alene rundt på den sorte scene, der ligner en blød voksdug.

Om Grundlovsfesten

Grundlovsfesten er et nyt initiativ, der vil genskabe en stolt tradition og skabe en bevægelse, der skal få folk i Danmark til at markere vores fællesskab, samfund, grundlov og demokrati med grundlovsfejringer d. 5. juni. Det var første år, at BL var partnere.

Grundlov3 (2)

1 / 4Godt 200 var mødt op for at fejre Grundloven i Herlev. Foto: Katrine Nadia Jørgensen

Grundlov12

2 / 4Foto: Katrine Nadia Jørgensen

Grundlov6

3 / 4Foto: Katrine Nadia Jørgensen

Grundlov1

4 / 4Foto: Katrine Nadia Jørgensen

”Vi har alle brug for at vide, hvad demokrati er. Den almene sektor er broget. Nogle af beboerne har jobs og lange uddannelser, mens andre har dårligere vilkår på arbejdsmarkedet. Det er vigtigt, at de alle forstår, hvad demokratiet betyder – og at de er repræsenteret i beboerdemokratiet.”

Iris Gausbo

Forperson for Boligforeningen 3B

Læs senere artikler

BL vil styrke demokratiet med festpakker til grundlovsdag

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Borgmester holder grundlovstale

Det er dog grundlovstalen fra borgmester Thomas Gyldal Petersen, der fængsler Freya Buch Olsen.

Ukraines kamp for frihed er også vores, lyder talens budskab, og det har teenageren svært ved at forstå.

Derfor hiver hun borgmesteren til side bagefter.

”Jeg får kun et svar, hvis jeg spørger, sagde borgmesteren til mig,” fortæller Freya Buch Olsen. Talen fra borgmesteren var afdelingsformand Sus Nielsens ide. Hun er frivillig i flere sportsforeninger og mødte borgmesteren i den forbindelse.

”Man skal arbejde på at få borgmesteren til at komme. Og det gjorde jeg,” smiler hun og opfordrer andre til at gøre det samme. For mødet med politikere er vigtigt. Også de politikere, der driver den almene sektor fremad.

”Vi har brug for, at mange vil være beboerdemokrater. Den almene sektor går i opløsning, hvis vi er små bykonger alle sammen,” siger Sus Nielsen. Hun håber, at flere beboere går hjem fra dagens fest med lyst til at engagere sig.

”Når beboerne ser, hvad vores samarbejde har ført til i dag, får de måske lyst til at hjælpe til,” siger Sus Nielsen.

Taknemmelige for demokrati

Grundlovsfesterne blev grebet forskelligt an rundt i boligområderne. I AKB Rødovre havde børnedemokrater fra boligområdet og elever fra rettighedsrådet på Hendriksholmskolen arrangeret en stor grundlovsfest for hundredvis af børn.

Her kunne man se børnenes bud på deres egen grundlov og deltage i deres egen grundlovsquiz.

Næstformand i Danske Skoleelever Magnus Herman holdt en tale, hvor han opfordrede alle til at huske, at de har rettigheder og en stemme, som de kan bruge til at påvirke deres hverdag og omverden.

Rødovres borgmester kom også forbi og holdt en tale, der fokuserede på vigtigheden af at engagere sig.  

Samlet for alle grundlovsfesterne var, at demokratiet var i fokus: 

”Vi har alle brug for at vide, hvad demokrati er. Den almene sektor er broget. Nogle af beboerne har jobs og lange uddannelser, mens andre har dårligere vilkår på arbejdsmarkedet. Det er vigtigt, at de alle forstår, hvad demokratiet betyder – og at de er repræsenteret i beboerdemokratiet,” som det afsluttende lyder fra Iris Gausbo.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3011 )

0

Læseliste