Bekymrende udvikling i hele Danmark
Næste emne i formandens beretning var tomme boliger. Et emne, der afledte en god og livlig debat i salen.
”Statistikken viser, at der er mere end 4.000 tomme boliger, der giver boligselskaberne tab på op mod en kvart milliard årligt. Hertil kommer tomme ældre- og plejeboliger, hvor kommunerne årligt betaler lige så meget. En vigtig forklaring er en skæv udvikling i Danmark. Flere flytter til byerne. Samtidig er der kommet mange private udlejningsboliger. Det er en meget bekymrende udvikling, faktisk for hele Danmark,” sagde Allan Werge.
”Hvad kan vi gøre som almen sektor? For det er jo en slags megatrend, at områder lidt væk fra de større byer har udfordringer med tomme boliger,” spurgte Lars Græsborg Mathiasen, journalist på Fagbladet Boligen og moderator på tirsdagens møde.
”Vi kan gøre noget med vores fælles muskel i Landsbyggefonden. Det er nødvendigt at få finansieret nedrivninger og omdannelser, der, hvor der absolut ikke er andre muligheder. Men det kræver en boligpakke, og derfor kan vi heller ikke vente på en boligpakke til 2027. Det skal være nu. Og helt oplagt sammen med aftalerne om den kommende sundhedsstruktur, for de almene boliger kan også bidrage afgørende til målet om nærhed i sundhed, også udenfor de større byer,” svarede Allan Werge.
Strammere klimakrav til byggeriet
Næste emne i beretningen var de netop vedtagne klimakrav for byggeriet, som en bred vifte af partier lavede en ny aftale om i sidste uge.
”Jeg er glad for aftalen, fordi den på den ene side er ambitiøs, og på den anden side tager hensyn til den sociale balance og ikke fordyrer nybyggeriet for meget. Men der sker en fordyrelse, det kan ikke undgås. Og her er jeg særlig glad for, at regeringen og aftalepartierne vil se på en forøgelse af vores maksimumbeløb. Det er der i den grad brug for, særligt i de større byer. Nu kan aftalen om klimakravene i byggeriet vise sig at være brækjernet, der kan få åbnet for det,” sagde formanden.
Brug for nære sundhedsindsatser
Endelig kom Allan Werge ind på regeringens arbejde med at forberede en aftale om den kommende sundhedsstruktur, hvor den særlige sundhedsstruktur-kommission fremlægger sin rapport den 11. juni.
”Et centralt tema vil være social og geografisk skævhed i sundhed og behovet for nære sundhedsindsatser. Vi har fået kortlagt sundheden i den almene sektor, og det viser stor skævhed med mange syge i de almene boligområder. Der er brug for nære sundhedsindsatser, og her kan vi bidrage med noget særligt i boligområderne,” sagde han og konkretiserede ved at nævne Sundheds- og Kvarterhuset i Aalborg Øst.
Fejring af demokratiet
Næsten som en planlagt optakt til Grundlovsdag, dagen efter Repræsentantskabsmødet, sluttede dagen af med en debat om demokrati. Til at starte den samtale var Olav Hesseldahl, initiativtager og direktør i Grundlovsfesten, inviteret. Fra sin bil og med et facetime-opkald blev han bedt om først at definere demokrati.
”Det vigtigste i demokratiet foregår mellem valgene – og måske også mellem grundlovsdagene. Vi har mange demokratiske strukturer i hverdagen – bestyrelser i boligforeninger, elevråd, kontaktforældre. Jeg kunne godt tænke mig, vi alle sammen forstærker de strukturer – hvor vi gør noget for hinanden og ikke kun for os selv,” sagde Olav Hesseldahl.
”Hvordan lyder det i dine almene ører,” ville moderator Lars Græsborg Mathiasen vide og gav ordet til Allan Werge.
”Det er en kendsgerning, at man i mange afdelinger kæmper med at få flere til at engagere sig i beboerdemokratiet. Men i modsætning til, hvad man måske forestiller sig, er de unge mellem 18 og 35 år lige så engagerede i det formelle beboerdemokrati som seniorer over 65. Det er således 15 procent af de unge og 14 procent seniorer, der er frivillige i det formelle beboerdemokrati.”
Kåring af formand og næstformand
Efter beretningen var det tid til valg af formand. Allan Werge genopstillede, og eftersom ingen andre stillede op, blev han valgt med stor applaus.
”Tak skal I have alle sammen. Mit første år som formand var spændende og begivenhedsrigt. Det kan jeg kun gentage her i år to som formand,” sagde han og fik elegant opmærksomheden videre til sin næstformand:
”I år har vores næstformand i BL’s bestyrelse, Vinie Hansen, 25-års-jubilæum. Det er noget af en bedrift, og vi vil alle sammen gerne sige dig en stor tak. Personligt glæder jeg mig til de næste 25 år sammen med dig,” sluttede formanden og overrakte hende en stor buket blomster.