23. JAN. 2024 KL. 08:46

Se billederne: Beboere præsenterede fremtidens boligområder på Nationalmuseet

BL 01362

Rita Lauritsen, beboer hos lejerbo i Holstebro, så sine egne drømme for boligområdet udstillet på Nationalmuseet sammen med en række andre beboere. Foto: Anna Caroline Graae Munk

Beboere fra hele landet gæstede mandag aften Nationalmuseet og kom med deres bud på, hvordan morgendagens boligområder kan se ud.

”Vi som beboere føler mere ansvar overfor tingene, når vi også selv har været med til at udvikle dem.”

Stoltheden i stemmen er ikke til at tage fejl af. Malaa , som er beboer i boligområdet Trekanten i Holstebro, peger ned på en papudgave af en sø fyldt med fisk – og som er omringet af vild natur. Søen symboliserer en af hendes drømme for et grønnere boligområde.

Ved siden af hende står 75-årige Rita Lauritsen, som drømmer om et fælles urtebed, flere store træer og en bålplads i boligområdet. Alt sammen visualiseret i fine papfigurer.

”Gerne med et tag over bålpladsen, hvis vi skal drømme rigtig stort.”

Både Malaa og Rita Lauritsen er almene beboere hos Lejerbo i Holstebro. Rita er tilflytter til et rækkehus i det almene boligområde, efter hun sammen med sin mand solgte deres hus, der var blevet for stort til deres behov. 

Men Malaa og Rita Lauritsen har faktisk mere tilfælles end blot at være almene beboere. De har nemlig begge lavet konkrete modeller over deres drømme og visioner for et grønnere boligområde i Holstebro.

Og i går var de – sammen med 43 andre beboere og frivillige – taget fra Vestjylland til Nationalmuseet i København for at se deres drømme blive udstillet under navnet ”Hvordan skal vi bo i fremtiden?”

Ideen og baggrunden for udstillingen er startet hos Videnskabernes Selskab, der i et storstilet projekt har samlet beboere og 29 forskere fra hele landet til fem borgerinddragende workshops i fem byer rundt i Danmark.

”Det er dejligt, at forskerne involverer beboerne og lytter til os. Det er jo os, der skal bo med løsningerne,” som det lyder fra Malaa.

Resultaterne af de fem workshops blev præsenteret på Nationalmuseet i går, hvor også uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund gik nysgerrigt rundt og fik et indblik i processen, og hvad de almene beboere ønsker sig.

Foruden Holstebro deltog og udstillede også boligområder fra Varde, Aalborg, Odense og Høje Taastrup.

Se alle billederne i galleriet herunder:

Hvordan skal vi bo i fremtiden?

Med udgangspunkt i lokale byudviklingsprojekter afholdt VidenSkaber i efteråret 2023 en række borgerinddragende workshops i fem danske byer med flere almene boligområder. Formålet var at skabe en uformel dialog, hvor den forskningsbaserede viden kunne mødes og gå i dialog med borgernes hverdagserfaringer og drømme om fremtidens hjem. Udstillingen “Hvordan skal vi bo i fremtiden?” er det foreløbige resultat af den fantastiske rejse gennem landet og et inspirerende møde mellem videnskabsfolk, lokale borgere, museumsansatte og boligsociale medarbejdere.

Du kan læse meget mere og se udstillingen digitalt lige her. 

Holstero Boliger

1 / 4Beboerne i Holstebro udstillede deres drømme for boligområdet i små papfigurer på Nationalmuseet. Foto: Anna Caroline Graae Munk

Minister 2

2 / 4Christina Egelund, uddannelses- og forskningsminister, gik nysgerrigt rundt og så på beboernes drømme for boligområdet. Foto: Anna Caroline Graae Munk

Varde Boliger

3 / 4Beboere fra Varde havde også lavet en udstilling, der tog udgangspunkt i nærmiljø og fællesskab. Foto: Anna Caroline Graae Munk

Holsebro Boliger 2 (1)

4 / 4Foto: Anna Caroline Graae Munk

Vil åbne boligområde op

De forskellige workshops har været delt op i temaer. Det er i samarbejde med de boligsociale teams i Varde og Holstebro, at Videnskabernes Selskab har undersøgt beboerens drømme til fremtidige bykvarterer.

I Holstebro holdt de en workshop om, hvor meget det gavner psykisk og fysisk sundhed at bo tæt på naturen og have et aktivt udeliv.

En af forskerne, der har været med i workshoppen i Holstebro, er biolog Kristine Engemann Jensen fra Aarhus Universitet. I går var hun til stede på museet for at se nogle af de drømme, som beboerne har for deres boligområde. Og særligt det borgerinddragende element har været centralt i projektet, uddyber hun.

Det betyder nemlig noget, at beboerne er med til at tænke over, hvordan naturen kan se ud i netop deres boligområde. På den måde føler de også et medejerskab af projektet.

Anja Klok Schou, leder af Det Boligsociale Team i Holstebro, kan nikke genkendende til vigtigheden af at inddrage beboerne.

”Der er kommet flere gode ting ud af at være med i det her projekt. Vi er fra det boligsociale team blevet bekræftet i, hvor vigtigt det er have beboerinvolvering og høre deres ideer. Beboerne vil nemlig rigtig gerne være med til at forme deres eget hjem,” uddyber Anja Klok Schou, som har fulgt workshoppen tæt.

”Samtidig har vi fået en mere komplet viden fra forskernes undersøgelser, som vi kan koble på beboerideerne og arbejde videre med. Det har vist sig at være en rigtig god model at arbejde ud fra, når vi bringer fagfolkenes dybdegående viden sammen med beboernes input.”

En af de ting, som Anja Klok Schou kan se, går igen blandt beboerne, er muligheden for at åbne boligområdet op.  

”Beboerne ønsker sig også muligheden for at kunne invitere andre ind udefra, som ikke bor alment. Både forskere og beboerne ser mange muligheder i at skabe rum, hvor man kan bygge fællesskaber mellem ejere og lejre. Det vil du også kunne se afspejlet i vores modeller for fremtiden.”

Efter udstillingen på Nationalmuseet vil de i Holstebro oprette en arbejdsgruppe af udvalgte beboere, som vil søge midler hos fonde til at få deres drømme realiseret.

”Mange af deres ideer er ikke særligt dyre, og nu har vi også forskernes viden, som vi kan bruge i vores ansøgninger,” slutter Anja Klok Schou.

Workshop

1 / 2Workshoppen blev vist under udstillingen. Foto: Anna Caroline Graae Munk

Tale

2 / 2Christina Egelund, uddannelses- og forskningsminister, var med til at åbne aftenen med en stor tale, hvor hun takkede for alle de borgernære bidrag i projektet. Foto: Anna Caroline Graae Munk

Om skribenten

Jbn Niklas Asp 00579
Niklas Asp Nielsen

Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen, skriver om den almene sektor og er samtidig en del af presseteamet i BL.

Seneste Artikel

Boligforening uddanner medarbejdere til at spotte demens og hjælpe beboere

Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen, skriver om den almene sektor og er samtidig en del af presseteamet i BL.

Seneste Artikel

Boligforening uddanner medarbejdere til at spotte demens og hjælpe beboere

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2983 )

0

Læseliste