06. JUN. 2024 KL. 09:00
BL’s formand: ”Hverdagsdemokraterne binder samfundet sammen”
06. JUN. 2024 KL. 09:00
Hvordan får man flere til at engagere sig i hverdagsdemokratiet? Og hvordan hænger de nære demokratier sammen med det store demokrati? Det blev drøftet på konferencen ”Hverdagsdemokrati i fokus”, som BL var inviteret til.
Tre ud af fire danskere er en del af et hverdagsdemokrati, men alligevel er det kun én ud af tre, der aktivt er med til tage beslutningerne i det lokale demokrati. Det er de ældre, og især mænd, der fylder i bestyrelseslokalerne – hvorimod de unge engagerer sig i de uformelle aktiviteter.
Det viser en ny rapport fra Tænketanken Mandag Morgen med støtte fra Trygfonden, som dannede baggrund for konferencen ”Hverdagsdemokrati i fokus”, der blev afholdt den 3. juni – i demokratiets moderbygning, Christiansborg.
Her havde Mandag Morgen inviteret repræsentanter fra forskellige hverdagsdemokratiske arenaer til at drøfte, hvilken betydning de mange mini-demokratier har på vores hverdag - i blandt andet elevrådene, idrætsklubberne, skolebestyrelserne, landboforeningerne, brugsforeningerne og boligforeninger. Og hvordan vi kan udvikle dem, så endnu flere får lyst til at være med.
Allan Werge var som formand for BL – Danmarks Almene Boliger inviteret med i panelet til at fortælle, hvordan man i den almene boligsektor arbejder med at blødgøre beboerdemokratiet, så flere beboere bliver motiveret til at engagere sig i beboerdemokratiet.
”Det er vigtigt med en dag som i dag, hvor vi taler om hverdagsdemokrati, for det er hverdagsdemokraterne, der er med til at binde vores samfund sammen. Undersøgelsen viser, at vi har nogle udfordringer med at rekruttere frivillige, så vores arbejde ligger i at tilpasse rammerne, så alle får lyst til at være en del af helt nære demokrati,” fortæller Allan Werge.
Formanden for BL kan fint spejle det almene beboerdemokrati i den nye undersøgelse om hverdagsdemokrati; at der er flere mænd end kvinder, flere ældre end yngre, og flest ressourcestærke beboere, som deltager aktivt i det formelle hverdagsdemokrati.
”I BL og boligselskaberne skal vi blive bedre til at italesætte, hvad beboerne kan få indflydelse på, og hvad det betyder at sidde i en bestyrelse. Og så skal vi gøre det mere fleksibelt, så det er nemmere at få flere beboere med – også så ingen ’gror fast på taburetten’,” forklarede han.
Om undersøgelsen
”Hverdagsdemokrati i fokus” er udarbejdet af Tænketanken Mandag Morgen med støtte fra TrygFonden. De undersøger for første gang nogen sinde danskernes engagement i de mange mini-demokratier, som udspiller sig i og har indflydelse på vores hverdag i foreninger, demokratiske virksomheder, bestyrelser og råd i selvbestemmende institutioner.
I alt har mere end 10.000 danskere bidraget igennem spørgeskemaer, fokusgrupper og interviews.
BL – Danmarks Almene Boliger har sammen med 18 andre organisationer såsom DGI, Forenet Kredit, Tænketanken Demokratisk Erhverv, Friluftsrådet, Danske skoleelever og DUF været en del af partnerskredsen bag undersøgelsen.