21. AUG. 2024 KL. 10:00
Almene Kunstklubber vinder stor pris: ”Vi vil gøre almene beboere til aktører på kunstscenen”
21. AUG. 2024 KL. 10:00
De nystartede Almene Kunstklubber er vinderne af Udstillingsprisen Vision, som uddeles af Bikubenfonden. En pris, der skaber muligheder for at få kunsten ud til flere af landets almene boligområder.
Almene Kunstklubber (AKK) er Danmarks mest visionære udstillingsidé. Det er konklusionen fra Bikubenfonden, der netop har overrakt Udstillingsprisen Vision til de nyopstartede klubber.
En pris, der normalt er gået til etablerede og anerkendte kunstinstitutioner, men i år har den altså fundet vej til de almene boligområder.
Og netop mødet med de almene boligområder og beboerne har været afgørende i uddelingen af prisen.
”AKK's ambition om at gøre almene beboere til centrale aktører på kunstscenen er nyskabende, fordi AKK bringer lokale, menneskelige ressourcer i front i udbredelsen af samtidskunsten,” skriver Bikubenfondens jury i sin begrundelse af valget.
AKK er et landsdækkende netværk, som indtil videre består af seks klubber, der vil gøre op med de almene boligområders stigma og gennem demokratisk kuratering gøre kunst til en del af hverdagslivet i boligområdet.
”Kunsten åbner op for enormt mange deltagelsesmuligheder. Fra at vende halalpølser til en fernisering, interviewe kunstnere, der kommer på besøg, eller at få nøglerne til at udvælge kunsten, vi udstiller.”
Det fortæller AKK's stiftende sekretariatsleder, Søren-Emil Schütt.
”Det er jo et privilegeret rum, som kun få mennesker i Danmark på de store kunstinstitutioner normalt er en del af,” fortsætter han.
Udstillingsprisen Vision
Bikubenfonden uddeler hvert år Udstillingsprisen Vision til museer, kunsthaller, uafhængige kuratorer og andre udstillingsaktører til at få realiseret et visionært udstillingskoncept med samtidig relevans.
En jury, bestående af fagfolk fra relevante brancher, vurderer alle indkomne idéoplæg.
Vinderen modtager udviklingsressourcer og får desuden op til fem millioner kroner til realisering af udstillingen.
AKK startede med en smule tilfældigt, da beboerne i Lundtoftegade begyndte at udstille kunst på de ubrugte infoskærme. Foto: Nils Elvebakk Skalegård
Ubrugte skærme
Den første gnist, i hvad der nu er blevet AKK, blev tændt for otte år siden, da AKB Lundtoftegade på Nørrebro i København fik sin egen kunstklub med navnet "Til Vægs".
”’Til Vægs’ startede egentlig lidt tilfældigt og udsprang af, at der i området hænger nogle infoskærme, fordi vores ejendomsledere ville bruge dem til at kommunikere til beboerne på en smart, ny måde,” fortæller Søren-Emil Schütt og forsætter:
”Men der kom aldrig rigtig gang i infoskærmene. Så begyndte vi at vise kunst på dem som et eksperiment.”
Et eksperiment, der med over 40 udstillinger må siges at være vellykket. Og spørger man Yasin på 13 år, der er med i ’Til Vægs’ børne-kunstklub, har det været et frisk pust på Lundtoftegade.
”Jeg synes helt klart, det pynter. Der er noget at kigge på, og den ene dag er der én ting, og en anden dag er der noget nyt,” siger Yasin.
Til Vægs
Til Vægs i det almene boligområde AKB København, Lundtoftegade har siden 2016 forenet kunstnerisk, kuratorisk, bypolitisk og socialt arbejde.
Deres metode er udgangspunktet for det nye landsdækkende netværk af almene kunstklubber, der skal skabe forandring gennem nye møder med kunsten.
Til Vægs har kurateret mere end 40 midlertidige udstillinger, har et lokalt kunstråd, 100 børn har ”gået til kunst” i samarbejde med Copenhagen Contemporary og NørrebroByggerne og syv opgange er udsmykket med samtidskunst.
Til Vægs har også medvirket i anlæggelsen af Københavns største permahave og været medskaber af et kulturelt og socialøkonomisk erhvervshus.
De to stiftere af AKK håber, at kunsten kan være med til at forandre det billede og de fordomme, mange har om de almene boligområder. Foto: Andreas Holm Hansen
Kunstneriske fællesskaber, almen forandring
At kunsten pynter på Lundtoftegades mure, er ikke det eneste, som kunstudstillingerne i boligområdet kan.
Nej, ifølge Søren-Emil Schütt har kunsten også et forandringspotentiale, der kan engagere i de almene boligområder.
”Udstillingerne kan være med til at skabe nogle nye tankebaner, om hvordan man kan gøre tingene anderledes,” siger Søren-Emil Schütt.
Nye tankebaner, som blandt andet har ført til, at Københavns største permahave nu ligger i Lundtoftegade med et stort fællesskab, der dyrker og plejer haven.
På den måde håber Søren-Emil Schütt, at kunsten kan være med til understøtte de formelle fællesskaber som beboerdemokratiet.
”Jeg har selv siddet som afdelingsformand herude og synes, at det har været vidunderligt at bruge kunsten til at skabe rum, hvor man kan tale om tingene på nye måder og aktivere nye stemmer,” siger Søren-Emil Schütt.
For Yasin er den frie udtryksform, som kunst kan tilbyde, også et frirum uden strenge regler og forventninger.
”Jeg elsker også at gå til fodbold, men der er mange krav i fodbold. I kunst er der ingen krav,” siger Yasin, der også har en kunstform, som han har en særlig forkærlighed for:
”Abstrakt kunst er en af mine favoritter, for så behøver jeg ikke tegne efter bogen. Det er fedt at slippe af med bogen.”
Almene fællesskaber, kunstnerisk forandring
Det er første gang, at et alment projekt vinder Udstillingsprisen Vision, som tidligere er gået til anerkendte kunstinstitutioner som Copenhagen Contemporary.
Men forhåbentlig er det ikke sidste gang, kunstverdenen retter blikket mod landets almene boliger. Spørger man Søren-Emil Schütt er der meget for kunstverdenen af hente i boligområderne.
”Det at skulle udsmykke nogens hjem kræver, at man går i dialog og snakker med dem. Det er en ny præmis for samtidskunsten,” siger Søren-Emil Schütt.
Og den ændring får kunstnerne til at bruge en tilgang, der i sidste ende fører til nye perspektiver og andre former for kunst.
”Jeg tror ofte, kunstnere har meget lyst til at gå i dialog med de mennesker, der skal opleve deres værker, men det er sjældent så oplagt på de etablerede kunstinstitutioner,” siger Søren-Emil Schütt.
Almene Kunstklubber
Udover Til Vægs understøtter AKK udviklingen af fem nye almene kunstklubber med udgangspunkt i eksisterende initiativer og med lokale beboere som kerneaktører.
De fem nye kunstklubber er:
Taastrupgaard Kunstklub i AKB Taastrupgaard, Høje Taastrup
Holstebro Kunstklub i Nørreland, Holstebro
Folehaven Kunstklub i 3B Folehaven, Valby, København
Helsingør Kunstklub i Vapnagaard, Nøjsomhed og Nordvest, Helsingør
Gellerup Kunstklub i Brabrand Boligselskab, Aarhus
Der bor samlet set cirka 20.000 beboere i de boligforeninger, hvor AKK engagerer sig.
Kunstklubbernes aktiviteter vil også være tilgængelige for alle andre med fokus på de omkringliggende byområder og således skabe forbindelseslinjerne mellem boligområderne og deres omverden.
Hver kunstklub skal være sin egen. Derfor er det vigtigt, at beboerne i de pågældende boligområder selv sætter rammerne for deres kunstklub. Foto: Rasmus Preston
Seks individuelle kunstklubber
Med Udstillingsprisen Vision i hånden og måske særligt de midler, der følger med, er der flere boligområder, der forhåbentlig kan se frem til at gå igennem den samme kunstneriske forandring som Lundtoftegade.
Indtil videre er der fem nye kunstklubber, der sammen med "Til Vægs" udgør AKK.
”Vi har over årene fået mange henvendelser fra andre boligområder, som er blevet inspireret og gerne ville samarbejde, men vi har simpelthen ikke haft ressourcerne,” siger Søren-Emil Schütt.
Men det er noget, som de op mod fem millioner kroner, der følger med prisen, kan hjælpe med.
”Vi vil gerne etablere et vidensnetværk, så de erfaringer og den viden, vi skaber i det almene, kan blive på vores hænder og vokse,” siger Søren-Emil Schütt.
Han understreger, at det er vigtigt, at AKK understøtter projekter, hvor beboerne står i centrum, så hver kunstklub kommer til at have sit eget udtryk.
På den måde håber Marie Finsten Jensen, der også er stiftende sekretariatsleder, at AKK kan hjælpe andre initiativer med at vokse hurtigere frem.
”Det var den form for understøttelse, som Til Vægs også kunne have ønsket sig, da stedet startede op for otte år siden. Det bliver virkelig fedt at følge, hvordan kunstklubberne kan hjælpe og lære af hinanden,” siger Marie Finsten Jensen.
Læs senere artikler
Boligområderne skal invitere byen ind
Kunst og beboerdemokrati forvandler utrygge opgange
Om skribenten
Malte Dan Møller Henriksen er journalist i BL’s kommunikationsafdeling, hvor han primært skriver artikler for Fagbladet Boligen. Derudover er Malte i gang med at færdiggøre sin uddannelse i Journalistik og Politik og Forvaltning på Roskilde Universitet.
Seneste Artikel
Dan Jørgensen bliver EU’s første boligkommissær – Housing Europe og BL har høje forventningerMalte Dan Møller Henriksen er journalist i BL’s kommunikationsafdeling, hvor han primært skriver artikler for Fagbladet Boligen. Derudover er Malte i gang med at færdiggøre sin uddannelse i Journalistik og Politik og Forvaltning på Roskilde Universitet.
Seneste Artikel
Dan Jørgensen bliver EU’s første boligkommissær – Housing Europe og BL har høje forventningerMest læste
Se alle artikler (2949)0