11. DEC. 2024 KL. 08:41

Vandet kommer: Hvordan tilpasser vi boligområder til fremtidens vejr?

IMG 2625

Bjarne E. Jensen , senior projektleder i DAC, viste rundt på en ny udstilling, der sætter fokus på de stigende havniveauer. Den giver samtidig et bud på, hvordan byrum kan tilpasses klimaforandringer. Foto: BL

Vandet kommer. Ikke blot en kendsgerning, men også titlen på en ny udstilling på Dansk Arkitektur Center. Med fokus på stigende havniveauer, hyppigere skybrud og et højere grundvandsspejl tager udstillingen fat på nogle af de største udfordringer, vores byer og boligområder står overfor.

Lyden af buldrende torden og piskende regn fylder rummet. Vandet bryder frem på væggene – en stormflod er på vej.

På udstillingen Vandet Kommer på Dansk Arkitektur Center (DAC) bliver tilskuerne mødt af en dramatisk simulation af fremtidens oversvømmelser. Her ser man, hvordan havvand presser sig ind i byerne, oversvømmer gader og skyller ind i kældre og hjem. Det er en sanselig og foruroligende oplevelse, der understreger budskabet: Vandet kommer, og vi skal lære at leve med det.

Fra udstilling til virkelighed

Mens simulationen er skabt til at vække opmærksomhed, er dens scenarier allerede virkelighed for mange danskere. I 2024 oplevede boligområder i blandt andet Vejle og Esbjerg ekstreme regnmængder, der forårsagede omfattende oversvømmelser.

I Vejle ramte regnskyl to gange på et år boligorganisationen ØsterBo. Esbjerg blev på samme tid ramt af 144 millimeter regn på bare ét døgn – en ny rekord. Trods massive regnmængder slap boligorganisationen AB Esbjerg relativt billigt takket være kommunens arbejde med kloakseparering.

Men mange flere boligområder, byer og kommuner står over for betydelige udfordringer med stigende grundvand, øget nedbør og stigende havniveauer. Ifølge GEUS - De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland har perioder med rekordhøj nedbør resulteret i usædvanligt høje grundvandsniveauer, hvilket øger risikoen for oversvømmelser i lavtliggende områder.

”Kommuner som Aabenraa og områder omkring Køge Bugt er særligt udsatte. I Aabenraa kan havniveaustigninger kombineret med storme og bølger resultere i vandstandsstigninger på op til 2,5 meter. I Køge Bugt forværres situationen af lavtliggende terræn og begrænset afvanding, hvilket øger risikoen for oversvømmelser,” forklarer Bjarne E. Jensen, der er senior projektleder i DAC.

”Danmark har den fordel, at vi har rigeligt med grundvand af høj kvalitet, men det presses også af stigende forbrug og klimaændringer, der gør, at det fordamper i meget varme perioder."

Bjarne E. Jensen

Senior projektleder i DAC

De gode eksempler på klimasikring

Men udstillingen giver også håb gennem præsentationer af innovative løsninger, der kan gøre vores boligområder og byer mere robuste.

Et godt eksempel er Enghaveparken i København, der vises som et forbillede på, hvordan byrum kan tilpasses klimaforandringer.

”Her kan fodboldbanen og skaterbanen omdannes til midlertidige regnvandsbassiner, der opbevarer store vandmængder under skybrud, samtidig med at de fungerer som rekreative områder i hverdagen,” forklarer Bjarne E. Jensen.

En anden model viser Klimakvarteret på Østerbro, hvor grønne områder og regnvandsopsamling er integreret i bybilledet. På en filmsekvens kan gæsterne følge regnvandets bevægelse gennem bydelen og se, hvordan kvarteret beskytter sig mod fremtidens skybrud.

Et fælles ansvar

Udstillingen lægger også vægt på spørgsmålet om ansvar. På en interaktiv væg kan gæsterne stemme om, hvem der bør lede indsatsen: Staten, kommunerne, forsikringsselskaberne eller den enkelte boligejer.

"Det nytter ikke noget at pege fingre i forsøget på at finde ud af, hvem der skal betale regningen. Vi har brug for en samlet indsats, hvor kommuner, boligorganisationer, staten og private bidrager til løsninger. Og så er der brug for, at vi stopper byggeri i sårbare områder og prioriterer løsninger, der beskytter eksisterende byggeri," siger han.

Bjarne E. Jensen henviser til, at kommunerne ofte står i et dilemma. De presses både af udviklere, der ønsker at bygge tæt på vandet, og af borgere som ønsker flere skattekroner til velfærd. Det resulterer i, at 15 procent af de byggerier, der er opført de seneste 17 år, er placeret i områder med høj risiko for oversvømmelser.

Vi skal lære at udnytte vandet

En central pointe i udstillingen Vandet Kommer er, at vi skal ændre vores tilgang til vand. I stedet for kun at fokusere på at fjerne overskydende vand hurtigt, bør vi tænke i løsninger, der holder på det og udnytter det som en ressource.

”Vand er ikke kun en trussel – det er også livsvigtigt for både mennesker og natur,” siger Bjarne E. Jensen.

Klimaændringer skaber længere tørre perioder, flere hedebølger og højere fordampning, hvilket gør vand til en mere værdifuld ressource. Hvis vi ikke opsamler og lagrer vand, risikerer vi at mangle det til både drikkevand, afgrøder og energiforsyning.

”Danmark har den fordel, at vi har rigeligt med grundvand af høj kvalitet, men det presses også af stigende forbrug og klimaændringer, der gør, at det fordamper i meget varme perioder,” forklarer Bjarne E. Jensen.

Hold på vandet

Men hvordan holder vi så på vandet? Løsninger kan være alt fra regnvandsbassiner og grønne tage til naturlige vandreservoirer og vådområder.

”I boligområder kan regnvand opsamles i særlige vandopsamlingssystemer eller forsinkelsesbassiner som dem i Enghaveparken og Klimakvarteret på Østerbro. På landet kan etablering af kunstige søer og genopretning af naturlige åløb hjælpe med at fastholde vandet, så det kan bruges senere,” siger Bjarne E. Jensen.

Udfordringer med vand

Mere nedbør

  • Hyppigere og kraftigere skybrud: Ekstrem regn skaber oversvømmelser i byer og boligområder, da kloakker og regnvandssystemer ofte ikke kan følge med.
  • Konsekvenser: Oversvømmede kældre, veje og boliger samt ødelæggelser af infrastruktur.
  • Eksempel: I 2024 oplevede Esbjerg 144 mm regn på et døgn, hvilket resulterede i massive skader.

Stigende grundvand

  • Højere grundvandsspejl: Grundvandet stiger og gør jorden mættet, hvilket betyder, at den ikke kan optage mere regn.
  • Konsekvenser: Vandet samler sig på overfladen og trænger ind i kældre, haver og bygninger, hvilket øger risikoen for fugtskader.
  • Eksempel: I lavtliggende områder som Køge Bugt gør det høje grundvand det vanskeligt at aflede regnvand.

Stigende havniveauer

  • Havene stiger: Klimaforandringer medfører en gradvis stigning i havniveauet, som kombineret med storme og bølger skaber oversvømmelser.
  • Konsekvenser: Lavtliggende kystområder er særligt udsatte, og det kræver omfattende kystsikring.
  • Eksempel: I Aabenraa kan storme og havstigninger føre til vandstandsstigninger på op til 2,5 meter.

Udstillingen Vandet Kommer kan opleves på Dansk Arkitektur Center (DAC) i BLOX i København frem til foråret 2025.

Læs senere artikler

Monsterregn i Esbjerg og Vejle: ”Vi slap billigt – men der skal gøres noget ved kloakkerne”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Christina Holm 05008
Christina Ove Holm

Christina Ove Holm er kommunikationschef og uddannet journalist. Hun bidrager i det redaktionelle arbejde med sparring og idé- og konceptudvikling.

Seneste Artikel

Vandet kommer: Hvordan tilpasser vi boligområder til fremtidens vejr?

Christina Ove Holm er kommunikationschef og uddannet journalist. Hun bidrager i det redaktionelle arbejde med sparring og idé- og konceptudvikling.

Seneste Artikel

Vandet kommer: Hvordan tilpasser vi boligområder til fremtidens vejr?

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3011 )

0

Læseliste