11. DEC. 2024 KL. 08:53
Ændring af regler vækker begejstring i Tønder: Kan bane vejen for lægehus
11. DEC. 2024 KL. 08:53
Boligministeren vil nu ændre reglerne i boliglovgivningen, så der kan etableres sundhedsydelser i almene boligområder. Det vækker begejstring flere steder i Tønder.
Et nyt lægehus i Tønder er nu et skridt tættere på at blive til virkelighed.
Der er faktisk ikke meget, der taler imod det. Sådan lød det forleden fra en positiv borgmester i Tønder, Jørgen Popp Petersen, i et interview med TVSYD.
Anledningen var, at boligministeren nu agter at fjerne de juridiske snubletråde i boliglovgivningen, som har forhindret almene boligorganisationer – blandt andet i Tønder - i at bygge lægehuse og nære sundhedsydelser. Med de nye ændringer er der stadig lagt op til, at kommunen skal godkende byggeriet.
Men, som Jørgen Popp Petersen siger det til TVSYD:
”Der er ikke meget, der taler imod det. Det er mere en helt praktisk og logistisk ting, og der er stadig nogle ting, som skal gå op i en højere enhed. Men det, at der er tre unge læger, som siger, at de ønsker at slå sig ned i en kommune og by som Tønder, det tror jeg, at alle kommuner ville klappe i hænderne over, hvis det var tilfældet,” siger Jørgen Popp Petersen fra Slesvigsk Parti.
Statsminister går ind i sagen
Dækningen startede i Fagbladet Boligen, der i november bragte historien om tre læger, Nadja Westergaard, Elinor Sønderby og Helene Hørløck Karstensen, som drømmer om at etablere et lægehus i Tønder, når de i 2026 er færdige med deres speciale. En kommune, der kigger ind i lægemangel.
Lægerne har allerede formuleret et fælles værdigrundlag og er gået i dialog med både Tønder Kommune og Tønder Andelsboligforening, en almen boligorganisation, om mulige lokaler og lokationer til et lægehus. Desværre lå der nogle juridiske benspænd i hvad, der så mundret kaldes sideaktivitetsbekendtgørelsen. Det betød, at almene boligorganisationer ikke måtte bygge et lægehus på en tom grund, som ellers var oplagt for alle parter.
TVSYD fulgte op på sagen, der nåede hele vejen til statsminister Mette Frederiksen.
I et interview med selvsamme medie lød det fra statsministeren, at boliglovgivningen skal ændres og indrettes, så det er muligt at opføre nære sundhedsydelser i den almene sektor og tage et opgør med uligheden i sundhed.
”Hvis der er snubletråde i noget boliglovgivning, så må vi se, om vi kan gøre det anderledes,” konstaterede Mette Frederiksen.
Og det er netop, hvad der er sket. Som BL blandt andet har efterspurgt, bliver en ændring af sideaktivitetsbekendtgørelsen sendt i høring inden jul. Med den ændring slår social- og boligministeren nu fast, at erhvervslokaler kan etableres til sundhed i de tilfælde, hvor kommunen vurderer, at der er behov for arealerne i boligområdet. Det bliver samtidig tydeligt, at erhvervsarealer kan etableres i alle almene boligafdelinger og ikke kun i udsatte boligområder, lyder det fra ministeriet.
Etableringen af lokale sundhedshuse i almene boligområder er nemlig en effektiv måde at rykke behandling og forebyggelse på nogle af de borgere, som har det dårligste helbred.
På den måde får man taget et vigtigt livtag med uligheden i sundhed.
Læs senere artikler
Boligminister fjerner juridiske snubletråde for byggeri af sundhedshuse i almene boligområder
Positiv boligdirektør
Hos Salus, der administrerer Tønder Andelsboligforening, vækker det begejstring, at regeringen nu er i gang med at bane vejen for, at den almene sektor kan være med til at opføre nære sundhedsydelser - som for eksempel et lægehus.
"I den almene sektor har vi altid været med til at løfte vigtige samfundsdagsordener, og som boligorganisation vil vi gerne være med til at understøtte udviklingen i Tønder, så man blandt andet kan være med at holde og tiltrække læger til byen. Det er noget, der kommer hele Tønder til gavn, og det vil vi gerne gøre i et stærkt samarbejde med kommunen.”
”Det er rigtig positivt, at ministeren har lyttet til – og nu gør noget ved - de udfordringer, vi står med, når det kommer til at bringe nære sundhedsydelser tættere på borgerne. Ændringerne i sideaktivitetsbekendtgørelsen betyder blandt andet, at vi kan indlede nogle mere seriøst forhandlinger med Tønder Kommune om, hvordan vi kan løse opgaven.”
I forbindelse med den nye sideaktivitetsbekendtgørelse har boligminister Sophie Hæstorp Andersen sagt, at det er første skridt. Og hun ser en tæt kobling mellem boligpolitik og sundhedspolitik.
”Derudover går jeg i gang med at undersøge, om der er andet og mere, vi kan gøre for at sikre bedre lånemuligheder eller garantistillelse i forbindelse med at opføre sundhedshuse. Det kan for eksempel involvere blandt andet Landsbyggefonden, så boligorganisationer også kan komme i gang med at bygge et folkesundhedshus, som det man har ønske om her i Axelborg,” lød det fra Sophie Hæstorp Andersen.
Om skribenten
Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen, skriver om den almene sektor og er samtidig en del af presseteamet i BL.
Seneste Artikel
Ændring af regler vækker begejstring i Tønder: Kan bane vejen for lægehusNiklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen, skriver om den almene sektor og er samtidig en del af presseteamet i BL.
Seneste Artikel
Ændring af regler vækker begejstring i Tønder: Kan bane vejen for lægehusMest læste
Se alle artikler (3003)0