06. FEB. 2024 KL. 09:00
Indstilling af fjernvarmecentralen: En nøgle til energibesparelse
06. FEB. 2024 KL. 09:00
Et nyt initiativ sparer beboerne penge på den årlige varmeregning i Eskemosepark i Birkerød.
I KAB har de sat fokus på at indstille varmecentralerne korrekt. Og det kan ses på den årlige varmeregning.
Det viser erfaringer fra KAB, som har arbejdet med at udnytte deres CTS-systemer fuldt ud.
I projektet Skarp Varmekurve, et initiativ udført i KABs afdeling i Eskemosepark i Birkerød, har de sparet op til 10 procent af den årlige varmeregning, når fjernvarmeanlægget er korrekt indstillet.
CTS står for "Central Tilstandskontrol og Styring," og det er en teknologi, der hjælper med at overvåge og kontrollere varmeanlægget i bygningen.
Erfaringen i KAB er, at før energikrisen i 2022 var der mange viceværter, der ikke udnyttede deres CTS-systemer fuldt ud. Det skyldtes delvis en manglende viden om de fordele og muligheder i systemerne.
Vigtigt med et stærkt samarbejde
Det betød forkert indstillede fjernvarmecentraler, som ikke kun førte til øget energiforbrug i hele bygningen, men også unødvendigt høje energiregninger.
"En simpel nedjustering af temperaturen i fjernvarmecentralen med 2-3 grader, som betyder ændring på blot én grad rumtemperatur i boligerne, kan føre til besparelser på op til 5-7 procent på varmeregningen. Den korrekte indstilling af varmecentralen har en betydelig økonomisk indvirkning på boligforeningerne og deres beboere," siger John Kepny Rasmussen, der er energikonsulent i KAB.
At få indstillet fjernvarmecentralen korrekt kan ofte være en udfordrende opgave for viceværter, og derfor er det vigtigt med et godt samarbejde.
"KAB hjælper viceværter med at forstå deres CTS-system, og hvordan man kan indstille fjernvarmecentralen korrekt. Dette er afgørende for at skabe mere energieffektive og bæredygtige boliger," Forklarer Josef Wahdan, der ligeledes fungerer som energi- og varmekonsulent hos KAB.
Et eksempel er at sikre, at sommerlukning aktiveres gennem CTS-systemet. Denne fremgangsmåde er med til at forbedre energieffektiviteten og reducerer energiforbruget i bygningerne i sommermånederne, når opvarmning normalt ikke er nødvendig.
Artiklen fortsætter under boksen.
Fjernvarmeskiltene kan let guide viceværter til de korrekte indstillinger af fjernvarmeanlægget. Man skal blot følge farverne, QR- koderne med videoer og tjeklisten. Det kan være en hjælp til at undgå de mest almindelige fejl og fejlkilder. Foto: Troels Heien.
Læs senere artikler
Boligdirektør: Sådan nåede vi vores energisparemål syv år før tid
Fjernvarmeskilte - viceværtens hjælpende hånd
Men det er ikke den eneste hjælp, der er at hente.
Når det kommer til at opnå optimale indstillinger i fjernvarmekælderen, kan det være en kompleks opgave. Energispring – se faktaboks - har sammen med HOFOR udviklet et redskab, der kan gøre det nemmere.
Redskabet består af otte farvede skilte og en tjekliste, som tilsammen danner en praktisk vejledning.
For at opnå de ønskede besparelser anbefales det at regelmæssigt gennemgå anlægget ved hjælp af tjeklisten, især i vinterperioden, hvor opvarmningsbehovet er højest. Enkle handlinger kan føre til betydelige energibesparelser.
Fjernvarmekittet kan bestilles gratis, hvis du har adresse i Københavns Kommune. Se Energisprings hjemmeside: Bestil værktøjer gratis | Energispring (kk.dk)
Partnerskabet Energispring
Der er 56 partnere i Energispring – bygningsejere, administratorer og interesseorganisationer – og der er altid plads til flere. Det kræver, at du er bygningsejer eller administrator i Københavns Kommune. Tilsammen repræsenterer Enerigspring cirka 39 procent af den samlede bygningsmasse i Københavns Kommune svarende til ca. 19 millioner m2. KAB er partner i Energispring, og BL bliver partner den 7. februar 2024.
Om skribenten
Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen og arbejder med at få Fagbladet Boligens artikler synlige på BL's Sociale Medier.
Seneste Artikel
Fra tomme fælleslokaler til nye sundhedshuse: Her er fire bud på fremtidens almene sundhedsarkitekturNiklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen og arbejder med at få Fagbladet Boligens artikler synlige på BL's Sociale Medier.
Seneste Artikel
Fra tomme fælleslokaler til nye sundhedshuse: Her er fire bud på fremtidens almene sundhedsarkitekturMest læste
Se alle artikler (2943)0