27. FEB. 2024 KL. 10:00
Boligforening uddanner beboere: Skal øge den nære sundhed
27. FEB. 2024 KL. 10:00
Syv beboere i Aalborg Øst har med helhedsplanens hjælp uddannet sig som sundhedsformidlere. De skal være brobyggere mellem områdets beboere og sundhedsvæsnet ved at øge kendskabet til relevante sundhedstilbud.
Når beboeren Aage Bjørn Jacobsen går sin daglige tur rundt i Aalborg Øst, er han aldrig alene. Et helt hold af energiske beboere følger ham.
Aage bruger nemlig sine gåture som et led i en indsats, der har til formål at øge den nære sundhed i boligområdet.
”En gåtur er ikke bare en gåtur. Det er et af de bedste værktøjer til at fremme den enkeltes fysiske, mentale og sociale sundhed. Med gåture som disse ’fanger’ jeg mange af dem, som normalt ikke ville komme ud. Vi mødes beboer til beboer og ikke læge til beboer,” forklarer han.
Aage Bjørn Jacobsen ved, hvad han taler om. Han er selv diabetiker og kender derfor symptomerne. Og hvis han kan hjælpe andre beboere og skubbe dem i retning af et lægebesøg, så har han været med til at gøre en forskel, som han formulerer det.
Det er grunden til, at han – sammen med seks andre beboere – har uddannet sig til at blive sundhedsformidler i Aalborg Øst.
En uddannelse, hvor blandt andet ansatte i Center for Sundhedsfremme og Steno Diabetescenter Nordjylland har stået for undervisningen og givet sundhedsformidlerne redskaber til at aktivere og informere beboerne i området om relevante sundhedstilbud – og åbne døre til nye fællesskaber.
I Helhedsplanen Øst i Centrum ser de kun gevinster ved det nye samarbejde, forklarer Susanne Søndergaard Kollerup, der er boligsocial medarbejder hos Øst i Centrum.
”Sundhedsformidlerne er brobyggere mellem beboere og sundhedsvæsen. Tanken er at skabe en borger til borger- indsats, der skal virke ude i lokalområdet og give beboerne mulighed for at blive mødt med sundhed i øjenhøjde. De kan skabe en tillidsrelation, som folk udefra ikke kan,” siger hun.
Indsatsen med at uddanne sundhedsformidlere er igangsat af Den boligsociale helhedsplan i Løvvangen, Øst i Centrum, Steno Diabetes Center Nordjylland, Center for Sundhedsfremme og Kvarterværkstedet i Aalborg Kommune.
Sundheden blandt almene beboere
En analyse, som SDU har udarbejdet for BL, fra 2023 viser, at almene beboere på tværs af alle aldersgrupper oplever et dårligere helbred end den øvrige befolkning. Hvor 26,1 pct. af de almene beboere vurderer, at de har et mindre godt eller dårligt helbred, svarer knap 14,8 pct. af personer, der ikke bor alment, at de oplever at have et mindre godt eller dårligt helbred.
Forskellen i sundhedstilstanden mellem de almene beboere og resten af befolkningen ses både i fysisk helbred, men også i mental sundhed, sociale relationer, sundhedsadfærd og sygelighed. Ligesom beboere i almene boliger generelt set har flere kontakter til alment praktiserende læge og hospitalsvæsenet, særligt på psykiatriområdet.
Denne ulighed i sundhed skyldes, at vi i den almene sektor også huser mennesker, der har det sværere end gennemsnittet. Der er behov for større nærhed i sundhed, så uligheden i sundhed reduceres.