16. APR. 2024 KL. 10:13

Serviceleder Per Kertevig er helt tæt på beboerne på demenshjem

Pedel Med Social Funktion

Foto: Simon Jeppesen

Tomme boliger i Varbergparken blev til et moderne demensplejehjem.

Jamen lille ven… Lad os få dig ind i seng. Du er jo helt kold. Ja! Kom så! Du bor lige her henne…”

De trøstende ord kommer fra serviceleder Per Kertevig. De sidste 24 år har han arbejdet for Haderslev Andelsboligforening, der ejer og drifter bygningerne, hvor plejecenteret Kildebakken har til huse.

”Jeg kan godt lide mennesker. Derfor bad jeg også om at blive flyttet hertil, da det stod klart, at tre af Varbergparkens beboelsesblokke skulle ombygges til et plejecenter,” siger Per Kertevig.

”Jeg er et af de mennesker, beboerne ser mest, og jeg lærer dem at kende. For nogle bliver jeg, sammen med det øvrige personale der er tæt på beboerne, det tætteste, de kommer på familie,” fortsætter han.

Det er der en god, men ulykkelig, forklaring på.

“Vi er et plejehjem med 52 pladser, som alle er til mennesker med demens. Mange af beboerne ændrer personlighed og kan ikke længere holde sammen på, hvem de selv er. De kan være forstyrret i forhold til tid og sted. Nogle tror, de er syv år, kan ikke finde toilettet og tisser måske på gangen. Det skal mødes med ro og forståelse. Det skal ejendomsfunktionæren også kunne,” siger plejecenterleder, Kirsten Raun Østergaard.

Skabt i tæt samarbejde

Kildebakken blev i 2008 løsningen på flere års lejetomgang i Varbergparken og et tidligere meget nedslidt kommunalt plejecenter. Haderslev Kommune og HAB blev enige om at ombygge tre blokke til et nyt plejecenter.

Blokkene blev strippet for alt indmad, inklusive mure og vægge. I stedet blev bygningerne genopført og indrettet med alt det udstyr, der i dag gør det til et moderne plejehjem.

”Helt fra starten har samarbejdet med HAB været virkelig godt. Vi har ikke haft konflikter af betydning. Kontakten med boligorganisationen foregår i det store og hele gennem Per Kertevig, som i øvrigt har været med i hele processen, fra det blev besluttet, at de tidligere beboelsesblokke skulle ombygges til et plejehjem,” siger Kirsten Raun Østergaard, der kun ser det som en stor fordel, at det er HAB, som ejer og vedligeholder bygningerne, der rummer hendes institution.

”Det er en stor lettelse for os, at vi ikke skal tage os af installationer, som vedrører el, varme, brand med mere. Ligesom det er HAB, som sikrer, at bygningerne hele tiden lever op til lovens krav,” fortsætter hun.

Mere end et plejehjem

De HAB-ejede bygninger, der rummer Kildebakken, indeholder også to bofællesskaber for psykisk udviklingshæmmede. De er også hjemsted for to klinikker, hvor kommunale sygeplejeteams behandler Haderslevs borgere med skader eller sygdomme, som kan klares ambulant. Kan borgerne ikke selv komme, rykker sygeplejerskerne ud til dem. Per Kertevig er ene mand om at servicere det hele.

 

Pedel Med Social Funktion I Alment Boligområde6

1 / 2Foto: Simon Jeppesen

Pedel Med Social Funktion I Alment Boligområde

2 / 2Foto: Simon Jeppesen

Sætter de et kryds på væggen, sørger jeg også for, at der er noget, billederne kan hænge på.

Per Kertevig

Serviceleder

Læs senere artikler

Sundhedsminister: Alment projekt er et fremragende eksempel på nærhed i sundhed

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Indflytninger

Det er Haderslev Kommune, der visiterer beboerne til centerets boliger, og centerets ledelse, der koordinerer indflytningen. Det sker blandt andet i tæt samarbejde med Per Kertevig, fordi det er HAB, som skal sikre, at lejligheden er klar til indflytning.

 ”Jeg er i den forbindelse også i tæt kontakt med de pårørende. Jeg sørger for, at lamperne sættes op, hvor de vil have dem. Sætter de et kryds på væggen, sørger jeg også for, at der er noget, billederne kan hænge på. Vi sikrer nemlig, at boligerne også er beboernes hjem,” fortsætter han.

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Regeringen rykker for alvor i forhold til fritidsjob

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Regeringen rykker for alvor i forhold til fritidsjob

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste