11. DEC. 2024 KL. 10:36

Socialøkonomisk butik spirer i boligområde: "Det er lidt af et flagskib"

BL 06397

Fenja Kristina Lystlund er direktør for VOKS og står bag kassen. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

For fem år siden blev der plantet en spire i det almene boligområde Hedemarken på den københavnske vestegn. I dag er mere end 30 mennesker engageret i den socialøkonomiske fond VOKS.

Den 21. november 2019 var dagen, hvor VOKS officielt blev til og åbnede dørene i lokalerne, hvor der engang havde været børnehave, i Hedemarken i Albertslund. En butik, værksted og arbejde for folk i lokalområdet, hvor planterne er omdrejningspunktet.

Fra butikken slog dørene op dengang for fem år siden, var Fenja Kristina Lystlund en del af værkstedet, der startede op i, hvad der dengang var det boligsociale kontor i det almene boligområde, og som i dag giver mulighed for jobtræning for mange af områdets beboere.

”Jeg bor selv i Albertslund og har altid arbejdet med planter. Da Hedemarken kom på ghettolisten i sin tid, valgte de boligsociale medarbejdere at satse på noget, der kunne engagere områdets beboere, og som også ville kunne fungere på den lange bane,” fortæller Fenja Kristina Lystlund.

Vigtig for områdets beboere

I dag har fonden en økonomi, der løber rundt. Der er vækst i salget fra butikken i Hedemarken, men også i salget af planter til virksomheder, hoteller og forretninger i lokalområdet og resten af Storkøbenhavn. Alt sammen med et fokus på de menneskelige værdier først og fremmest.

”Vi hjælper dem, der er længst væk fra arbejdsmarkedet, og som af forskellige årsager ikke kan indgå i et fuldtidsarbejde eller er udfordret fysisk, psykisk eller socialt. De bliver henvist til et 13 ugers praktikforløb, hvor de kan arbejde på de vilkår, der passer dem bedst, og i et miljø hvor der er ro og plads til alle,” fortæller Fenja Kristina Lystlund.

I det boligsociale kontor, der i dag ligger i nabobygningen, er VOKS en vigtig faktor for områdets beboere og deres muligheder på jobmarkedet.

”Virksomheden er skabt for at tilbyde et rummeligt arbejdsfællesskab, hvor også ledige, der ikke er klar til at passe et 37 timers job, kan være med. Det er guld værd, at de alligevel kan bidrage til et meningsfuldt stykke arbejde og bidrage med det, der er muligt for dem lige nu. Det betyder, at den boligsociale indsats kan fokusere på andre beboergrupper, der for eksempel kommer i Tal Dansk Caféen eller i den åbne vejledning i det fremskudte jobcenter GAVLEN, hvor man både kan træffe en boligsocial medarbejder og en jobcentermedarbejder,” fortæller Mai Green, sekretariatsleder i ABC, Albertslund Boligsociale Center.

VOKS har otte personer på lønningslisten. Heraf er de to af dem på fuld tid, mens de øvrige er i fleksjob. I alt er mere end 30 mennesker engageret i VOKS. En stor del af de frivillige, der går til hånde, kommer fra Hedemarken.

Fakta om VOKS

VOKS er en socialøkonomisk fond, der tilbyder planter med omtanke for mennesker og miljø.

Etableret i november 2019 med støtte fra bl.a. Velux Fonden.

VOKS er en del af netværket Good Market, et digitalt fællesskab som gør det nemmere at finde og etablere et samarbejde med social økonomiske virksomheder, som gerne vil skabe en bedre verden. Læs mere her.

Læs mere om VOKS på fondens egen hjemmeside.

5 (1)

1 / 3VOKS er også en butik i hjertet af det almene boligområde Hedemarken i Albertslund. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

2 (3)

2 / 3Overalt i butikken og på de tætpakkede værksteder står der planter af enhver art og type og er med til at skabe rum med farve og fylde. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

1 (4)

3 / 3Fenja Kristina Lystlund, direktør i VOKS, er selv med i det daglige arbejde og pakker planter og blomster til kunderne i butikken. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

VOKS er lidt af et flagskib i Albertslund. Der er helt sikkert mange, der aldrig før har haft anledning til at komme i Hedemarken, som nu har fået et godt indtryk af området

Mai Green

Sekretariatsleder i ABC, Albertslund Boligsociale Center

Læs senere artikler

Vandet kommer: Hvordan tilpasser vi boligområder til fremtidens vejr?

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Fra svær start til flagskib i Albertslund

Det er nok de færreste, der skal mindes om, hvilken situation hele Danmark stod i, da corona ramte i det tidlige forår i 2020. Det husker de også rigtigt godt i VOKS, der jo på det tidspunkt kun havde eksisteret i godt 100 dage.

”Få måneder efter vi startede op og satsede på at sælge til virksomheder, blev landet lukket ned på grund af corona. Derefter kom en inflationskrise efterfulgt af krigen i Ukraine. Heldigvis har vi haft gode kræfter bag os og fået god opbakning blandt andet fra KAB,” fortæller Fenja Kristina Lystlund.

VOKS er kommet gennem de værste kriser med god hjælp fra Velux Fonden, AKB Hedemarken samt som signaturprojekt hos Tænketanken for socialøkonomi og ansvar hos KAB. En tænketank, der blandt andet havde til formål at understøtte en strategisk udvikling af social bæredygtighed og ansvar i KAB-fællesskabet.

”VOKS er lidt af et flagskib i Albertslund. Der er helt sikkert mange, der aldrig før har haft anledning til at komme i Hedemarken, som nu har fået et godt indtryk af området. Jeg oplever, at Hedemarkens beboere er stolte af, at virksomheden ligger i deres boligområde. Rigtigt mange beboere har været involveret i arbejdet på værkstedet enten som frivillige eller i forbindelse med en optræning. Andre kommer som kunder eller kigger bare ind og nyder atmosfæren. Nogle kommer med flasker og andet genbrug, som kan bruges i produktionen. Det er også et sted, man kan vise frem, når man har gæster,” lyder det fra Mai Green, sekretariatsleder i ABC, Albertslund Boligsociale Center.

Godt for mennesker og miljø

Hos VOKS er de ikke kun stolte af den indsats, de gør for dem, der arbejder i værkstedet og butikken. Det bæredygtige og miljømæssige element betyder også meget. VOKS genbruger i snit op mod 99 procent af deres planter i deres planteabonnementer, og går efter løsninger, der mindst muligt belaster CO2-aftrykket, eksempelvis ved stor brug af genbrug.

Således udgør gamle vinflasker, kasserede glas til syltede agurker fra en lokal restaurant og store dåser til pizzasauce fra pizzeriaer i området de primære krukker til planterne.

Butikken i Albertslund summer af liv og aktivitet i de grønne gange, og der er også travlhed ved kassen, hvor Fenja Kristina Lystlund selv er i gang med at gøre planter klar til salg.

”Vi har folk, der spørger, om vi ikke kommer til Jylland og Fyn, men lige nu skal vi lige lande det her. Vi har haft en vild opstart og nogle heftige udfordringer, der lige skulle ryddes af vejen, men nu begynder det at hvile i sig selv, og så må vi se. Vi kommer dog altid til at have base her i Hedemarken. Her er vi født, og her bliver vi,” lyder det fra Fenja Kristina Lystlund.

3 (3)

1 / 3Der kan købes blomster og planter i VOKS de fleste dage. Virksomheder og foreninger kan også leje lokalerne til events og møder. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

6 (1)

2 / 3Grønt med grønt på, hvorend man kigger hen. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

4 (2)

3 / 3Fenja Kristina Lystlund mellem bregnerne i butikken. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

Om skribenten

Lars Graesborg 00924
Lars Græsborg Mathiasen

Lars er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere video, foto og lyd på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Socialøkonomisk butik spirer i boligområde: "Det er lidt af et flagskib"

Lars er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere video, foto og lyd på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Socialøkonomisk butik spirer i boligområde: "Det er lidt af et flagskib"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste