06. JUN. 2024 KL. 09:00

Den almene bolig er stadig til at betale i København

PAPIRØEN ©Dragørluftfoto 17042024 2220

Den nyligt opførte bebyggelse på Papirøen i København består af en god blanding af almene boliger og boliger med andre ejerformer. Skal det også være muligt i fremtiden, skal manksimumbeløbet reguleres. Foto: PAPIRØEN-©Dragørluftfoto

Skal mennesker med almindelige indkomster også i fremtiden have råd til at bo i København, må der igen gang i byggeriet af almene boliger. Det kræver regulering af maksimumbeløbet.

Mens prisen på det meste er steget voldsomt de seneste fem år, så er stigningen på huslejen til almene boliger betydeligt mere moderat – selv i København.

Mens inflationen siden 2019 gennemsnitligt har ligget på 2,9 procent, er de almene huslejer i København kun steget med 2,2 procent. Det viser en analyse, BL – Danmarks Almene Boliger netop har udgivet.

Huslejeudvikling lidt mindre end lønudvikling

Til sammenligning er huslejen for privatejede udlejningsboliger steget en del mere i samme periode. Der findes ikke et tilsvarende tal for den generelle udvikling på kommuneplan for privatejede udlejningsboliger.

Men ifølge tal fra Boligstat under Social- og Boligstyrelsen, er huslejen på privatejede udlejningsboliger i samme periode steget med over 5,5 procent om året.  

Faktisk ligger udviklingen i den almene husleje i årene med den høje inflation lige under niveauet for udviklingen i lønnen for eksempelvis personer, som arbejder med sundheds- og socialvæsenet.

Ifølge Danmarks Statistik har denne erhvervsgruppe fra 2019 til 2024 haft en gennemsnitlig årlig lønstigning på 2,3 procent.

Alment billigst

De almene udlejningsboliger er et markant billigt boligtilbud på markedet i Københavns Kommune.

Ifølge Boligstat er 1.215 kroner den årlige gennemsnitspris for at leje en kvadratmeter i en almen familiebolig opført efter år 2000. Den tilsvarende pris for en kvadratmeter i en privatejet udlejningsbolig opført i samme tidsperiode er 1.902 kroner.

”Trods år med høj inflation er huslejen for de almene boliger i Københavns Kommune ikke steget i samme omfang, og boligerne er efter de seneste års høje inflation stadig til at betale for mennesker med almindelige indkomster, eksempelvis social- sundhedsfagfolk. Det er på alle måder glædeligt, og vidner om almene boligorganisationer, der har været effektive og ansvarlige med deres drift af boligerne. Der bliver gjort en indsats for at passe på huslejen,” siger viceadministrerende direktør hos BL – Danmarks Almene Boliger, Solveig Råberg Tingey.

”Og det er vigtigt for sammenhængskraften og målsætningen om en blandet hovedstad. Uden boliger til eksempelvis sygeplejersker og social- og sundhedshjælpere og mange andre fagfelter fungerer en stor by ikke,” fortsætter hun.

Om inflationen

Først kom Covid, så krigen i Ukraine. Det blev fulgt op af blandt andre ulykker som en prop i Suez-kanalen. En række ulykker, der bremsede leveringen af mange efterspurgte varer, væltede ned over verden fra 2021 til 2023 – ulykkelige omstændigheder, der fik priserne på mange varer til at stige. Efter næsten 10 år, hvor inflationen lå på cirka en procent om året, steg den i foråret 2022 i løbet af få måneder til over 10 procent. Inden den igen faldt, så den i april i år var nede på 0,8 procent.

Flere vil bo i København

Der bor ifølge Danmarks Statistik aktuelt 659.350 indbyggere i Københavns Kommune. Det er cirka 130.000 flere, end for 10 år siden. Og København vil også have vokseværk i de kommende år. En prognose fra Københavns Kommune spår, at der allerede til næste år vil være 5.700 nye indbyggere. I 2060 forventes der at være 120.000 flere københavnere, end der er i dag.

 

”Der er en kæmpe efterspørgsel og et betydeligt underskud af betalbare boliger i København – ikke mindst i lyset af befolkningstilvæksten bygges der alt for få almene boliger i København. Desværre er omkostningerne i dag så store ved at bygge i København, at det er meget svært at få til at hænge sammen inden for det maksimumbeløb, der gælder i det almene byggeri."

Solveig Råberg Tingey

Viceadministrerende direktør hos BL - Danmarks Almene Boliger

Læs senere artikler

Forstå maksimumbeløbet på 1 minut

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Boligforsyningen er truet

Huslejen for de almene familieboliger, der er opført siden 2000, er knap 40 procent billigere end tilsvarende i privatejede udlejningsboliger. Derfor er mange med den prisudvikling, der har været på boligmarkedet i København, helt afhængige af dem.

Men BL-vicedirektøren er bekymret for fremtidens forsyning af betalbare boliger til den brede befolkning, herunder social- og sundhedspersonale og alle andre, som løser uundværlige opgaver i hovedstaden. 

”Der er en kæmpe efterspørgsel og et betydeligt underskud af betalbare boliger i København – ikke mindst i lyset af befolkningstilvæksten bygges der alt for få almene boliger i København. Desværre er omkostningerne i dag så store ved at bygge i København, at det er meget svært at få til at hænge sammen inden for det maksimumbeløb, der gælder i det almene byggeri,” siger Solveig Råberg Tingey.

”Det er vigtigt at tage hensyn til, at huslejen for almene boliger ikke bliver for høj – og boligerne fortsat er til at betale for den brede befolkning. Justeres maksimumbeløbet med nogle procent, vil der dog stadig blive bygget boliger, som prismæssigt er attraktive i forhold til det øvrige boligmarked. Samtidig skal man huske, at huslejen i en almen bolig er omkostningsbestemt og ikke løfter sig meget over tid, da der ikke skal tjenes profit på den,” fortsætter hun.

Om maksimumbeløbet

Maksimumsbeløbet har siden 2005 været det beløb, nybyggeri af almene boliger højest må koste. Det skal sikre, at huslejen for nyopførte almene boliger ikke bliver for høj.

Maksimumbeløbet er forskellig afhængigt af boligtype og geografi. Det er beregnet i pris pr. kvadratmeter og et tillæg pr. boligenhed for familie- og ungdomsboliger og i pris pr. kvadratmeter for ældreboliger.

Aktuelt må en kvadratmeter familie- og ungdomsboliger i hovedstadskommunerne maksimalt koste 23.760 kroner ud over et fast beløb pr. boligenhed på 408.130 kroner. For ældreboliger er maksimumbeløbet 34.540 kroner pr. kvadratmeter.

 

Om skribenten

Regnar 06111
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

EU-Domstolen har indledt retssag mod den danske stat

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

EU-Domstolen har indledt retssag mod den danske stat

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2961 )

0

Læseliste