01. DEC. 2024 KL. 18:40

Færre boligområder på listen over parallelsamfund

Bl Motalavej 121018 006 2

Motalavej i Korsør er et af de fire boligområder, som i år forlader parallelsamfundslisten. Foto: BL

Også på listen over udsatte boligområder er der i år færre boligområder, end der var sidste år.

Siden 2010 har almene boligområder hvert år den 1. december fået en helt særlig kalendergave fra Boligministeriet. Det er dagen, hvor ministeriet offentliggør forskellige lister over boligområder, hvor beboerne lever op til kriterier om manglende beskæftigelse, lavt uddannelsesniveau, ikke-vestlig baggrund, relativt lave indkomster og relativt høj kriminalitet (andel dømte). Det skete også i går, hvor listerne blev offentliggjort klokken 20.

Parallelsamfundslisten

Den for beboerne mest ubehagelige liste at optræde på er listen over såkaldte parallelsamfund. Fem år i træk på parallelsamfundslisten medfører, at området bliver et omdannelsesområde. Ifølge parallelsamfundsloven fra 2018 betyder det, at andelen af almene familieboliger i området skal reduceres til 40 pct. ved enten salg, ommærkning, fortætning eller nedrivning.

På parallelsamfundslisten, der blev offentliggjort i går, er der otte områder mod 12 sidste år.

”Mit mål er nul parallelsamfund. Så vi får et mere samlet Danmark, og så børn fra udsatte boligområder får en bedre start på livet. Selvom vi ikke er i mål endnu, så slår de nye opgørelser klokkeklart fast, at indsatserne virker. Det viser sig også i det, jeg synes er den bedste nyhed i år – nemlig at der ikke er kommet nye områder på listerne,” siger social og boligminister Sophie Hæstorp Andersen i forbindelse med offentliggørelsen af listerne.

”Det er virkelig vigtigt, at vi holder fast nu. Vi har et mål om, at Danmark skal være fri for parallelsamfund om fem år. Det kræver, at kommuner og boligorganisationer bruger de redskaber, som lovgivningen tilbyder - også til at gennemføre egentlige omdannelser. Det kommer jeg til at have fokus på,” fortsætter hun.

Syv af de otte områder der er pa den nye parallelsamfundsliste er allerede under omdannelse, så der er ikke store konsekvenser forbundet med at være på listen for dem.

Fælden kan klappe igen

Det sidste område er Askerød i Greve.

”For Askerød er situationen alvorlig. Det er tredje år i træk, de er på listen. Figurerer de på listen i to år til, vil det få store konsekvenser for boligområdet. Der skal derfor fortsat arbejdes hårdt på at få vendt udviklingen,” siger chefanalytiker ved BL – Danmarks Almene Boliger, Kristine Vasiljeva.

Bærer et boligområde først prædikatet omdannelsesområde, så skal området omdannes, uanset om det fremadrettet ikke lever op til de såkaldte parallelsamfundskriterier. I alt er 17 områder siden 2018 blevet klassificeret som omdannelsesområder. 10 af dem har siden arbejdet sig af den såkaldte parallelsamfundsliste. Alligevel skal områderne gennemføre omdannelserne og de udviklingsplaner, der er vedtaget.

Ro for mange

Af de fire boligområder, som i år forlader parallelsamfundslisten, er Motalavej og Nørager/Søstjernevej allerede omdannelsesområder.

Udover Motalavej og Nørager/Søstjernevej har Vejleåparken forladt parallelsamfundslisten. Det sker, fordi flere beboere har opnået en uddannelse, og færre de seneste to år er blevet dømt for kriminalitet. Også Skovgårdsparken er af listen, da uddannelsesandelen er steget blandt beboerne.

"Årets lister viser en positiv udvikling, hvor ingen nye områder bliver til omdannelsesområder. Det betyder, at beboere i flere boligområder nu kan se frem til større tryghed i deres boligsituation," siger Kristine Vasiljeva.

Kriterier for parallelsamfund

Mere end 1.000 personer, og mere end halvdelen af beboerne er indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande. Boligområdet skal desuden leve op til to af nedenstående kriterier:

  • Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pct. opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.
  • Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.
  • Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
  • Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Du kan læse om kriterier for udsatte boligområder, forebyggelsesområder, omdannelsesområder og områder med høj arbejdsløshed på bl.dk lige her. 

De forskellige lister over udsatte boligområder er alle udsprunget af større lovinitiativer, der af den siddende regering er præsenteret som pakker. Den første pakke blev skabt af Nyrup-regeringen 1994. Den indeholdt 30 forskellige initiativer, som skulle hjælpe socialt belastede områder. I alt har skiftende regeringer fremlagt syv forskellige pakker frem til 2020.

”Lokale indsatser – hvor medarbejdere i boligorganisationer i samarbejde med ansatte hos kommuner, skoler, politi, erhvervsliv, frivillige i foreninger med mange flere, har hjulpet unge ud af kriminalitet og ind i fritidsjob og voksne i uddannelse og jobs.”

Bent Madsen

Administrerende direktør for BL - Danmarks Almene Boliger

De øvrige lister

Også listen, der i går blev udgivet over såkaldte udsatte boligområder, er drastisk reduceret: fra 19 til 12. På sidste års liste var der syv områder ud over parallelsamfundsområder, der var klassificeret som udsatte. I år er det kun fire ud over de otte parallelsamfundsområder.

Til gengæld er der en stigning i antallet af boligområder på den såkaldte forebyggelsesliste. Der er 63 områder i år mod 56 sidste år.

”Stigningen på listen over forebyggelsesområder skyldes ikke, at der overordnet er kommet flere boligområder til listerne. Der er seks områder, som er nye på forebyggelseslisten og seks områder, der udgår af listen. Stigningen på de syv områder udgøres dermed kun af boligområder, som sidste år figurerede på listerne over udsatte områder og parallelsamfund,” siger Kristine Vasiljeva.

Glædelig udvikling

Hos BL – Danmarks Almene Boliger glæder man sig over den positive udvikling i listerne.

”Det er i høj grad resultatet af mange års beskæftigelsesmæssige, uddannelsesmæssige og sociale indsatser i forbindelse med helhedsplanerne, der for alvor kan læses nu,” siger administrerende direktør hos BL – Danmarks Almene Boliger, Bent Madsen.

”Lokale indsatser – hvor medarbejdere i boligorganisationer i samarbejde med ansatte hos kommuner, skoler, politi, erhvervsliv, frivillige i foreninger med mange flere, har hjulpet unge ud af kriminalitet og ind i fritidsjob og voksne i uddannelse og jobs,” fortsætter han.

I artiklen her kan du se kort over, hvor områderne er placeret.

Læs senere artikler

Leder: Hvem er de virkelige helte?

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Korskærparken er helt af parallelsamfundslisterne: ”Vi har arbejdet hårdt i mange år”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Regnar 06111
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Kontanthjælpsreformen er vedtaget

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Kontanthjælpsreformen er vedtaget

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste