17. JAN. 2024 KL. 10:49

Byggeskadefondens 10 mest sete svigt: Kan du spotte fejlene?

Puds Paa Isolering Roed1

Kan du spotte projekteringsfejlen? Her er der blandt andet pudset helt op til vinduerne, og der er pudset på skrå flader. Foto: Byggeskadefonden

Her er 10 typiske byggetekniske svigt, som Byggeskadefonden ser. Se her, om I begår nogle af dem, når I projekterer en renovering? I kan også blive kloge på svigt i podcasten ”Jens Dons og byggeskadenørderne”.

Det går generelt godt med renoveringerne af landets almene boliger.

Hvert år efterser Byggeskadefonden cirka 400 renoveringer, og antallet af alvorlige svigt er lavt. Men der er altid plads til forbedring. For dårlige løsninger og fejl under projekteringen er ofte skyld i de svigt og skader, fonden ser. Mange af dem kunne måske endda være fanget på tegnebrættet.

Nu viser Byggeskadefonden de 10 typiske byggetekniske svigt, som den ser i de mange sager, der hvert år havner hos sagsbehandlerne.

Og måske lyder det banalt, for gode løsninger er enkle, gennemprøvede og i overensstemmelse med god byggeskik, lyder det fra Byggeskadefonden. Alligevel sker der svigt. Typisk, når byggesagerne bliver for komplicerede. For så bliver de også svære at udføre korrekt i praksis, lyder det.

"I praksis handler det om at risikovurdere de valgte løsninger i den pågældende anvendelse. Sandsynligheden for, at komplicerede løsninger bliver udført med fejl, er stor. Og hvis risikoanalysen viser, at konsekvensen af fejlene også er stor, er der god grund til at vælge en mere simpel løsning," siger Peder Fynholm, teknisk chef i Byggeskadefonden.

Artiklen fortsætter under billede

OM EFTERSYN

Hvert år gennemfører Byggeskadefonden cirka 400 1- og 5-årseftersyn af alle nye, støttede boligbyggerier og renoveringer. Fonden efterser cirka dobbelt så mange renoveringer som nybyggerier.

Eftersynene bliver gennemført af eksterne rådgivere. Den tekniske afdeling i Byggeskadefonden gennemgår og godkender herefter eftersynene.

Eftersynene danner sammen med statistikken grundlag for fondens formidling af erfaringer.

Læs mere om eftersyn her

Fuge Altan 2

1 / 1Her er fuger anvendt som eneste værn mod regnvand - også kaldet en et-trins tætning. Lad ikke fugen være eneste værn mod regn,og sørg for, at vand, der er kommet ind, også kan komme ud igen via dræn. Tænk drift, når du projekterer fuger. Brug konstruktiv beskyttelse og to-trins tætning. Når du anvender fuger, så sørg for, at de let kan inspiceres og udskiftes. Foto: Byggeskadefonden

10 TYPISKE FEJL

De valg og beslutninger, der træffes i de tidlige faser, har helt afgørende betydning for en renoverings kvalitet. Derfor bør I undersøge, om I begår en af disse 10 typiske fejl, inden I bygger:

Få gode råd fra Byggeskadefonden, så I undgår at lave lige præcis de fejl.

Artikel fortsætter under billede

Vinduer Med Utaet Inddaekning

1 / 1Byggeskadefonden har blandt andet set utætte stødsamlinger i inddækninger omkring vinduer – indtil videre dog kun ved nybyggerier. Regnvand ledes via de utætte samlinger ind bag facadebeklædningen og ind i de konstruktioner, der ligger bag. Sørg for, at samlinger er tætte, og at inddækninger er udformet og fastgjort, så de holder vand ude. Foto: Byggeskadefonden

Podcast for byggenørder

Jens Dons har som tidligere teknisk chef i Byggeskadefonden set flere byggeskader end de fleste. Også byggeskader, som kunne være undgået.

I podcast-serien ”Jens Dons og Byggeskadenørderne” tager Jens Dons og andre fagnørder typiske byggeskader under kærlig behandling og giver gode råd til, hvordan man undgår dem i fremtiden.

Her kan man høre byggeeksperterne tale om, hvordan man bedst sikrer byggerier mod skader, der kan opstå som følge af klimaforandringerne. Eller hvordan man fremover kan bygge med træ, så man både høster CO2-besparelsen ved at bruge træ og samtidig undgår fugtskader i byggeriet.

Kan du ikke få nok af ”byggeskadenørderne” i sæson 1, er der lige kommet en sæson 2, som i første episode gennemgår de klassiske svigt i byggeri med store vinduer.

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste